Statuia Julietei lui Shakespeare din Verona a fost distrusă de turiștii ghinioniști în dragoste, a doua oară

Statuia Julietei lui Shakespeare din Verona a fost distrusă de turiștii ghinioniști în dragoste, a doua oară

Turiștii din orașul Verona, din nordul Italiei, au produs o gaură în pieptul unei statui care o înfățișează pe Julieta lui William Shakespeare.
Statuia de bronz se află sub balcon dintr-o curte minusculă, acolo unde se spune că Romeo a curtat-o pe Julieta, atrăgând în fiecare zi sute de vizitatori care se adună acolo pentru un selfie și pentru a atinge sânul statuii – ca parte a unui ritual despre care se crede că aduce noroc în dragoste.

Este a doua oară când turiștii au desfigurat-o pe Julieta

Transpirația de pe mâinile turiștilor ar fi provocat o gaură, a relatat ziarul local L’Arena.
Este a doua oară când numărul mare de astfel de atingeri a desfigurat-o pe Julieta. În 2014, statuia originală, care stă în acea curte de mai bine de 40 de ani, a fost înlocuită cu o copie care a costat 15.000 de euro, finanțată de o asociație catolică.

Julieta a fost în centrul controverselor în decembrie, după ce directorul unei școli din Toscana a catalogat ritualul de atingere a sânilor drept „sexist”.

„Statuia deteriorată trebuie reparată și nu există nicio îndoială în acest sens”, a scris jurnalistul Enrico Ferro pe site-ul de știri local, il Mattino di Padova.

Gestul turiștilor este considerat sexist

„Cu toate acestea, trebuie să luăm în considerare și viitorul. Este corect să le permitem în continuare turiștilor să atingă sânul Julietei? Sau ar fi poate mai potrivit să acceptăm argumentul directorului care a considerat că obiceiul este sexist?”

Davide Albertini, vicepreședintele unei asociații de afaceri din zonă, a sugerat amplasarea statuii mai sus. „Aș pune o cutie de scrisori sub ea pentru a stoca scrisorile de la îndrăgostiți”, a spus el ziarului. „Poate că acesta ar fi un ritual mai romantic.”

Curtea se află lângă Casa di Giulietta, o clădire renovată din secolul al XIII-lea, care a aparținut cândva unei familii nobile, soții del Cappellos, despre care localnicii consideră că au inspirat familia fictivă a Julietei Capulet în Romeo și Julieta lui Shakespeare. Balconul a fost adăugat clădirii în secolul al XX-lea.

Astăzi, Casa di Giulietta este un muzeu cu o colecție de picturi, costume din epoca Renașterii și patul care a apărut în adaptarea cinematografică a piesei lui Shakespeare din 1968 a lui Franco Zeffirelli. Dar majoritatea turiștilor merg la muzeu pentru statuie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *