Sâmbăta Mare 2024. Ce trebuie neapărat să faci în această zi

Sâmbăta Mare 2024. Ce trebuie neapărat să faci în această zi

Sâmbăta Mare 2024 este ultima zi dinaintea Paștelui. În acest an, Sâmbăta Mare pică pe 4 mai. Ziua este una de importanță majoră pentru credincioșii ortodocși. Semnificația religioasă, dar și obiceiurile și tradițiile trebuie cunoscute de orice creștin.

Sâmbăta Mare, semnificaţie religioasă

Denumită și Sâmbăta Luminoasă sau Sâmbăta Sfântă, Sâmbăta Mare este o zi solemnă. Data de 4 mai 2024 va fi una marcată de o atmosferă unică. Este ziua în care doliul pentru moartea lui Iisus Hristos se îmbină cu așteptarea miracolului Învinerii Sale.

Ziua este cea în care se comemorează Tăcerea Mormântului. Este vorba despre perioada de timp dintre coborârea lui Hristos în mormânt și momentul Învinerii Mântuitorului. Din punct de vedere religios, ziua este una de rugăciune, reculegere și post. Este ziua în care credincioșii meditează la sacrificiul Mântuitorului și se pregătesc spiritual pentru bucuria Învierii.

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Mare 2024. Ce e bine să faci în această zi

Sunt foarte multe obiceiuri și tradiții care se respectă de Sâmbăta Mare. În această zi, familiile se adună pentru a face ultimele pregătiri pentru masa de Paște. De asemenea, se face curățenie în casă și se pregătesc hainele noi, care se îmbracă la slujbă.

În unele zone, se crede că este bine ca în Sâmbăta Mare să se facă pomenirea celor adormiți. De asemenea, se spune că este bine să se planteze flori. Tradiția recomandă și să se aprindă foc de tabără sau chiar să se tragă clopotele bisericilor.

În Sâmbăta Mare 2024 are loc Denia Sâmbetei Mari sau Slujba de Utrenie. Utrenia este o Denie foarte complexă, care include citiri din Biblie, cântări și rugăciuni. Sunt invocate în rugăciuni momentele finale din viața Mântuitorului și așteptarea Învierii.

Este important de știut că Utrenia este diferită de slujba învierii. Slujba de Utrenie se termină la miezul nopții, atunci când credincioșii iau Lumina Sfântă a Învierii. Ulterior, începe slujba prin care se celebrează Învierea propriu-zisă.

Ce trebuie să faci înainte să mergi la slujba de Înviere

Înaintea slujbei de Înviere, se spune că este foarte important să petreci timp cu familia. Este o zi perfectă pentru a te bucura de compania celor dragi și a face lucruri împreună, precum curățenia finală sau pregătirea mesei de Paște.

Tot în Sâmbăta Mare este bine să ajuți o persoană nevoiașă sau să donezi bani pentru o cauză nobilă. Nu toți oamenii sunt suficient de norocoși pentru a se putea bucura acasă de o masă de Paște îmbelșugată sau de haine noi. Orice gest caritabil făcut în Sâmbăta Mare aduce bucurie atât celor care oferă, cât și celor care primesc.

Înainte de a participa la slujba de Utrenie și la slujba de Înviere, este important să meditezi la jertfa lui Iisus Hristos. Gândește-te la semnificația acestei sfinte sărbători și la impactul pe care miracolul Învierii l-a avut asupra vieții tuturor creștinilor.

Rugăciunea care se citește în Sâmbăta Mare din Săptămâna Patimilor

Ultima zi dinaintea Învierii este și un excelent prilej pentru rugăciunea specială din Sâmbăta Mare. Este indicat ca rugăciunea să se rostească în dimineața celei de-a șasea zi din Săptămâna Patimilor.

“Doamne lisuse Hristoase, Judecătorul meu, cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea, Te rog în această zi, în care de Iosif şi de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul şi Îndumnezeitul Tău suflet şi de acolo ai îndepărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale şi ai adus bucurie nespus de mare strămoşilor noştri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită şi i-ai suit în Rai. Îngroapă păcatele şi cugetele mele cele rele şi viclene, ca să piară din mintea mea şi să nu se mai lupte cu sufletul meu.

Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor şi suie mintea mea la cer, ca sa mă bucur de Faţa Ta. Aşa, Doamne, primeşte umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari şi de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima, care împreună cu ucenicii şi cu mironosiţele Te-au pus în mormânt, iar a treia zi Te-au văzut înviat din morţi şi la înălţarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoţit de Sfinţii Tăi Îngeri.

Îndură-Te, Doamne, şi de cei vii, şi de cei răposaţi, pentru rugăciunile Sfinţilor Tăi către care zic şi eu, nevrednicul: O, fericiţi slujitori ai lui Dumnezeu! Nu încetaţi a vă ruga Lui ziua şi noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greşim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociţi pentru noi Darul şi ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu ştim a-l cere după cuviinţă.

Nu încetaţi a vă ruga, pentru ca prin rugăciunile voastre, păcătoşii să câştige iertare, săracii ajutor, întristaţii mângâiere, bolnavii sănătate, cei slabi la minte înţelepciune, cei tulburaţi linişte, cei asupriţi ocrotire şi toţi împreună Darul lui Dumnezeu, spre folosul cel sufletesc, în mărirea lui Dumnezeu Celui în Treime lăudat, Căruia i se cuvine cinste şi închinăciune în veci. Amin!“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *