UE oferă un miliard de euro unui lider nord-african, acuzat de rasism și dictatură, în încercarea de a stopa migrația

UE oferă un miliard de euro unui lider nord-african, acuzat de rasism și dictatură, în încercarea de a stopa migrația

Uniunea Europeană a semnat duminică un acord major cu Tunisia, promițându-i țării nord-africane până la 1 miliard de euro în investiții, ajutor financiar și împrumuturi în schimbul limitării migranților care părăsesc țărmurile sale în Europa, relatează CNN.

Acordul este un victorie majoră pentru președintele Tunisiei, Kais Saied, un lider din ce în ce mai autoritar care a petrecut ultimii câțiva ani demontând democrația țării, la un deceniu după ce o revoluție din timpul Primăverii Arabe a răsturnat un dictator care conducerea care conducea de peste trei decenii și a declanșat o rebeliune la nivel regional împotriva autocrației.

„Din 2011, Uniunea Europeană sprijină călătoria Tunisiei către democrație”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după semnarea acordului. „Este un drum lung, uneori dificil. Dar aceste dificultăți pot fi depășite.”

Mai mulți parlamentari europeni și organizații pentru drepturile omului au avertizat că orice acord care nu include garanții privind drepturile omului va fi văzut ca o susținere a politicilor antidemocratice ale lui Saied.

„Pe scurt, încheiem o înțelegere cu un dictator care este crud și impredictibil”, a declarat marți europarlamentara olandeză Sophie in ‘t Veld, la o reuniune a Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne. „Acest acord nu se aliniază cu valorile noastre, nu va fi eficient și nu este încheiat într-un mod transparent și democratic.”

Faptul că UE a semnat-o acest actor este o dovadă că unii lideri europene caută cu disperare orice soluție posibilă pentru a opri migrația, spun analiștii.

„Acesta este un acord cu un lider care dă dovadă de tendințe din ce în ce mai autoritare”, a declarat pentru CNN Camille Le Coz, analist la Institutul pentru Politica Migrației din Bruxelles. „Se acordă prioritate remedierii problemei pe termen scurt și limitării sosirilor. Valorile europene pierd.”

Un președinte care a desființat guvernul și parlamentul

Saied a ajuns la putere în 2019, după moartea primului președinte tunisian ales democratic, Beji Caid Essebsi. El a candidat ca independent, a câștigat o victorie zdrobitoare după ce s-a poziționat ca un om nou în politică venit să lupte împotriva unei elite corupte.

Dar idealurile democratice au fost lăsate deoparte în 2021, când președintele a profitat de criza Covid-19 pentru a-și întări controlul asupra populației. El a înlăturat guvernul, a dizolvat parlamentul și a început să guverneze prin decret.

De atunci, a luat măsuri represive împotriva libertății presei și a independenței justiției, chiar numindu-se în funcția de procuror general. Anul trecut, el a forțat să adopte o nouă constituție care i-a cimentat conducerea unică și a dizolvat ultimele speranțe pentru un guvern democratic. El a fost, de asemenea, acuzat că este responsabil pentru valul de rasism din țară, pe fondul unui aflux de migranți.

Dar situația democrației din Tunisia nu a fost pe ordinea de zi în timpul vizitei efectuate de Saied în Europa, iar jurnaliştilor nu li s-a permis să pună întrebări în timpul evenimentului. În schimb, Saied a zâmbit în timp ce s-a pozat alături de von der Leyen, premierul italian Georgia Meloni și prim-ministrul olandez Mark Rutte după semnarea acordului.

Premierul olandez Mark Rutte, președinta Comisiei Europene Ursula Von Der Leyen, președintele tunisian Kais Saied și premierul italian Giorgia Meloni Foto: Profimedia

Rutele periculoase ale migrației

Aproximativ 100.000 de oameni au traversat Marea Mediterană pentru a ajunge în Europa în acest an, majoritatea ajungând în Italia, potrivit Agenției ONU pentru Refugiați.

Mulți au făcut călătoria periculoasă cu ambarcațiuni mici operate de traficanți de persoane care nu țin cont de siguranță. Din 2015, peste 23.000 de persoane fie au murit, fie au dispărut în timp ce încercau să ajungă în Europa, potrivit ONU.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *