Rețete speciale. Șuberec rețeta turcească-tătărească din Dobrogea

Rețete speciale. Șuberec rețeta turcească-tătărească din Dobrogea

Ce ingrediente folosim pentru rețeta de șuberec?

Ingrediente pentru 6 porții de cate 150 g fiecare

IngredientePentru aluat250 g de faina1 varf de lingurita de sare150 ml de apa50 g de faina pentru modelatPentru umplutura250 g de carne tocata de vita, oaie, miel sau pasaresare1 lingura cu varf de iaurt gros1-2 cepe1 varf de lingurita de menta uscatapiperulei pentru prajitPentru început vom pregăti aluatul de suberec/suberek/cebureki

Facem o gaură în mijlocul făinii, adăugăm sarea și apă. O lingură de apă o lăsăm deoparte, adăugăm apoi, dacă mai este nevoie, trebuie să obținem un aluat tare, dar care să aibă elasticitate.

Mutam pe masa aluatul si il framantam, pana cand acesta se va desprinde de mana si va fi elastic. Dureaza in jur de 5 minute. Mai putem presara masa cu putina faina, daca este nevoie.

Trantim aluatul de cateva ori de masa, veti vedea cum acesta se relaxeaza si devine mai fin.

Invelim aluatul in folie si il lasam sa se odihneasca 10-15 minute, cat vom pregati umplutura.

Mutăm pe masă aluatul și îl framantam, până când acesta se va desprinde de mâna și va fi elastic. Durează în jur de 5 minute. Mai putem presară masă cu puțînă făină, dacă este nevoie.

Trantim aluatul de câteva ori de masă, veți vedea cum acesta se relaxează și devine mai fin.

Învelim aluatul în folie și îl lăsăm să se odihnească 10-15 minute, cât vom pregăti umplutură.

Pregătim umplutură pentru șuberec

Peste carnea tocata adaugam menta, piper, sare, iaurt si ceapa tocata. Nu puneti multa menta, sa nu acopere celelalte gusturi!

Amestecam totul foarte bine, pana ajungem la o consistență omogena. Umplutura trebuie sa fie mai tare, nu fluida, sa nu curga!

Aluatul il impartim in 6 bilute egale, trebuie sa aiba aproximativ 75-80 g fiecare bucata

Dam forma bilutelor, le acoperim cu un servet si le lasam sa se mai odihneasca inca 15 minute.

Presaram masa cu faina, apoi intindem bucatile de aluat cu ajutorul unui facalet.

Compozitia o impartim 6 bucati, o intindem pe fiecare bucata de aluat, pana la jumatate. Avem grija ca la margine sa ramana aproximativ 1 cm de aluat fara umplutura.

Acoperim cu cealata parte de aluat si presam cu o furculita, sigilam cu grija marginile, altfel va curge umplutura in tigaie.

Apasam putin si exact la fel procedam cu celelalte. Este bine sa pregatim toate suberecurile si apoi sa incepem prajitul.

Cum se prajesc șuberekurile?

Prajirea trebuie sa se faca in baie de ulei, asadar punem intr-o tigaie o cantitate suficienta de ulei, cat sa acopere bucatile de șuberek. Eu am pus cam 600 ml intr-o tigaie de 28 cm diametru.

Incingem bine uleiul, testam cu o bucatica de aluat. O punem in uleiul incins, iar cand aceasta se ridica la suprafata si incepe sa „danseze”, uleiul este gata pentru a pune șuberekurile.

Prajirea se face la foc potrivit, daca focul este prea mic – vor absorbi prea mult ulei si nu se vor gati bine la interior, la foc prea puternic – acestea se vor arde mult prea repede.

Le intoarcem pe ambele parti, sa se rumeneasca bine, cam 2-3 minute pe fiecare parte. Adevaratul suberec nu este ars ci bine prajit, usor auriu, nu maro sau negru!

Le scoatem pe o farfurie tapetata cu servetele absorbante, la fel procedam cu fiecare, fara graba.

Aluatul e usor crocant, cu gust neutru, iar umplutura e fabuloasa: se simte gustul de carne de vitel, foarte discret o aroma de menta, dulceata cepei da acel ceva aparte, plus piperul proaspat macinat.

SURSA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *