Fostul președinte Traian Băsescu, despre cazul Florian Coldea: „Dacă este adevărat, să facă puşcărie”

Fostul președinte Traian Băsescu, despre cazul Florian Coldea: „Dacă este adevărat, să facă puşcărie”

Traian Băsescu, 72 de ani, președinte al României între 2004 și 2014, a comentat, duminică, 26 mai, într-o intervenție la postul România TV, cazul fostului general din SRI Florian Coldea (53 de ani), pus sub acuzare pentru trafic de influenţă de către procurorii DNA.

„Eu îmi asum responsabilitatea pentru faptele instituțiilor statului până în decembrie 2014. Vă reamintesc că suntem în 2024. Nu-mi asum niciun fel de responsabilitate. Un om care s-a pensionat acum 7 ani și a fost prins într-o situație extrem de delicată pentru el, a afirmat fostul șef de stat Traian Băsescu.

„În ceea ce privește securitatea unor secrete ale statului, trebuie să existe o modalitate de a-l proteja, de a proteja secretele pe care le știe. Și-a scris consultanță pentru că poate da îndrumări, informații, pentru că știe ce trebuie să facă un om de afaceri. Faptul că umblă și la Monaco și la Dubai reprezintă un risc”, a adăugat fostul președinte.

„A fost o greșeală să numești oameni așa de tineri”

Este o greșeală să numești în funcții de putere mare oameni fără experiență de viață. Prea tineri, și el și Kovesi. Au fost mult prea tineri când i-am numit și când și-au dat seama că se pot despărți de funcțiile in care i-am numit.

Traian Băsescu:

„Dacă este adevărat ce se vehiculează, trebuie să facă pușcărie! Dacă a încălcat legea și a folosit informațiile din timpul mandatului în scopuri personale. Este inadmisibil pentru un funcționar cu înălțimea pe care a avut-o în stat și cu portofoliul lui”, a declarat Traian Băsescu, referindu-se la Florian Coldea.

Florian Coldea a fost numit prim adjunct al șefului Serviciului Român de Informații (SRI) în 2005 și a ocupat temporar conducerea serviciului după demisia lui Radu Timofte în 2006. Anterior, a lucrat în departamentul de Prevenire și Combatere a Terorismului al SRI, potrivit HotNews.

Băsescu l-a remarcat în timpul crizei răpirii jurnaliștilor în Irak

El a fost remarcat de Traian Băsescu în timpul crizei ziariștilor răpiți în Irak, prestația să în celulă de criză propulsându-l la vârful SRI.

După răpirea ziariștilor, convocam șefii de structuri și comandamente. Șeful unei structuri venea cu Florian Coldea, eu îl întrebam pe general și îmi răspundea Coldea. Mi-a făcut o impresie bună și am zis sa pun un director nou, am zis îl iau pe acest tânăr ofițer și îl promovez. Era o necesitate să schimbi la vârf după guvernarea Năstase.

Traian Băsescu, la România TV:

Coldea a fost avansat în diverse grade militare, devenind general de brigadă în 2008, general-maior în 2012 și general-locotenent în 2014.

În 2010, a obținut titlul de doctor în Științe Militare de la Academia Națională de Informații.

În 2017, a fost suspendat din SRI în urma dezvăluirilor făcute de Sebastian Ghiță, dar a fost repus în funcție după o anchetă internă. Totuși, în ianuarie 2017, și-a dat demisia și a cerut trecerea în rezervă.

Ghiță l-a acuzat pe Coldea că ar fi fost în vacanțe plătite de el în Seychelles, în Italia și la Disneyland Paris, dar și la întâlniri la vila sa de la Cheia.

Florian Coldea, generalul SRI Dumitru Dumbravă, avocatul Doru Trăilă și o a patra persoană, Dan Tocaci, șoferul lui Coldea, au fost plasați sub control judiciar sub cauțiune, săptămâna trecută, pentru „săvârșirea unor infracțiuni de trafic de influență, forma participației penale fiind autoratul și complicitatea”, a anunțat vineri Direcția Națională Anticorupție printr-un comunicat, fără a menționa explicit numele acestora.

Cei 4 au fost audiați 15 ore de audieri la sediul DNA, în urma plângerii depuse de omul de afaceri Cătălin Hideg.

Într-o declarație legată de acest caz, Coldea a spus că „am acționat în spiritul și litera legii” și „mă consider nevinovat”.