Tornadele pot să apară și în România, spune climatologul Roxana Bojariu după evenimentele din SUA: „Ingredientele sunt aceleași. Zona cu favorabilitatea cea mai mare este în sud-estul României” (VIDEO)

Tornadele pot să apară și în România, spune climatologul Roxana Bojariu după evenimentele din SUA: „Ingredientele sunt aceleași. Zona cu favorabilitatea cea mai mare este în sud-estul României” (VIDEO)

Climatologul Roxana Bojariu a comentat evenimentele meteorologice din SUA, luni, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac, și a explicat că tornadele pot să apară și în România.

 

Climatologul Roxana Bojariu, pe B1 TV, despre tornade

 

Referitor la faptul că apariția acestor fenomene nu mai poate fi exclusă nici în România, Roxana Bojariu a explicat:„Sigur, dar să știți că tornadele au fost și înainte de această epocă a amplificării încălzirii globale, au fost înregistrate. De exemplu, există cronici de acum sute de ani în care sunt descrise, chiar dacă evident că denumirea lor nu este cea explicită, dar descrierea lor arată că în zona noastră au fost tornade și, evident, ca peste tot în Europa, și în România tornadele nu au, totuși, în medie, aceeași intensitate și frecvență ca a celor din Statele Unite, dar ingredientele sunt aceleași”.

„E nevoie de instabilitate mare, produsă de contactul între mase de aer rece și mase de aer cald, încărcate foarte mult cu vapori de apă, or noi avem vecinătatea Mării Negre”, a adăugat climatologul.

 

Roxana Bojariu: Zona cu favorabilitatea cea mai mare pentru apariția tornadelor este în sud-estul României

 

„Studiile arată că zona cu favorabilitate cea mai mare pentru apariția tornadelor este în sud-estul României, acolo unde relieful, dar și apropierea mării creează condiții de întâlnire a maselor de aer reci dinspre nord, pe lângă Carpați, cu mase de aer încărcate cu vapori de apă, care vin dinspre Mediterana și se reîncarcă peste Marea Neagră, peste o suprafață mai caldă a Mării Negre, pentru că tornadele sunt, până la urmă, fenomene extreme care apar ca urmare a furtunilor foarte puternice. Cam 10% din cele mai puternice furtuni pot să producă și tornade, așa cum ele pot să producă și episoade de grindină, dar la capătul extrem este, într-adevăr, tornada”, a continuat Roxana Bojariu.