Soluția unui inginer de software care să prevină frauda de la Bac? „Hai să generăm subiectele aleator, în dimineața examenului”

Soluția unui inginer de software care să prevină frauda de la Bac? „Hai să generăm subiectele aleator, în dimineața examenului”

Înainte de proba de Bac de la română de anul acesta, expresia „de bună seamă” a înregistrat creșteri exponențiale atât pe site-ul dexonline.ro, cât și pe motorul de căutare Google. Dacă expresia avea în jurul unei căutări pe zi în săptămânile de dinaintea examenului, în data de 25 iulie la ora 5.00, cu o zi înainte de bacalaureat, sintagmele „de buna seama”, „de bună seama” sau „de buna seamă” au fost căutate, fiecare, de aproximativ 100 de ori pe Google.

Care este parcursul subiectelor?

O profesoară, care a făcut parte în anii trecuți în Comisiile de lucru care se ocupă de realizarea subiectelor, ne-a explicat, sub anonimat, cum funcționează procesul:

Se lansează la începutul anului școlar un apel de selecție a profesorilor care vor să facă parte din grupul de lucru. Candidații au de făcut un subiect care să fie creație proprie, deci care să nu aibă nicio legătură cu ce s-a dat vreodată. Selecția se face la nivelul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație;
Profesorii aleși semnează un contract de confidențialitate. În acesta este specificat că „nu vei comunica faptul că faci parte din acest grup de lucru și nicidecum conținutul subiectelor”;
Fiecare profesor din comisiile de lucru elaborează aproximativ 10 subiecte de-a lungul anului. Atfel, în preajma examenelor, sunt în jur de 50 de subiecte realizate pentru fiecare materie și unul dintre acestea ajunge să fie rezolvat de sutele de mii de elevi examinați;
Cu o zi sau două înainte sunt chemați dintre cei din grupul de lucru – cam două persoane, plus consilierul care se ocupă de Evaluare sau de Bacalaureat și se mai uită o dată pe subiecte. Din acestea selectează cele 10 sau 7, câte decid ei să rămână la ultima extragere.

Cu o zi înainte de examene, doar trei persoane știu subiectele care ar putea fi date, doi profesori din grupul de lucru al subiectelor și consilierul din cadrul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), responsabil de examenul respectiv. Numele acestora sunt ținute la secret.

După ce au fost alese subiectele, acestea „sunt distribuite electronic către inspectorate, iar de la inspectorate – către centrele de examene. Dar ele nu pot fi deschise decât de către centrele de examene, în școală”, mai spune profesoara. 

Procedura – securizată, dar secretizată de CNPEE 

Directorul CNPEE Marian Șuță a refuzat să ne spună cum se desfășoară elaborarea subiectelor, pentru că este un lucru care nu ar trebui să fie făcut public, dar a precizat că aceasta este „o procedură foarte bine pusă la punct și securizată”.

Marian Șuță spune că va cere către STS să dea un comunicat oficial la finalizarea anchetei cerute de Ministerul Educației și spune că „elevii nu trebuie să se concentreze pe astfel de chestiuni, ei trebuie să învețe”. Totuși, Șuță afirmă că „reputația instituției a fost pătată”.

Contactați de Școala 9, cei de la Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) au spus că ei oferă doar suportul tehnic pentru elaborarea și distribuirea subiectelor, iar „din punct de vedere tehnic, platforma informatică a funcționat în parametri optimi și nu a înregistrat neconformități”. „Administrarea operațională și utilizarea efectivă a aplicației se realizează în totalitate de către personalul autorizat din cadrul Ministerului Educației”, a mai precizat STS.

Soluțiile Ministerului Educației 

Oficiali din minister spun că acea căutare în miez de noapte este o pură coincidență și că procedura de securizare a subiectelor este infailibilă. „Ieri, pentru Limba Română, varianta de subiect a fost extrasă la ora 6.00. Deci, practic, la ora 4.00 nu avea cum să se știe care ar fi varianta care urmează să fie susținută de elevi. Dacă s-ar fi scurs în spațiul public informații cu privire la barem, cred că cea mai de interes informație ar fi fost cea referitoare la subiectul III, care nu a circulat pe nicăieri, niciun pronostic nu a fost dat în cazul subiectului III”, a spus în zilele examenului secretarul de stat Florin Lixandru pentru Euronews.

Pe lângă căutările în online, în acest an, subiectele au apărut incredibil de repede pe internet, unele oferite direct de profesorii din centrele de examen, deși ele sunt pentru cei implicați în organizarea examenelor drept „secret de serviciu” până când le publică Ministerul Educației pe platforma dedicată, de obicei la ora 15.00. Altele au apărut pe rețelele sociale fotografiate la o rezoluție slabă de ceea ce păreau camere ascunse în nasturi, poze făcute chiar în sălile de examen. 

Ministrul educației Ligia Deca a afirmat, în urma speculațiilor din online cu privire la distribuirea subiectelor: „Putem îmbunătăți lucrurile, iar pentru partea de siguranță voi discuta și eu cu colegii noștri din instituțiile care se ocupă de securitate informatică, dar și, în general, de securitatea proceselor publice, pentru a vedea dacă putem apela la anumite elemente de progres tehnologic”. 

„Mai pe șleau spus, poate că anumite tipuri de dispozitive de bruiere ar fi o soluție, însă cred că și o informare mult mai bună și poate mai din timp vizavi de ce ar putea constitui abatere de la regulile de desfășurare ale examenului să ajute să avem mai puține astfel de situații în viitor”, a completat Ligia Deca. 

Ce propune inginerul software dexonline.ro

Inginerul site-ului dexonline.ro, Radu Borza, propune o soluție tehnică prin care subiectele să fie formate chiar în ziua examenului. 

„În loc să cheltuim bani și energie ca să oprim frauda, mai bine dăm subiecte care nu se pot prelua de undeva, în loc să ne prefacem că avem elevi extraordinari dând subiecte mult prea simple, ca să se ia note mari (practic fiind imposibil de diferențiat elevii buni), hai să dăm examene la nivel european; în loc să ne prefacem că avem o metodologie sigură pentru protejarea subiectelor (dacă am înțeles bine, au fost preparate din… aprilie!), hai să generăm subiectele aleator, în dimineața examenului!”.

Subiecte vândute pe platforme de socializare

În preajma examenelor apare un alt fenomen alimentat de interesul pentru „ce se dă” la examene. Pe platformele de socializare apar așa numitele „ponturi” pentru examenul de Bacalaureat, în special pentru subiectul al III-lea la limba română. Acest lucru a mers până într-acolo încât unii profită și spun că, în schimbul plății unei sume de bani, dau subiectul.

„Salut, matușa-mea e directoare la un mare liceu din București, evident că nu pot să-ți dau niciun nume, dar ea, normal, cum are membri din familie în clasa a 12-a, adică pe mine, nu ar fi avut voie să aibă vreo tangență cu școala pe timpul Bacului, dar cum a fost grevă a fost nevoită să lucreze și o să lucreze în continuare – și pe timpul bacului, chiar dacă nu ar fi avut voie nici măcar să intre în școală:)). Bine, acum, nici ea nu o să știe ce o să pice exact până duminică seară/luni dimineața, dar mi-a zis în mare cam ce o să pice.

25 de lei paysafe și îți pot zice perioada, deci tot o să ai de repetat câteva opere, dar tot mai bine decât 17 sau câte îs. Sau, dacă vrei să știi exact ce o să pice 50 de lei, dar asta o să îți pot zice doar duminică noapte/luni dimineața”.

Așa arată unul dintre mesajele postate pe Reddit, primite de un elev.

Reddit este un site web de divertisment, rețea de socializare și agregator de știri, unde membrii înregistrați ai comunității pot pune conținut.

„Oricum subiectele apar pe Reddit în fiecare an duminică noaptea și încă gratis. Cine va cere bani de acum ca să vă dea o listă cu 5-6 își încearcă doar norocul, nu mușcați” este comentariul lăsat la mesajul anterior în care o persoană se întreba dacă totul este o farsă sau dacă va primi ceva în cazul în care va plăti. 

Întregul articol poate fi citit pe Școala 9.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *