Salcia de la Hiroshima: Povestea copacilor care au refuzat să moară

Salcia de la Hiroshima: Povestea copacilor care au refuzat să moară

Când o bombă atomică a devastat Hiroshima în ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial, o bună parte din viața orașului a fost ștearsă.

Cu toate acestea, în mijlocul dezastrului, semnele de viață au persistat. În ciuda tuturor probabilităților, mai multe arbori au reușit să reziste în inima orașului Hiroshima, servind ca martori tăcuți ai ororilor războiului nuclear.

Salcia de la Hiroshima

Salcia care a rezistat bombei atomice de la Hiroshima

Într-un parc liniștit de-a lungul râului Honkawa în districtul Naka-ku, se află o salcie plângătoare rezistentă (Salix babylonica) care a fost plantată mult înainte de cel de-al Doilea Război Mondial.

Situată la doar 370 de metri de epicentrul bombei, lângă distinctivul pod în formă de T Aioi ales ca țintă datorită aspectului său vizibil din cer, trunchiul acestei salcii a fost fracturat de explozia Little Boy. Cu toate acestea, stă în picioare astăzi, mărturisind istoria, cu noi lăstari care încolțesc din bază anual.

Green Legacy, proiectul care ține cont de copacii care au rămas în urma tragediei

O mare parte din cunoștințele despre acești arbori supraviețuitori provine de la Green Legacy Hiroshima, un colectiv de cetățeni, oameni de știință și politicieni care comemorează numeroșii arbori care au sfidat bombardamentul atomic.

Prin documentarea existenței lor, ei caută să denunțe războiul și armamentul nuclear în timp ce celebrează frumusețea  naturii.

Acești arbori rezistenți, cunoscuți sub numele de hibakujumoku, derivat din cuvintele japoneze hibaku (bombardat cu A, bombardat) și jumoku (arbori și arbuști) sunt onorați de organizația menționată, care menține un catalog al a 62 de hibakujumoku din Hiroshima.

Această gamă diversă include nu numai salcii plângătoare, ci și copaci de camfor înalți, copaci japonezi de caise, eucalipt și celebrul cireș Yoshino.

O inițiativă similară este numită Proiectul Kusunoki Nagasaki și a apărut în Nagasaki, celălalt oraș japonez devastat de o bombă atomică în august 1945.

Proiectul identifică cel puțin 50 de hibakujumoku într-un cerc cu rază de 4 kilometri de la epicentrul bombei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *