Un cățel blocat într-o vizuină de vulpe, sub fundația unei case din Cluj, salvat după 8 ore cu ajutorul unui câine antrenat să caute victime la cutremure

Un cățel blocat într-o vizuină de vulpe, sub fundația unei case din Cluj, salvat după 8 ore cu ajutorul unui câine antrenat să caute victime la cutremure

Un echipaj de la ISU Cluj a intervenit timp de opt ore, pentru salvarea unui câine care intrase într-o vizuină de vulpe, sub fundaţia unei case. Echipajul, format din pompierul Rareş şi câinele Max, a lucrat şi la căutarea victimelor cutremurului din Turcia, din 2023, scrie News.ro.

„În familia Urs, există doi salvatori. Rareş şi căţelul său, Max. Anul trecut au luat parte împreună la copleşitoarea misiune de căutare a victimelor cutremurului din Turcia. S-au specializat pe astfel de intervenţii dificile şi răspund prezent oricând e nevoie de ei. La muncă, Rareş e unul dintre pompierii de bază ai Detaşamentului 2 Cluj-Napoca”, au transmis, duminică seară, oficialii ISU Cluj.

Aceştia povestesc, într-o postare pe Facebook, că pompierul a fost sunat sâmbătă de către un prieten, care i-a relalat că cel mai bun câine de vânătoare pe care-l are a intrat într-o vizuină de vulpe, sub fundaţia unei case.

„Pentru că Rareş ştie ce înseamnă legătura dintre om şi câinele său, în câteva minute a ajuns pe şantierul casei din localitatea Popeşti, acolo unde Maya intrase în vizuină. Şi-a dat seama că operaţiunea de salvare va fi provocatoare şi a luat, cu aprobarea comandantului, o trusă de căutare, dotată cu cameră video şi senzori de mişcare. Când a sosit la faţa locului, situaţia nu părea optimistă, însă Rareş nu s-a gândit în nicio clipă să renunţe. Folosindu-se de aparatura cu senzori, a localizat căţeluşa sub fundaţia de la garaj”, mai povestesc oficialii ISU Cluj.

<iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fisucj.ro%2Fposts%2Fpfbid02pBJ3PJfWAkR4Vfci8MWugHq6JkN57qGWoPA8m3RqZuaJcCjvGaue2HjCKMbydXRul&show_text=true&width=500&is_preview=true” width=”500″ height=”766″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowfullscreen=”true” allow=”autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share”></iframe>

Timp de opt ore a durat intervenţia.

„Rareş şi oamenii inimoşi din jurul său au muncit cot la cot, săpând un tunel lung de şase metri. Deşi totul părea pierdut, la un moment dat, o urmă de speranţă a apărut pe neaşteptate. Rareş a pus lumina lanternei în direcţia unde se afla căţeluşa, văzându-i ochii cum licăreau. La ieşirea la suprafaţă, căţeluşa era epuizată. Prietenul colegului nostru, care e şi medic veterinar de profesie, a dus-o de urgenţă la cabinet”, se mai arată în postare.

Duminică, medicul veterinar a anunţat că Maya este bine.