Trei români au anunţat autorităţile că sunt în Noua Caledonie, unde s-a instaurat starea de urgență din cauza protestelor masive

Trei români au anunţat autorităţile că sunt în Noua Caledonie, unde s-a instaurat starea de urgență din cauza protestelor masive

Trei români se află în Noua Caledonie, care este teritoriu francez peste mări și unde s-a instaurat de trei zile starea de urgență, iar Consulatul General al României la Paris ţine legătura cu ei, monitorizează situaţia şi este pregătit să intervină dacă este nevoie.

„În contextul protestelor masive din Noua Caledonie, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că are în atenţie situaţia unui număr de trei cetăţeni români, care s-au adresat Ambasadei României la Canberra şi Consulatului General al României la Paris pentru a-şi semnala prezenţa în teritoriul francez de peste mări”, a transmis Ministerul de Externe.

Autoritățile române au preluat situația şi menţin în permanenţă legătura cu cei trei, iar în caz de nevoie pot acorda asistenţă şi protecţie consulară.

„De asemenea, oficiul consular cooperează cu partenerii internaţionali pentru coordonare şi acordarea de sprijin cetăţenilor români, în funcţie de evoluţiile înregistrate pe plan local”, a precizat MAE.

Oficiul consular a solicitat şi sprijinul autorităţilor franceze, de care aparține Noua Caledonie, este vorba despre Ministerul Afacerilor Externe – Celula de Criză şi Ministerul de Interne şi pentru Teritoriile de peste Mări.

MAE a emis o atenţionare de călătorie pentru Noua Caledonie.

Revolte în Noua Caledonie, după o dezbatere din Parlamentul francez

Guvernul francez a instaurat miercuri, 15 mai, starea de urgenţă în Noua Caledonie. Revoltele au izbucnit din cauza unui proiect de lege, adoptat de Paris, care le va permite rezidenţilor francezi care locuiesc în Noua Caledonie de 10 ani să voteze în alegerile provinciale, o măsură de care unii lideri locali se tem că va dilua votul indigenilor kanak.

Protestatarii au incendiat vehicule şi sedii de firme şi au jefuit magazine. Cel puțin patru oameni au murit şi zeci de reprezentanţi ai forţelor de ordine au fost răniţi până acum. De asemenea, sute de persoane au fost arestate.

Starea de urgenţă va dura 12 zile, iar autorităţile au interzis, de asemenea, aplicaţia video TikTok, folosită amplu de către participanţi la revoltă.

Reforma electorală este cel mai recent punct fierbinte, într-o luptă de zeci de ani privind rolul Franţei în această insulă bogată în minerale, care se află în sud-vestul Pacificului, la aproximativ 1.500 km est de Australia.