Senatul SUA a reaprobat un controversat program de supraveghere, care le permite serviciilor secrete să colecteze informații externe

Senatul SUA a reaprobat un controversat program de supraveghere, care le permite serviciilor secrete să colecteze informații externe

Senatul american a votat vineri seara târziu pentru aprobarea reautorizării unui controversat program de supraveghere, evitând astfel la limită oprirea acestui program, care urma să expire la miezul nopții, informează Reuters.

Reautorizarea asigură ceea ce susținătorii numesc un element-cheie al operațiunilor de colectare de informații externe a Statelor Unite.

“Democrații și republicanii au colaborat și au făcut ceea ce trebuie pentru siguranța țării noastre”, a declarat liderul majorității din Senat, Chuck Schumer.

“Știm cu toții un lucru: a lăsa FISA să expire ar fi periculos. Este o parte importantă a securității noastre naționale, pentru a opri actele de terorism, traficul de droguri și extremismul violent”, a adăugat el.

FISA a atras critici atât din partea legiuitorilor republicani, cât și a celor democrați, care susțin că acesta încalcă dreptul constituțional al americanilor la intimitate. Proiectul de lege a fost blocat de trei ori în ultimele cinci luni de către republicanii din Camera Reprezentanților care se împotrivesc liniei partidului lor.

Proiectul a fost adoptat în cele din urmă, cu un vot de 273-147, iar durata programului de a fost scurtată de la cinci la doi ani.

Casa Albă, șefii serviciilor secrete și principalii parlamentari din Comisia pentru serviciile de informații din Camera Reprezentanților au avertizat în legătură cu efectele potențial catastrofale ale neautorizării programului, care a fost creat pentru prima dată în urma atacurilor de la 11 septembrie 2001.

Deși dreptul la intimitate este consacrat în Constituția SUA, datele cetățenilor străini colectate de program includ adesea discuții cu cetățeni americani și pot fi exploatate de organele de aplicare a legii naționale, precum FBI, fără mandat.

Acest lucru i-a alarmat atât pe republicanii de linie dură, cât și pe democrații de extremă-stânga. Dezvăluirile recente potrivit cărora FBI s-a folosit de această legislație pentru a căuta informații despre protestatarii Black Lives Matter, donatorii pentru campaniile electorale pentru Congres și legiuitorii americani au ridicat și mai multe îndoieli cu privire la integritatea programului.

Foto: Profimedia Images

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *