Reţete de mâncare de castraveți

Reţete de mâncare de castraveți

Castraveții sunt unele dintre cele mai apreciate legume, fie că îi consumăm cruzi sau murați. De asemenea, mâncarea de castraveți, în diversele ei forme, este îndrăgită și preparată în multe gospodării și restaurante. Descoperă unele dintre cele mai populare rețete de mâncare de castraveți.

De ce să consumi castraveți – beneficii

Castraveții sunt o sursă bună de vitamine și minerale, cum ar fi vitamina K, vitamina C, potasiu și magneziu. Aceste substanțe nutritive sunt esențiale pentru sănătatea generală a organismului. De asemenea, sunt compuși în mare parte din apă, ceea ce îi face un aliment excelent pentru hidratare. Consumul lor poate ajuta la menținerea echilibrului hidric al corpului.

Potasiul din castraveți ajută la scăderea tensiunii arteriale, contribuind astfel la sănătatea inimii. Consumul de castraveți poate ajuta la reducerea inflamației în organism, datorită conținutului lor de antioxidanți și substanțe antiinflamatorii.

Deoarece au puține calorii și bogați în apă și fibre, castraveții pot fi incluși într-o dietă pentru pierderea în greutate, oferind senzația de sațietate fără a adăuga multe calorii.

Castraveții au, de asemenea, beneficii pentru piele, ochi și starea generală de sănătate.

Mâncarea de castraveți este foarte populară, poate fi preparată în diverse moduri în funcție de preferințele tale și de ingredientele disponibile.

Indiferent de rețeta aleasă, mâncarea de castraveți este o opțiune sănătoasă și revigorantă, potrivită pentru a fi savurată în sezonul cald sau ca garnitură alături de alte preparate.

Descoperă și ce alte beneficii au castraveții.

Rețete de mâncare de castraveți

Mâncare de castraveți proaspeți

Mâncare de castraveți proaspeți
 1/2 kg castraveţi de grădină
 4 roşii coapte de gătit
 1 lingura pastă de roşii
 1 ceapă
 1 ardei gras
 2 linguri ulei
 sare

Mod de preparare

Castraveţii se spală bine şi apoi se curăţă de coajă şi se taie cuburi.

În ulei încins se pune ceapa mărunt tăiată şi ardeiul gras tocat. Se lasă să se călească atât cât să se înmoaie şi apoi se adaugă castraveţii. Se lasă şi aceştia 2 minute şi apoi se toarnă apă cât să-i acopere. Se lasă la fiert 15 minute.

Apoi, se pun roşiile, pasta de roşii şi sarea şi se mai lasă la fiert 10 minute.

Se consumă şi rece, şi caldă, cu verdeaţă după gust. Sursă – retete.unica.ro

Mâncare de castraveți murați

Mâncare de castraveți murați

Ingrediente:

600 g castraveţi muraţi
100 ml ulei
două linguri făină
două linguri bulion
trei cepe
trei roşii
mărar verde
50 ml vin
sare
piper după gust

Mod de preparare

Castraveţii se taie felii şi se dau în clocot.

Se scurg şi se pun din nou la fiert, până se înmoaie.

Separat, se înăbuşă ceapa în ulei şi în 100 ml apă, iar după ce se rumeneşte se adaugă făina cu puţină apă şi se omogenizează câteva minute.

Se adaugă bulion şi circa 300 ml de apă, iar când începe să fiarbă se pun roşiile curăţate de coajă, castraveţii scurşi, vinul alb, apoi sare, piper şi mărar tocat. Mâncarea poate fi servită cu garnitură de cartofi natur.

Salată de cartofi cu castraveți murați

Salată de cartofi cu castraveți murați

Ingrediente:

500 g cartofi, fierți și tăiați cubulețe
3 ouă fierte tari, tăiate cubulețe
1 ceapă mică, tocată fin
100 g castraveți murați, tăiați cubulețe
2 linguri maioneză
1 lingură iaurt grecesc sau smântână
1 linguriță muștar
Sare și piper după gust
Mărar proaspăt tocat pentru decor

Mod de preparare:

Într-un bol mare, amestecă cartofii fierți, ouăle tăiate, ceapa și castraveții murați.Într-un castron mic, amestecă maioneza, iaurtul sau smântâna și muștarul pentru a obține dressingul.Toarnă dressingul peste salată și amestecă bine. Condimentează cu sare și piper după gust. Decorează cu mărar tocat înainte de servire.

Supă de castraveți

Supă de castraveți

Ingrediente

500 ml iaurt gras (10%),
3-4 castraveți,
100 ml apă plată,
2 linguri ulei de măsline,
busuioc,
2 căței de usturoi,
sare, piper

Mod de preparare

Se pune iaurtul într-un vas. Se adaugă apa și se omogenizează. Castraveții se curăță de coajă și se dau pe răzătoare apoi se adaugă în iaurt.

Se pisează usturoiul, se pune peste el uleiul de măsline și se adaugă în supă. Se dă la frigider pentru cel puțin o oră. Se pune supa într-un bol, se asezonează cu sare și piper, se presară busuioc și se adaugă un castravete tăiat feliuțe. Se servește rece de la frigider.

Sos tzatziki cu castraveți

Sos tzatziki cu castraveți

Ingrediente

Un castravete mare;
450 gr iaurt;
3-4 căței de usturoi;
Zeama de la o lămâie;
O legătură de mărar proaspăt;
Sare și piper.

Mod de preparare

Castravetele se curăță de coajă și se rade pe răzătoare. Se presară sare deasupra și se lasă deoparte pentru 10 minute. Se strecoară sucul pe care și l-au lăsat castraveții și se amestecă totul cu iaurtul, usturoiul zdrobit, sucul de lămâie, sarea și piperul. Se toacă mărunt mărarul și se potrivește de gust cu sare și piper, după care se pune sosul tzatziki la frigider pentru minim 3 ore înainte de servire.

Mâncare de castraveți cu limbă de vită

Mâncare de castraveți cu limbă de vită
1,5 kg limbă de vită
3 bucati morcovi
3 bucati praz
1 bucata ceapa medie
1 bucata de os cu măduvă
1 praf sare
Pentru sos:
25 g unt
1 lingura rasă făină
1/2 bucata ceapa
200 g sos tomat
10 bucati castraveţi acri
6 bucati boabe ienupar

Mod de preparare

Se spală bine limba cu apă rece şi se curăţă cu cuţitul inversat. Se pune într-o oală mare cu morcovii tăiaţi bucăţi mici, prazul, ceapa tăiată în patru şi osul cu măduvă. Se pune un praf de sare şi se lasă la fiert pentru 3 ore.

După ce limba a fiert, cât este caldă, se curăţă de piele. Supa se strecoară şi se păstrează.

Pentru sos, untul se topeşte într-o cratiţă, se adaugă făina şi se lasă un pic să se prăjească fără să devină maro. Apoi, se adaugă, polonic cu polonic supa strecurată, bulionul, ceapa tăiată mărunt, castraveţii şi boabele de ienupăr. Se lasă să fiarbă şi se adaugă sau nu lichid, în funcţie de cât de gros sau subţire se doreşte a fi sosul.

Limba se taie felii care se pun în sos şi se mai lasă să fiarbă 30 de minute.

Ciorbă de cartofi cu zeamă de castraveți murați

Ciorbă de cartofi cu zeamă de castraveți murați

Ingrediente

1 legătură mărar;
100 g smântână;
2 bucăti ouă;
Pentru dres: 1 lingura ulei; 1 bucata rădăcină păstârnac; 3 bucăți roşii în bulion; 1 bucata ceapă; 1 bucata morcov; 1,2 kg cartofi; 1/2 litru zeamă de castraveţi în saramură.

Mod de preparare

Morcovul se rade fin şi, împreună cu ceapa tăiată mărunt, se pun la călit în ulei. Se adaugă rădăcina de păstârnac tăiată mărunt sau trecută prin răzătoare şi cartofii tăiaţi cubuleţe. Se lasă 2-3 minute împreună, după care se acoperă cu apă şi se lasă la fiert.

După ce cartofii şi legumele au fiert, se pun roşiile curăţate de pieliţe şi tăiate fâşii. Se lasă să dea un clocot, după care se acreşte cu zeama de castraveţi. Se lasă şi ea să dea un clocot. Între timp, ouăle se bat, se amestecă cu smântâna şi mărarul şi se diluează cu zeamă din oală. Apoi, se toarnă în oală amestecând conţinutul. Se ia ciorba de cartofi de pe foc şi se aduce la masă fierbinte, eventual cu un ardei iute alături.

Descoperă cu ce se poate acri ciorba.

Borș de pui cu castraveți murați

Ingrediente:

500 g piept de pui, tăiat cubulețe
1 ceapă medie, tocată mărunt
2 morcovi, tăiați rondele
2 cartofi, tăiați cubulețe
1 litru supă de pui sau apă
200 g castraveți murați, tăiați felii
1 lingură oțet de castraveți
1 legătură mărar proaspăt, tocat mărunt
Sare și piper după gust
Smântână pentru servit

Mod de preparare:

Într-o oală mare, călește ceapa în ulei până devine transparentă.Adaugă cuburile de piept de pui și prăjește-le până se rumenesc ușor.Adaugă morcovii și cartofii și toarnă supa de pui sau apa. Fierbe până când legumele sunt moi.Adaugă castraveții murați, oțetul de castraveți și mărarul tocat. Condimentează cu sare și piper după gust. Lasă borșul să mai fiarbă încă câteva minute.Servește borșul fierbinte, cu o lingură de smântână pe deasupra.

Sursă foto – Shutterstock.com

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *