Trasportatorii rutieri: „Eliminați coplata pentru despăgubirile RCA!”

Trasportatorii rutieri: „Eliminați coplata pentru despăgubirile RCA!”

„Avem încredere că legiuitorii nu vor permite companiilor de asigurări, care au profituri din ce în ce mai mari, să le impună șoferilor păgubiți despăgubiri sub nivelul la care reparațiile pot fi efectuate astfel încât autovehiculul să poată fi adus la starea anterioară producerii accidentului și astfel încât care să poată circula în condiții de siguranță pe drumurile publice.

Dacă modificările apărute peste noapte vor intra în vigoare, oamenii vor avea de ales între a completa din propriul buzunar banii de reparații și a da în judecată vinovatul de accident, pentru plata diferenței de cost. Dar de ce mai plătim asigurări obligatorii, în acest caz?

Domnilor deputați, codul Civil din România prevede că orice prejudiciu trebuie recuperat în integralitate și nu parțial. Pentru România, țara cu cei mai mulți morți pe șosele, cu o infrastructură rutieră net inferioară standardelor din țările civilizate, ar însemna o agravare a situației și o deteriorare accelerată a siguranței pe drumurile publice care deja sunt în procent de 50% cu reparații neconforme – ceea ce s-a constatat în urma controalelor făcute de Registrul Auto Român și de Poliție.

Pentru cei 10 milioane de șoferi asigurați care cotizează pentru profiturile astronomice ale asigurătorilor, plătind o poliță mai scumpă decât în Germania sau Austria, reamintim că din cele 7,59 miliarde lei – asigurări brute plătite în 2022 către companiile de asigurări, doar 110 milioane lei au fost plățile direct pentru manoperele service-urilor. În același, an, profiturile asigurătorilor s-au mărit de 12 ori,  depășind 770 milioane de lei.

Modificările care se doresc a fi introduse de deputații unui partid important din România, peste forma propusă inițial ca modificare a Legii RCA, votată și trecută prin MF și Senat, nu vor face decât să consolideze și mai mult profiturile asigurătorilor și vor arunca la gunoi speranțele păgubiților înșelați care încearcă să-și găsească dreptatea în instanță. Păgubiții vor fi obligați să semneze o convenție de plată cu asigurătorul, la fiecare accident de producerea căruia nu sunt vinovați.

Convenția care se vrea  a fi introdusă prin lege presupune ca păgubitul să accepte ca derizorii, mult mai mici decât cele necesare pentru o corectă reparație a autovehiculului, calculate și plafonate de asigurător. Dacă păgubitul ar câștiga în instanță dreptul de a-și recupera sumele reale datorate de asigurător, dar plătite de vinovatul de accident, deși acesta deținea o poliță RCA valabilă, vor primi în schimb penalități de numai 0,02% din suma datorată de asigurător și nu 0,2% cat este astăzi – conform noilor amendamente.

Această măsură, dacă ar fi votată de Camera Deputaților, ar încuraja și mai mult abuzurile societăților de asigurări care vor prefera să nu achite, plasând banii în depozite bancare sau plasamente aducătoare de profit și vor prefera să achite peste 3-4 ani, când vor pierde în instanță. Penalitățile stabilite de legiuitor trebuie să fie cât mai mari, ca să descurajeze asigurătorul de neplata daunelor.

Amintim domnilor deputați că firmele de leasing sau băncile din România aplică penalități între 0,5 și 1% pentru fiecare zi de întârziere, în cazul milioanelor de români care au apelat la împrumuturi sau leasing și întârzie să își achite ratele. Asigurătorii trebuie să fie descurajați și nu încurajați să nu își achite daunele la timp și integral.

Suntem, așadar, în momentul în care legiuitorii trebuie să decidă dacă respectă votul oamenilor și le apără interesele publice și legitime sau susțin dorința de profit cât mai mare a asigurătorilor care dispun după bunul plac de banii colectați prin forța legii. Cei care au introdus amendamentele neconstituționale au profitat de contextul european și de necesitatea armonizării legislației, pentru a introduce coplata din partea păgubitului, pentru reparațiile autoturismelor avariate în urma accidentelor de circulație.

Asigurarea de răspundere civilă auto este reglementată la nivel european prin Directiva 2009/103/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 septembrie 2009. Aceasta Directivă a fost modificată prin Directiva 2021/2018/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 24 noiembrie 2021 de modificare a Directivei 2009/103/CE privind asigurarea de răspundere civilă auto și controlul obligației de asigurare a acestei răspunderi, statele membre ale Uniunii Europene având obligația de a transpune în legislația națională prevederile acestui act normativ până la data de 23 decembrie 2023.

În acest sens, după consultările avute de Ministerul de Finanțe cu partenerii sociali, a fost agreat și înregistrat la Senatul României proiectul L1/2024 care ulterior a fost înaintat către Camera Deputaților și înregistrat sub nr. 216/2024 pentru modificarea și completarea Legii RCA nr.132/2017. Aceasta este forma care corespunde interesului public și prin care cetățeanul român este protejat la standardele europene, iar așa-zisele amendamente pregătite pentru a spori profiturile și pentru a proteja interesele asigurătorilor sunt atât în afara normelor constituționale, cât și a cadrului normativ de la Bruxelles.

România are nevoie de o legislație corectă, clară, care să fie adoptată la timp, evitând riscul unei proceduri de infringement și care să apere interesele cetățenilor săi, iar orice alte propuneri de modificare a legii RCA trebuie să  fie făcute cu responsabilitate și în sprijinul celor 10 milioane de asigurați. Pentru a face acest lucru este nevoie de dezbateri publice și transparente, cu toate asociațiile din piață. Nu e normal să fie introduse amendamentele fără a fi dezbătute, așa cum s-a întâmplat în acest caz, în Camera Deputaților.

Vă aducem aminte, domnilor deputați care ne cereți votul, anul acesta, că legea RCA 132/2017 este constituțională, europeană, o lege la care s-a lucrat peste 2 ani și care a avut ca model alte legi ale unor țări civilizate din UE cum, ar fi Germania, Franța, Anglia, Austria, etc. Avem încredere că președinții partidelor politice din România vor analiza bine ceea ce se întâmplă și vor lua decizia înțeleaptă pentru cetățenii României. Parlamentul României trebuie să respecte drepturile cetățenilor și normele europene, nu să alimenteze profiturile companiilor de asigurare!”, se arată în comunicatul COTAR.