Sondaj IRES. 69% dintre români sunt „foarte siguri” că merg la vot la locale. Procentul pentru PE, mai mic. Cum e văzut Schengenul

Sondaj IRES. 69% dintre români sunt „foarte siguri” că merg la vot la locale. Procentul pentru PE, mai mic. Cum e văzut Schengenul

Ultimul sondaj al IRES privind alegerile din 9 iunie arată că interesul pentru locale este mare, fiind 69% cei care declară că „foarte sigur” vor vota pentru primari și alți aleși din teritoriu, însă doar 60% deciși să voteze pentru Parlamentul European.

„Intenția de participare la alegerile din 9 iunie este mai scăzută în cazul scrutinului pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European decât la cel pentru desemnarea aleșilor locali; 60% dintre participanții la studiu declară că sigur vor vota la europarlamentare față de 69% care declară că vor merge cu siguranță să își exprime votul pentru alegerile locale”, arată IRES, potrivit ultimului sondaj.

Interesul e mai mare pentru locale decât pentru europarlamentare – Captură sondaj IRES

Conform sursei citate „aproape unul din 10 români (9%) nu știe că în 9 iunie au loc alegeri europarlamentare și locale”.

Jumătate dintre participanții la sondaj apreciază că trăiesc acum mai rău decât în urmă cu 10 ani. Doar trei din 10 români spun că trăiesc mai bine decât în urmă cu un deceniu, iar unul din cinci spune că trăiește la fel.

Intrarea României în Uniunea Europeană este asociată pozitiv de către români, peste jumătate dintre participanții la studiu susținând că țara noastră a avut mai mult de câștigat odată cu integrarea. Mai precis, 56% susțin că România „mai mult a câștigat”, 37% că mai mult a pierdut, 4% au indicat faptul că „nici nu a câștigat, nici nu a pierdut”, iar 3% nu au răspuns.

Percepția privind beneficiile aderării

„Din perspectiva participanților la sondaj, România a avut de câștigat odată cu integrarea în UE în ceea ce privește: atragerea investițiilor străine, construcția de autostrăzi ori repararea drumurilor, dar și atunci când este vorba despre accesul la servicii de sănătate, despre îmbunătățirea situației grupurilor vulnerabile ori refacerea clădirilor/monumentelor istorice, crearea de locuri de muncă, de politica externă a țării ori de bunul mers al afacerilor românești.

Însă, atunci când este vorba despre agricultura românească, 57% cred că țara noastră a avut de pierdut sub acest aspect odată cu intrarea în UE. Și dimensiunea luptei anticorupție este evaluată în mod negativ de către respondenți”, mai arată IRES. 73% dintre români consideră că țara trebuie să rămână în UE.

Tema spinoasă a Schengen

84% dintre cei care au răspuns întrebărilor consideră că „e bine” să intrăm în Schengen. Însă perspectiva nu pare îmbucurătoare. 45% dintre cei chestionați sunt de părere că România va intra și în Schengenul pe terestru în 2024, dar 50% sunt de părere că nu va intra, în timp ce 5% nu știu sau nu pot aprecia.

Bâlbele demnitarilor români și opoziția Austriei îi fac pe unii români sceptici privind aderarea completă la Schengen – Captură sondaj IRES

De departe cea mai mare amenințare pentru UE în următorii ani este războiul din proximitatea Uniunii (40%), iar la distanță este terorismul (11%).

Metodologie

Sondajul a fost făcut pe un eșantion de 1.108 respondenți, simplu, aleatoriu, reprezentativ la nivel național, datele fiind culese prin metoda CATI, în perioada 1-4 aprilie 2024. Eroare maximă tolerată de ±2,9%. Studiul este autofinanțat.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *