Secretele din spatele opririi seriei „Brigada Diverse”: Cum a fost sabotat filmul cu milițieni chiar de către milițieni

Secretele din spatele opririi seriei „Brigada Diverse”: Cum a fost sabotat filmul cu milițieni chiar de către milițieni

Filmele din seria „Brigada Diverse”, regizate de Mircea Drăgan, au fost un succes răsunător în România, atrăgând milioane de spectatori cu amestecul lor de comedie și acțiune polițistă. Cu o distribuție excepțională, filmele au reunit actori renumiți precum Dem Rădulescu, Puiu Călinescu, Jean Constantin, Toma Caragiu, Dumitru Furdui și Sebastian Papaiani, și care au adus la viață personaje memorabile și replici celebre. Deși inițial seria trebuia să includă șase filme, doar trei au fost realizate, iar motivele pentru această oprire abruptă sunt învăluite în controverse și mister.

Sprijinul și intervenția autorităților

În perioada de documentare și producție, realizatorii au beneficiat de sprijinul constant al Ministerului Afacerilor Interne. Generalii Nicolae State și Haralambie Vlăsceanu, șefii Inspectoratului General de Miliție, și-au pus birourile și resursele la dispoziția echipei de filmare, entuziasmați de tema abordată în filme. Cu toate acestea, seria a fost sabotată de un alt general de miliție, nemulțumit de felul în care erau portretizați milițienii. Acesta a refuzat să mai furnizeze uniforme și echipamente, blocând astfel continuarea producției.

Seria B.D. În imagine: Jean Constantin, Toma Caragiu și Sebastian Papaiani.

Critici și procesul de plagiat

Filmele din seria „Brigada Diverse” au fost întâmpinate cu entuziasm de public, dar criticile din partea presei de specialitate au fost severe. În ciuda popularității lor, criticii au considerat umorul ca fiind fabricat și de prost gust. Aurel Baranga, de exemplu, a scris în revista „Cinema” că umorul din filme era „fabricat pentru gusturile îndoielnice”. Această discrepanță între reacția publicului și cea a criticilor a contribuit la crearea unui curent negativ în rândul autorităților cinematografice.

Un alt factor care a dus la oprirea seriei a fost un scandal de plagiat. Scenariștii Vintilă Corbul și Eugen Burada au acuzat realizatorii de plagiat, susținând că seria „Brigada Diverse” prezenta „asemănări stupefiante de situații, de personaje și de replici” cu proiectul lor „Caravana”. Procesul a ajuns până la Tribunalul Suprem al Republicii Socialiste România, unde Mircea Drăgan și Nicolae Țic au fost achitați.

Seria B.D. În imagine: Dem Rădulescu, Toma Caragiu și Puiu Călinescu, printre alții.

Povestea celor 11 filme neproduse

Nicolae Țic și Mircea Drăgan au scris scenariile pentru încă trei filme, iar locațiile de filmare fuseseră deja stabilite. În ciuda acestor planuri ambițioase, seria a fost oprită după doar trei filme. Puiu Călinescu a menționat că în al patrulea film, personajele Trandafir, Patraulea și Gogu urmau să devină cetățeni model, dar un oficial de la Comitetul Central nu a aprobat scenariul. Sebastian Papaiani a povestit cum un general de miliție, considerând că filmele ridiculizau miliția, a oprit producția.

Secvență din filmul „Brigada Diverse”, avându-i în prim plan pe Jean Constantin, Puiu Călinescu și Dem Rădulescu.

Impactul filmelor și amintirile actorilor

Chiar și cu doar trei filme, „Brigada Diverse” a lăsat o amprentă durabilă în cinematografia românească. Filmele continuă să fie difuzate și să atragă audiențe mari. Actorii implicați au povestit numeroase anecdote amuzante de pe platourile de filmare, evidențiind atmosfera relaxată și colaborativă. Jean Constantin, de exemplu, a povestit cum a fost confundat cu un deținut adevărat în timpul filmărilor la închisoarea Văcărești.

Secvență din filmul „Brigada Diverse”, realizată în închisoarea Văcărești, avându-i în centru pe Dem Rădulescu, Jean Constantin și Puiu Călinescu.

Seria „Brigada Diverse” a fost o capodoperă a comediei românești, apreciată de public și controversată în rândul criticilor. Oprirea bruscă a seriei, cauzată de intervenția autorităților și de scandalul de plagiat, a lăsat în urmă întrebări fără răspuns și scenarii neproduse. Cu toate acestea, filmele rămân un testament al talentului și creativității echipei de producție și al actorilor implicați. Continuă să fie iubite și apreciate, amintind de o perioadă în care umorul și satirele sociale erau îmbinate cu măiestrie în cinematografia românească.