Primul vaccin împotriva febrei cauzate de virusul Chikungunya va fi autorizat și în Uniunea Europeană

Primul vaccin împotriva febrei cauzate de virusul Chikungunya va fi autorizat și în Uniunea Europeană

Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) a recomandat pozitiv vineri un vaccin monovalent al producătorului francez Valneva, primul din Uniunea Europeană (UE) pentru protejarea adulţilor împotriva bolii cauzate de virusul Chikungunya, transmis la om de ţânţarii infectaţi, relatează Reuters, citată de News.ro.

Vaccinul a fost sprijinit prin intermediul programului PRIME (Priority Medicines) al EMA, care oferă un sprijin ştiinţific şi de reglementare timpuriu şi sporit pentru medicamente promiţătoare cu potenţial de a răspunde unor nevoi medicale nesatisfăcute, şi evaluat în cadrul iniţiativei OPEN pentru promovarea sănătăţii publice globale.

Decizia de autorizare a vaccinului cu virus viu atenuat şi doză unică, împotriva chikungunya, Ixchiq (chikungunya vaccin – viu), aparţine Comisiei Europene, care urmează, de obicei, recomandările experţilor EMA.

În timpul testelor din faza finală, vaccinul a indus niveluri de anticorpi care au putut neutraliza virusul chikungunya la 98,9% dintre participanţi timp de 28 de zile după vaccinare.

Chikungunya nu este endemică în Europa. Majoritatea cazurilor din UE sunt identificate la călătorii care au fost infectaţi în afara Europei continentale.

Vaccinul cunoscut anterior ca VLA1553-321 a primit şi avizul autorităţii de reglementare în domeniul sănătăţii din Statele Unite în luna noiembrie a anului trecut.

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a avertizat în trecut asupra unui risc tot mai ridicat în regiunea europeană de cazuri de boli transmise de ţânţari, inclusiv dengue, zika, chikungunya şi virusul West Nile, asociate cu schimbarea climei şi răspândirea insectelor purtătoare de virusuri.

„Dacă acest lucru continuă, ne putem aştepta să vedem mai multe cazuri şi posibil decese din cauza bolilor precum dengue, chikungunya şi febră West Nile”, declara la acea oră Andrea Ammon, director ECDC.

Agenţia a precizat că specia de ţânţari Aedes albopictus (numită şi „ţânţarul tigru”, care provine din Asia), care răspândeşte febra chikungunya şi denga, înaintează către nordul şi vestul Europei.

De asemenea, Aedes aegypti (ţânţarul febrei galbene), care răspândeşte boli precum dengue, febra galbenă şi chikungunya, s-a stabilit în Cipru anul trecut şi ar putea înainta în continuare.

Ce este Chikungunya

Chikungunya (denumită şi febra CHIK) este o boală virală cauzată de virusul Chikungunya (CHIKV), transmis la om de către ţânţarii infectaţi (în principal Aedes aegypti şi Aedes albopictus).

Cele mai frecvente simptome ale bolii acute sunt febra şi durerile articulare. Alte simptome pot include dureri de cap, dureri musculare, umflături articulare sau erupţii cutanate.

Majoritatea persoanelor infectate cu CHIKV dezvoltă simptome în decurs de 3-7 zile, se recuperează în decurs de o săptămână, dar unii dezvoltă dureri articulare timp de câteva luni sau mai mult, care pot fi invalidante.

O mică proporţie de pacienţi pot dezvolta o boală acută severă, care poate duce la insuficienţă multiorganică şi este cel mai adesea observată la nou-născuţii expuşi la virus în timpul naşterii şi la adulţii cu vârsta de peste 65 de ani.

În prezent, în UE nu există un tratament autorizat pentru Chikungunya.

În 2023, la nivel mondial au fost raportate aproximativ 500.000 de cazuri de chikungunya şi peste 400 de decese.

FOTO: Hepta