Ucraina susține că a trimis pe front roboți care luptă împotriva trupelor lui Putin: „Soluții să suplinim diferența de personal”

Ucraina susține că a trimis pe front roboți care luptă împotriva trupelor lui Putin: „Soluții să suplinim diferența de personal”

Ucraina a trimis pe front o „nouă armată”, formată nu din militari în carne și oase, ci din soldați din metal și siliciu, a confirmat, pentru publicația britanică Metro, Ivan Stupak, fost ofițer în Serviciul de Securitate al Ucrainei, consilier al Comisiei Naționale de Securitate, Apărare și Informații a Radei de la Kiev.

Echipele de robotică la sol vor ajuta trupele, devastate de epuizarea fizică și psihologică și uneori incapabile să se rotească. Vor oferi sprijin logistic, de recunoaștere pe câmpul de luptă sau chiar luptă directă.

Primii roboți au fost desfășurați în ianuarie 2024, marcând zorii unei noi ere în războiul modern.

Ivan Stupak a declarat că soldații și voluntarii ucraineni se confruntă cu probleme mari în prima linie din cauza faptului că sunt depășiți numeric de adversar. „Am căutat soluții pentru a suplini diferența de personal în favoarea rușilor”, spune oficialul, care speră că roboții vor oferi Ucrainei un avantaj, la fel ca marina, dronele și armele occidentale.

Nu suntem capabili să producem tancuri, de exemplu. Instalațiile noastre din regiunea Harkov au fost distruse. Așa că am început să experimentăm cu drone aeriene și marine. Următorul pas, roboții de la sol.

Ivan Stupak:

 „Sunt mașinuțe 4×4, ca niște jucării pentru copii”

„La început, rolul roboților a fost de a ajuta medicii să evacueze răniții pe câmpul de luptă și să colecteze trupurile celor uciși. Apoi am început să-i folosim pentru a plantarea minelor. Sunt mașinuțe 4×4, la fel ca jucăriile pentru copii, funcționează ca transportor”, a completat Stupak.

Ucraina a investit mulți bani în tehnologia fără echipaj, „dar este nevoie de mai mult”, adaugă Stupak.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat o strângere de fonduri dedicată platformelor robotice terestre, prin organizației sa de caritate, United24.

Roboți de luptă

Realizată din armură și construită pentru a rezista la focul cu arme de calibru mic, această mașină „Ironclad” seamănă cu un minitanc.

Ele par similare cu mașinile controlate prin radio pentru copii, dar sunt folosite în întregime în scopuri militare. Roboții sunt concepuți pentru misiuni de luptă la distanță, cum ar fi asalturile sau apărarea pozițiilor, supraveghere și recunoaștere.

Operatorii rămân în adăposturi, la o distanță de până la 3 kilometri.

Sunt echipate cu mitraliere de uz general alimentate cu centură PKT și PKM de calibrul 7,62 mm și mitraliere NSVT și M2 Browning de calibrul 12,7 mm.
Astfel de roboți pot lovi ținte la o distanță de puțin peste 1,5 kilometri. Unele mașini sunt echipate cu camere termografice pentru lupta pe timp de noapte.
Patru modele de roboți de luptă au fost aprobate pentru utilizare de către Ministerul Apărării al Ucrainei modele Șablia M2, Liut, Mors și D-11. 

„Strategia principală este să folosim acești roboți pentru a ajunge cât mai aproape posibil de pozițiile rusești”, a explicat Stupak, care a atras atenția, totuși, că „Ucraina nu este capabilă să producă atât de mulți roboți de luptă”.

„În plus, multe dintre piese sunt produse în China, așa că transportul unora dintre ele poate fi dificil, Finanțarea este, de asemenea, o problemă, motiv pentru care United24 a lansat o strângere de fonduri”, a precizat Stupak.

Roboți autodistructivi și stratificatori de mine

Așa-numiții roboți kamikaze (ARK 1) sunt proiectați pentru a distruge ținte, în primul rând vehicule blindate inamice

Pot transporta până la două mine antitanc TM-62 sau până la 40 kg de sarcină utilă și pot accelera până la o viteză de până la 30 de kilometri pe oră.
Roboții Ratel S pot mina pozițiile inamice și rutele logistice cu dispozitive antitanc de la distanță. Între timp, operatorii se află la aproximativ 5 kilometri distanță.

Un defect este că ar putea fi distruși de bruiajul electronic al Rusiei. Pot fi blocați. Dar inginerii noștri lucrează pentru a-i îmbunătăți.

Ivan Stupak:

Roboți logistici

Roboții logistici Volia-E (Will-E), Ratel H, Termit, Rys Pro (Lynx Pro), KNLR-E ​​și Sirko-S1 au sarcina de a aduce muniție în pozițiile militare și de a instala războiul electronic.

Ucraina se luptă pentru a produce armata de roboți, deoarece aceștia pot, de asemenea, evacua răniții din prima linie. Pot transporta până la 600 de kilograme de marfă.

Foto: United24