Tehnologia revoluționară care redescoperă oamenii în fotografiile vechi. Procedeul din spate

RMAG news

O echipă de cercetători din Canada și SUA a demonstrat rezultate incredibile în restaurarea fotografiilor vechi și corodate, printr-o tehnică cunoscută sub numele de imagistica de sincrotron folosind fascicule de raze X pentru a identifica precis compozițiile materialelor.

Cum funcționează această tehnică

La nivelul cel mai simplu, tehnica efectuează o analiză chimică pentru a detecta unde sunt coroziunea și deteriorarea pe o dagherotipă. Odată ce acest lucru a fost stabilit, este posibil să lucrezi invers pentru a afla ce arăta imaginea originală.

Dagherotipia era populară la mijlocul anilor 1800 și implicau imagini impuse pe plăci de cupru care fuseseră tratate chimic pentru a fi sensibile la lumină.

Acestea se degradează natural, iar încercarea de a le curăța poate agrava deteriorarea. Oamenii de știință par să fi găsit acum o modalitate de a le readuce la viață.

„Este cel mai interesant să descoperi imagini care păreau pierdute pentru totdeauna”, spune Tson-Kong Sham, un chimist de la Western University din Canada.

„Obținem o privire asupra oamenilor care au trăit în secolul al XIX-lea pe care altfel nu am fi avut-o și învățăm despre istoria și cultura lor”, a mai spus acesta.

Analizând imaginea prin imagistica de sincrotron, cercetătorii au obținut măsurători pentru nivelele de argint și mercur în fiecare punct din fotografia dagherotipă.

Aceste substanțe chimice sunt esențiale pentru crearea imaginii fotografice în primul rând, astfel că aceste instantanee pot fi utilizate pentru a reconstrui din nou imaginea.

Noul studiu continuă ceea ce au început alți oameni de știință

Noul studiu se bazează pe un studiu similar anterior prin stabilirea faptului că acest tip de recuperare a imaginii este întotdeauna posibil, atâta timp cât particulele de imagine sub orice coroziune rămân intacte.

De asemenea, aduce informații noi despre utilizarea în condiții de siguranță a procesului cu raze X, fasciculele prea intense pot provoca noi deteriorări.

„Razele X de obicei nu deteriorează metalele vizibil, așa că nu credeam că vor afecta plăcile”, spune Sham, care a lucrat la ambele studii.

Cercetătorii sunt de părere că tehnica arată mult potențial pentru explorarea patrimoniului cultural al mijlocului secolului al XIX-lea.

Multe exemplare de fotografii de acest fel sunt expuse în muzee și galerii din întreaga lume, iar această tehnică ar putea dezvălui mult mai multe despre cum arătau oamenii, cum se îmbrăcau și cum trăiau în acea perioadă.

În plus, procesul ar putea fi, de asemenea, adaptat pentru diferite tipuri de materiale în cazul în care a avut loc coroziune sau degradare – cum ar fi artefactele arheologice și fosilele care trebuie restaurate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *