Se înmulțesc cazurile de infectări cu virusul West Nile. În ultima săptămână patru persoane s-au îmbolnăvit

Se înmulțesc cazurile de infectări cu virusul West Nile. În ultima săptămână patru persoane s-au îmbolnăvit

Conform celui mai recent raport al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), numărul cazurilor de infecție cu virusul West Nile a crescut la șase în acest sezon. În raportul anterior, publicat săptămâna trecută, fuseseră înregistrate doar două cazuri.

Au crescut cazurile de infectări cu West Nile

Dintre cele șase cazuri raportate până acum, cinci au fost confirmate, în timp ce al șaselea caz este considerat probabil, conform informațiilor oferite de CNSCBT.

Cele mai recente cazuri au fost identificate în județele Dâmbovița și Satu Mare, precum și în București. Persoanele afectate fac parte din categoriile de vârstă 40-49 de ani (două cazuri), 60-69 de ani și 70-79 de ani.

În raportul precedent din 2 august, Institutul Naţional de Sănătate Publică menționa doar două cazuri de infecție cu West Nile: unul la un bărbat din București, cu vârsta între 60 și 69 de ani, și altul la un bărbat din județul Mureș, în vârstă de 75-84 de ani.

Toate cazurile de infectări cu West Nile din acest sezon au fost înregistrate la bărbați. Printre acestea sunt patru care provin din mediul urban și doi din mediul rural.

Institutul Național de Sănătate Publică avertizează că temperaturile ridicate și valurile de căldură ce urmează ploilor abundente creează condiții favorabile pentru apariția unor boli, inclusiv infecția cu virusul West Nile, care se transmite prin înțepătura de țânțar.

Recomandările INSP pentru a preveni infecțiile

Specialiștii de la INSP au formulat o serie de recomandări pentru a preveni infecția cu acest virus. Printre măsurile preventive sugerate de INSP se numără:

– Evitarea expunerii la țânțari prin purtarea de haine cu mâneci lungi și pantaloni lungi;
– Utilizarea substanțelor repelente împotriva țânțarilor;
– Aplicarea de insecticide în locuință și în jurul acesteia;
– Montarea plaselor de protecție la ferestre pentru a împiedica intrarea țânțarilor în casă;
– Desecarea bălților de apă din apropierea locuinței;
– Eliminarea recipientelor cu apă stătută și a gunoiului menajer.

Încă de la sfârșitul lunii trecute, ministrul sănătății a anunțat că maximul de cazuri va fi atins la finalul lunii august. „Avem un singur caz confirmat în acest an. Asta nu înseamnă că nu vor apărea noi cazuri noi. Ne aflăm la debutul sezonului.

Maximul va fi, probabil, la sfârșitul lunii august. Avem un singur caz până în momentul de faţă, dar cu siguranţă vom avea mai multe”, a spus ministrul sănătății, pentru Antena 3 CNN.

Please follow and like us:
Pin Share