Rețete de mâncare pentru diabetici

Rețete de mâncare pentru diabetici

Regimul alimentar pentru persoanele care suferă de diabet este pe alocuri diferit față de cel al persoanelor care nu se confruntă cu această tulburare metabolică. Pentru că trebuie să își mențină nivelul zahărului din sânge aproape de limitele normale, iată ce rețete de mâncare pentru diabetici sunt recomandate.

Diabetul zaharat este o afecțiune ce poate fi ținută sub control printr-o dietă echilibrată și un tratament corect, acolo unde este cazul. Pentru că alimentația joacă un rol important în conduita zilnică, iată mai jos rețete de mâncare pentru diabetici.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Ce este diabetul

Diabetul reprezintă o afecțiune cronică ce poate apărea, fie în momentul în care pancreasul nu produce suficientă insulină, fie atunci când organismul nu folosește eficient insulina pe care o produce, rezistența la insulină.

Pancreasul secretă insulina, care scade cantitatea de glucoză din sânge. Insulina este un hormon care reglează glicemia.

Hiperglicemia, efect numit și creșterea glicemiei, în termeni populari, sau creșterea concentrației glucozei din sânge, este efectul comun al diabetului care, în timp, poate duce la alte efecte secundare, precum deteriorarea mai multor efecte ale organismului, în special a vaselor de sânge și a nervilor.

Tipuri de diabet

Exisită mai multe tipuri de diabet zaharat, iar printre cele mai des întâlnite sunt:

Diabet zaharat de tip 1 – insulino dependent – atunci când nu se mai produce insulină în corp, iar glicemia are valori crescute constant. În acest caz este nevoie de tratament substitutiv cu insulină.
Diabet zaharat de tip 2 – caracterizat prin rezistența la insulină și deficiența funcției pancreatice. Pancreasul secretă insulină, însă nu acționează corespunzător.
Diabet gestațional – diabetul zaharat care apare pe parcursul unei sarcini. În urma unei analize specifice în al doilea trimestru de sarcină, test de toleranță la glucoză, gravida află dacă există acest risc.

Simptomele diabetului

Simptomele diabetului zaharat de tip 1  se instalează rapid și pot fi recunoscute prin:

Senzația constantă de sete;
Senzația frecventă de urinare;
Scăderea bruscă în greutate;
Vărsături sau senzația de greață;
Vedere neclară din cauza hiperglicemiei;Senzație de oboseală accentuată;
Infecții frecvente la nivelul pielii, gingiilor;
Modificări bruște ale dispoziției.

Simptomele diabetului zaharat de tip 2  se instalează pe parcurs și pot fi recunoscute prin:

Poftă crescută de mâncare, numită și polifagie;
Sete intensă;
Prezența zahărului în urină, numită glicozurie;
Inapetența poftei de mâncare;
Senzații de amorțeală, arsură, furnicături în picioare;
Urinare excesivă, chiar și noaptea, numită poliurie.

Diagnosticul de diabet zaharat este dat doar de către medicul specialist diabetolog, care poate urmări evoluția printr-o serie de analize specifice. Tipul de tratament adecvat este prescris tot de către medicul specialist.

Pentru că alimentația joacă un rol important, este recomandată o dietă echilibrată care să conțină produse alimentare din toate cele 5 grupe de alimente, respectiv: fructe, legume, cereale, proteine și lactate.

Rețete pentru diabetici

Regim alimentar pentru diabetici

Fructe – sursă de carbohidrați, fibre și vitamine și un conținut scăzut de calorii. Sunt recomandate fructe precum: prune, caise, piersici, fructe de pădure, zmeură, mure, portocale sau clementine.
De evitat fructele din conserve de fructe, bogate în zahăr, jeleuri din fructe sau sucuri din fructe.
Legume – bogate în amidon, dar și fără amidon. Se pot consuma legume precum: mazăre, ciuperci, fasole verde, conopidă, broccoli, morcovi, spanac, ridichii, fasole verde, bame, țelină.
Cereale – cereale integrale (orez, fulgi de ovăz, quinoa), cereale cu un conținut redus de zahăr.
Proteine – pește (cod, somon), fructe de mare (creveți, homar, scoici), carne de pasăre (pui, curcan), ouă.
Lactate – lapte degresat, iaurt, smântână.

Sursă informații: niddk.nih.gov

Rețete de mâncare pentru diabetici

Mușchi de porc cu sos de praz

Ingrediente

400 gr mușchi de porc;
3 fire de praz;
500 ml lapte degresat;
O lingură ulei;
3 linguri de muștar;
2 linguri de făină;
Sare, piper.

Mod de preparare

Spală bine carnea de porc și condimentează-o. Pune uleiul la încins și prăjește carnea pe fiecare parte, pentru 2-3 minute. Scoate carnea și lasă-o pe un șervețel absorbant.

Taie prazul cubulețe și pune-l în uleiul din tigaie. Lasă-l să se călească pentru 2,3 minute. Adaugă acum muștarul, presară făina și amestecă repede, pentru a nu se forma cocoloașe.

Adaugă acum și laptele, amestecând constant. Ține pe foc câteva minute până când se îngroașă sosul. Pune apoi și mușchiul de porc în tigaie, dă focul la mic, și mai lasă pe foc pentru încă 2,3 minute de când începe să dea în clocot.

Dacă sosul este prea gros, mai poți adăuga puțin lapte sau apă.

Rețete pentru diabetici – tocăniță de dovlecei

Ingrediente

3 dovlecei;
3 roșii coapte;
2 morcov;
Un ardei gras;
O ceapă;
100 ml ulei;
Sare, piper, cimbru, pătrunjel verde.

Mod de preparare

Toacă ceapă mărunt, ardeiul gras cubulețe, iar mocovul dă-l pe răzătoare. Pune toate legumele într-un vas în care ai pus deja uleiul la încins. Lasă la călit pentru 2,3 minute, până când se înmoaie ceapa.

Curăță dovleceii de coajă și taie-i în cubulețe. Pune-i și pe ei peste legume. Roșiile pasează-le într-un blender împreună cu 100 ml de apă, apoi adaugă-le peste toate legumele. Condimentează cu sare, piper, oregano, cimbru și lasă la foc mic până când se înmoaie dovlcelul. Presară pătrunjel deasupra și servește tocănița de dovlecei.

Tocăniță de ciuperci cu sos de vin

Ingrediente

500 gr ciuperci pleurotus;
150 ml vin roșu;
50 ml ulei;
O ceapă;
2 linguri sos de roșii;
5 căței de usturoi;
Sare, piper, cimbru.

Mod de preparare

Taie ciupercile felii subțiri și pune-le la călit în ulei încins împreună cu ceapa tocată mărunt. Separat, într-un bol, amestecă vinul cu sosul de roșii, condimente și adaugă în tigaie, peste ciuperci.

Lasă-le pentru 10 minute să fiarbă împreună, apoi, adaugă și usturoiul pisat și mai lasă, la foc mic, pentru 5 minute. Amestecă mereu pentru a nu se lipi de fundul vasului și pentru a se încorpora bine toate ingredientele. Presară pătrunjel verde deasupra și asta este tot.

Musaca de cartofi vegetariană

Ingrediente

5 cartofi mari;
2 vinete;
O ceapă;
500 g ciuperci;
400 g roșii tocate;
100 ml apă;
70 g pastă de tomate;
Ulei, sare, piper, oregano, un cățel de usturoi.

Mod de preparare

Curăță cartofii și pune-i la fiert în apă pentru 10 minute. Când se înmoaie, scurge apa, dar păstrează 100 ml, și pasează-i. Adaugă puțin ulei, usturoiul mărunțit și amestecă până obții consistența unui piure. Toacă ceapa mărunt și pune-o la călit într-o tigaie. Adaugă apoi și ciupercile tăiate mărunt, condimentează după gust, și lasă pe foc pentru 10 minute.

Adaugă acum și pasta de tomate, roșiile tocate mărunt și mai lasă pe foc pentru 5 minute. Spală vinetele și taie-le rondele. Pune-le într-o tavă pentru cuptor pe care ai tapetat-o cu puțin ulei. Dă-le la cuptor pentru 15 minute, la 200 de grade Celsius.

Într-o tavă pregătește musacaua pentru cuptor. Pune un strat de ciuperci, apoi un strat de vinete rondele, apoi un strat de piure și termină cu un strat de ciuperci. Dă totul la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade Celsius, pentru 30 de minute sau până când se rumenește ușor. Rețeta de musaca este gata.

Rețetă desert pentru diabetici – prăjitură cu lămâie

Ingrediente pentru aluat
400 gr făină de migdale;
100 gr îndulcitor granulat;
O lingură coajă de portocală rasă;
6 linguri de unt.
Ingrediente pentru cremă
100 gr unt;
50 gr îndulcitor granulat;
Zeama și coaja de la 2 lămâi;
6 gălbenușuri de ou;
O linguriță de gelatină fără aromă.

Mod de preparare

Pentru aluat, topește untul și amestecă-l cu făina, îndulcitorul și coaja de portocale. Amestecă până obții un aluat omogen, nelipicios. Pune aluatul într-o tavă pentru cuptor, distribuie uniform, și dă la copt pentru 10 minute, la 180 de grade, în cuptorul încins în prealabil.

Pentru umplutură, topește untul, adaugă îndulcitorul peste, sucul și coaja de la lămâi, gălbenușurile de ou și pune pe foc, amestecând constant, până când se îngroașă compoziția.

Ia de pe foc, transferă compoziția într-un alt bol, adaugă gelatina și amestecă rapid, până când se omogenziează totul.

Adaugă umplutura peste blat, pe toată suprafața, și dă la cuptor pentru încă 15 minute. Prăjitura este gata. Se poate consuma caldă sau rece.

Vezi şi rețete de conopidă gratinată!

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *