Rusia, lăsată fără combustibil de atacurile Ucrainei. „Kievul a descoperit vulnerabilitatea tehnologică a Moscovei”

Rusia, lăsată fără combustibil de atacurile Ucrainei. „Kievul a descoperit vulnerabilitatea tehnologică a Moscovei”

În timp ce continuă războiul împotriva Ucrainei, Rusia se grăbește să-și apere propriul teritoriu în contextul valului de atacuri cu drone ucrainene asupra rafinăriilor sale de petrol. Atacurile au redus aprovizionarea Moscovei cu petrol și au făcut ca prețurile locale să crească vertiginos, notează publicația Politico.

Prețurile la motorină pentru consumatorii ruși au explodat, crescând cu aproape 10% numai în ultima săptămână, potrivit cifrelor guvernului. În același timp, costurile benzinei au atins cel mai ridicat nivel din ultimele șase luni, majorându-se cu peste 20 % de la începutul anului, pe măsură ce oferta se restrânge și tot mai multe instalații sunt forțate să își suspende producția.

În urmă cu o săptămână, două instalații de depozitare a carburanților deținute de gigantul energetic rus Rosneft, și aflate la aproximativ 500 de kilometri de granița cu Ucraina, au fost grav avariate de drone.

„Este ca un țânțar – când nu-l poți găsi, nu-l poți ucide”

În acest an, peste o duzină de rafinării din nouă regiuni rusești au fost lovite în mod similar, Kievul afirmând că industria Rusiei este o țintă legitimă de război.

„Este ca un țânțar – când nu-l poți găsi, nu-l poți ucide și continuă să revină noapte de noapte, vei fi epuizat. Este o modalitate foarte bună de a elimina presiunea de pe linia frontului”, a declarat Philip Ingram, fost ofițer al serviciilor de informații militare britanice și planificator NATO.

La rândul său, Maria Shagina, expertă în economia rusă la Institutul Internațional pentru Studii Strategice, spune că „sancțiunile «fizice» ale Ucrainei le pot accelera pe cele reale”.

„Kievul a descoperit vulnerabilitatea tehnologică a Moscovei, iar atacurile cu drone ucrainene asupra rafinăriilor rusești accelerează impactul sancțiunilor occidentale, care au făcut ca aceste rafinării să se lupte deja să înlocuiască echipamentele, piesele de schimb și software-ul occidental”, a explicat specialista.

În acest context, Rusia și-a redus exporturile de combustibil la minime aproape istorice. Săptămâna trecută, a transportat puțin peste 712.000 de tone de motorină și benzină, față de peste 844.000 în aceeași săptămână din 2023.

O problemă politică și militară

Pentru Moscova este vorba, în același timp, despre o problemă politică și militară, notează publicația citată, combustibilul ieftin fiind esențial pentru efortul de război al Rusiei și, totodată, o parte foarte importantă din „oferta președintelui Vladimir Putin către public, un antidot pentru salariile întârziate și o rublă slabă”.

Igor Iușkov, analist la Fondul Național de Securitate Energetică al Rusiei, estimează că este puțin probabil ca prețurile să scadă în curând și crede că Rusia ar putea ajunge chiar în situația în care să importe benzină din rezervele stocate în Belarus.

Rusia a impus anul trecut o interdicție asupra exporturilor de benzină și motorină din cauza penuriei de pe piața internă, însă cum combustibilul avea prețuri mai mari la nivel internațional, intermediarii au profitat de pe urma vânzării în străinătate a benzinei ieftine destinată utilizării în Rusia și au creat o piață neagră în plină dezvoltare.

În aceste condiții, Moscova a relaxat interdicția în noiembrie, dar a fost nevoită să o reintroducă în martie pe fondul loviturilor lansate de Ucraina.

Emiratele Arabe Unite, împreună cu unele state din America de Sud și Africa de Nord, au continuat să cumpere combustibilul rusesc, fie pentru a profita de prețurile scăzute, fie pentru a-l reexporta. Astfel, Rusia se află acum în situația de a alege între a maximiza fluxul de numerar sau a se asigura că soldații și civilii săi își pot umple rezervoarele, mai precizează Politico.

Pe de altă parte, Statele Unite au avertizat Ucraina că atacurile sale ar putea bulversa piața globală a energiei. Kievul a promis însă că va face tot ce poate pentru a submina capacitatea Rusiei de a susține războiul.

Între timp, și Moscova a vizat infrastructura ucraineană, distrugând rețeaua electrică a țării și aruncând milioane de oameni în întuneric. Foto: Profimedia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *