Reacțiile oficialilor ruși după ce Biden a acceptat ca Ucraina să folosească arme americane pentru a lovi ținte din Rusia

Reacțiile oficialilor ruși după ce Biden a acceptat ca Ucraina să folosească arme americane pentru a lovi ținte din Rusia

Ucraina și aliații săi din NATO „vor primi un răspuns de o asemenea forță distructivă încât Alianța însăși pur și simplu nu va putea rezista să nu fie atrasă în conflict”, a reacționat vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, la informația potrivit căreia președintele american Joe Biden a acordat Ucrainei permisiunea de a lovi în interiorul Rusiei cu arme din SUA, relatează The Moscow Times, Interfax și agenția Reuters, citată de Agerpres.

Joe Biden a acordat „în mod discret” această permisiune Kievului, dar numai pentru lovituri în apropierea regiunii ucrainene Harkov, aflată la granița cu Rusia, a relatat joi publicația Politico. Informația a stârnit reacții dure din partea mai multor oficiali ruși.

Într-o postare pe Telegram, fostul președinte Dmitri Medvedev a vorbit despre „o escaladare gravă a conflictului”, afirmând că Rusia nu a blufat când a avansat posibilitatea de a folosi arme nucleare tactice împotriva Ucrainei.

Potrivit acestuia, Rusia va distruge „toate echipamentele lor militare și specialiștii care luptă împotriva noastră (…) în cazul în care se vor efectua atacuri asupra teritoriului rusesc”.

De asemenea, Moscova pornește de la ideea că toate armele cu rază lungă de acțiune folosite de Ucraina „sunt deja controlate direct de militari ai țărilor NATO”, mai spune Medvedev, adăugând că „aceasta nu este nicidecum «asistență militară», ci participare la un război împotriva noastră. Iar astfel de acțiuni ale lor pot deveni un casus belli (motiv de război – n.r.)”.

Medvedev a mai afirmat că Occidentul ar face o „greşeală fatală” dacă ar crede că Rusia nu este pregătită să folosească arme nucleare tactice împotriva Ucrainei și că Moscova ar putea folosi astfel de arme și pentru a lovi țări inamice.

„Aceasta nu este, din păcate, nici intimidare, nici cacealma. Actualul conflict militar cu Occidentul se dezvoltă conform celui mai rău scenariu posibil. Există o escaladare constantă când vine vorba de puterea de foc a armelor NATO utilizate. Prin urmare, nimeni astăzi nu poate exclude tranziţia conflictului la stadiul său final”, a mai spus vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei.

Întrebat dacă președinția rusă este la curent cu permisiunea pe care președintele SUA a acordat-o Ucrainei de a folosi arme americane pentru a lovi teritoriul rusesc, Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a declarat că se încearcă deja atacarea teritoriului țării sale cu astfel de arme.

„Nu, nu știm nimic despre această decizie specială. Știm că, în general, cu arme de fabricație americană, se încearcă deja să se lovească teritoriul rusesc. Acest lucru este suficient pentru noi și demonstrează mai mult decât elocvent gradul de implicare al SUA în acest conflict”, a spus Peskov.

O reacție a venit și din partea lui Andrei Kartapolov, șeful comisiei de apărare din Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus. Acesta a afirmat că Rusia va răspunde în mod asimetric la atacurile ucrainene cu arme americane și a susținut că astfel de lovituri nu vor afecta „operaţiunea militară” a Rusiei în Ucraina.

Forțele ruse au lansat pe 10 mai o nouă ofensivă în regiunea Harkov, din nord-estul Ucrainei, în contextul în care Kievul se confruntă cu resurse limitate de armament, așteptând livrarea ajutorului militar aprobat de SUA după luni de blocaj în Congres.

Potrivit surselor Politico, Joe Biden a atras atenţia că politica de a nu permite lovituri cu rază lungă de acţiune în interiorul Rusiei „nu s-a schimbat”.

Totuși, „preşedintele a ordonat recent echipei sale să se asigure că Ucraina este în măsură să folosească arme americane în scopul contracarării atacurilor din Harkov, astfel încât Ucraina să poată riposta forţelor ruseşti care lovesc sau se pregătesc să le lovească”, a confirmat un oficial american.

Foto: Hepta