Terenurile cu gazon artificial ar putea conține substanțe toxice permanente care cauzează cancer și leziuni hepatice. Ar trebui copiii să se mai joace pe ele?

Terenurile cu gazon artificial ar putea conține substanțe toxice permanente care cauzează cancer și leziuni hepatice. Ar trebui copiii să se mai joace pe ele?

În SUA, părinții, antrenorii de sport și experții medicali sunt îngrijorați de faptul că un amestec de substanțe chimice periculoase și permanente răspândit pe aproximativ 13.000 de terenuri de gazon artificial i-a îmbolnăvit pe tinerii sportivi.

Majoritatea orașelor vor să interzică gazonul artificial

Este o dilemă enervantă, în special pentru municipalitățile care încă consideră gazonul drept o modalitate ieftină și eficientă de a crea spații în aer liber sigure pentru copii.

Cercetătorii au stabilit abia în 2019 că gazonul artificial conține PFAS. Așa-numitele substanțe chimice permanente, care sunt utilizate într-o gamă largă de produse de larg consum și sunt legate de boli precum sunt cancerul, leziunile hepatice și altele.

Boston a interzis recent gazonul artificial din cauza „substanțelor chimice permanente” toxice. Orașul se alătură unui număr tot mai mare de localități din SUA care limitează utilizarea gazonului artificial realizat cu compuși periculoși PFAS.

Tot gazonul artificial este fabricat cu compuși PFAS toxici, iar o parte este încă produsă cu anvelope măcinate care pot conține metale grele, benzen, COV și alți agenți cancerigeni care pot prezenta o amenințare pentru sănătate.

Materialul emite, de asemenea, niveluri ridicate de metan, un gaz cu efect de seră puternic și face ca microplasticele și alte substanțe chimice să ajungă în căile respiratorii.

Dincolo de riscurile chimice, câmpurile pot acționa ca insule de căldură care cresc temperaturile terenului de joc până la 93C. Jucătorii Ligii Naționale de Fotbal presează liga să interzică gazonul artificial din cauza accidentărilor, în timp ce echipele naționale de fotbal din SUA vor juca doar pe iarbă naturală din același motiv.

Gazonul artificial este realizat cu mai multe straturi, inclusiv fire de iarbă din plastic, suport din plastic care ține lamele în poziție și umplutură care îngreunează gazonul și ajută lamele să stea în poziție verticală.

Până de curând, umplutura se făcea întotdeauna cu anvelope din cauciuc reciclat numite cauciuc pesmet. Cu toate acestea, testele independente și ale Agenției pentru Protecția Mediului au descoperit că materialul conține niveluri ridicate de substanțe chimice periculoase.

PFAS pot fi absorbite prin piele, inhalate, ingerate sau pot ajunge în răni deschise pe măsură ce se desprind de lamele de plastic, iar copiii sunt considerați mai vulnerabili la expunere, deoarece sunt mai mici și corpurile lor sunt încă în curs de dezvoltare.

Ce spun studiile de până acum despre siguranța copiilor care se joacă pe gazon artificial

Centrul de Sănătate a Mediului pentru Copii de la Institutul pentru Schimbări Climatice și Sănătatea Mediului recomandă să nu se instaleze suprafețe și terenuri de joc cu gazon artificial din cauza incertitudinilor legate de siguranța acestor produse și a potențialului de expunere periculoasă la căldură și la substanțe chimice.

Studiile pentru a evalua siguranța gazonului artificial arată că acesta conține substanțe cancerigene și neurotoxine cunoscute.
În iulie 2019, USEPA a confirmat prezența unor substanțe chimice legate de cancer, probleme ale sistemului nervos și afectarea sistemului reproducător, cum ar fi hidrocarburile aromatice policiclice, benzenul, plumbul și ftalați.

Studii recente, inclusiv unul realizat de Mount Sinai și Toxic Use Reduction Institute (TURI) au descoperit prezența unor substanțe cancerigene și neurotoxine cunoscute, inclusiv hidrocarburi aromatice policiclice (PAH), plumb, zinc și carbon negru în aproape toate materialele alternative de umplutură examinate.

Substanțele chimice nedezvăluite care prezintă motive de îngrijorare sunt prezente în firele de iarbă din plastic și tampoanele de gazon și covorașe.

Un studiu recent a identificat substanțe per- și poli-fluoroalchil (PFAS, alias „substanțe chimice de teflon”), o clasă de peste 5000 de substanțe chimice legate de numeroase probleme de sănătate, inclusiv cancer, disfuncție imunitară, probleme cu tiroida și boli cardiovasculare.

Riscul de rănire prin căldură este crescut pe gazon artificial. În zilele fierbinți de vară, temperaturile de peste 160 de grade Fahrenheit au fost înregistrate pe suprafețele de joc din cauciuc reciclat.

S-a demonstrat că toate suprafețele de gazon artificial examinate au o temperatură a suprafeței și o temperatură a aerului la înălțimea capului mai ridicate în comparație cu iarba naturală, indiferent de tipul de umplutură.
Joaca în aceste condiții transmite un risc foarte real de arsuri, deshidratare, stres termic sau insolație.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *