Țara din Europa unde primești banii înapoi dacă trenul întârzie 30 de minute. În România sistemul este la pământ

Țara din Europa unde primești banii înapoi dacă trenul întârzie 30 de minute. În România sistemul este la pământ

De exemplu, în Spania orice tren care întârzie mai mult de 30 de minute înseamnă automat banii înapoi pentru persoana respectivă. În România un astfel de scenariu este imposibil, spun specialiștii, din 100 de motive. Că sistemul a ajuns un ”dezastru” o recunosc inclusiv oficialii din domeniu, care ridică neputincioși din umeri.

Țara din Europa unde primești banii înapoi dacă trenul întârzie 30 de minute

Conform Observatornews.ro, majoritatea țărilor din UE au făcut progrese și reforme spectaculoase în acest domeniu, multe dintre ele cu bani de la Bruxelles. În Spania, de exemplu, trenurile merg cu 300 de kilometri pe oră, iar în Polonia gările vechi au fost renovate și multe dintre ele au fost transformate în mall-uri.

La noi, țara în care politicienii spun multe și fac puține, astfel de peisaje par de domeniul SF. Interesant, multe țări erau acum 30 de ani la același nivel cu România, însă acolo politicienii și-au luat în serios treaba. În Cehia, de exemplu, sistemul feroviar învechit și ruginit a fost modernizat cu sute de milioane de euro.

Într-o gară din Moravia de Sud s-au investit nu mai puțin de 223 de milioane de euro din fonduri europene, în condițiile în care în Moravia circulă anual peste 22 de milioane de oameni. Situația e și mai impresionantă în Polonia, țară care a investit 20 de miliarde de euro în infrastructura feroviară.

“În Cracovia s-au realizat foarte multe. Căi ferate, gară fabuloasă. Avem și trenuri metropolitane, ca și în Paris”, a explicat Jan Machowski, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cracovia, conform sursei citate. În Polonia, autoritățile au întrebat populația printr-un referendum unde să fie investiți banii, iar oamenii au înțeles că infrastructura feroviară e vitală.

De ce infrastructura feroviară din România este la pământ

Marcel Ciolacu, actualul premier al României, a anunțat deja că vrea să vadă o altă față a CFR Călători, însă de la vorbe la măsuri concrete e cale lungă. “Cred că toate companiile din subordinea Ministerului Transporturilor trebuie să intre într-o reorganizare și să avem o eficiență mai mare. Ce îmi doresc eu de la CFR Călători – servicii mai bune pentru români”, a declarat Marcel Ciolacu.

Între timp, europarlamentarul Vlad Gheorghe crede că politicienii din România sunt incapabili să facă o astfel de reformă. “Ne lipseşte în primul rând voinţa politică, în al doilea rând competenţa administrativă şi din păcate suntem foarte sus în topurile de corupţie, asta este un cocktail care ne a împiedicat până acum să fim în acelaşi ritm cu alte ţări care au scăpat de comunism înaintea noastră cu puţin sau în acelaşi timp cu noi”, a declarat europarlamentarul.

Polonia și-a dezvoltat infrastructura în ultimii 20 de ani, reabilitând peste 1.600 de kilometri de cale ferată. România a reabilitat 120. Cu toate acestea, Ștefan Roșeanu, președinte al Autorității pentru Reforma Feroviară, crede că și țara noastră poate să calce pe urmele Poloniei, însă nu se știe când.

“Astea o să le avem și noi, când o să vină aceste trenuri noi, aceleași performanțe o să avem. Este momentul cel mai dificil în viața implementării acestor proiecte, este momentul în care s-a acumulat foarte multă neîncredere, foarte multă așteptare, dar problemele nu se pot rezolva peste noapte. Sunt oameni care s-au mulțumit să vina la lucru să semneze condica și au considerat că și-au făcut treaba“, a declarat Ştefan Roşeanu, Autoritatea pentru Reformă feroviară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *