Un nou val de scumpiri se anunță din această vară! Alimentul favorit al românilor va deveni un lux

Un nou val de scumpiri se anunță din această vară! Alimentul favorit al românilor va deveni un lux

Dacă românii erau supărați că prețurile alimentelor cu zahăr au crescut de la începutul anului, acum primesc o veste și mai proastă. Ciocolata nu s-a scumpit, de fapt, atât cât ar fi trebuit. Astfel că, de la finalul verii urmează un alt val de creșteri. Experții au explicat motivele.

Cresc prețurile la ciocolată! Ce se întâmplă cu desertul favorit al românilor

Românii consumă mai mai multă ciocolată, explică experții, iar ciocolatierii estimează vânzări de jumătate de milion de euro, cu toate că prețul bobului de cacao s-a triplat. Din ianuarie, când TVA-ul pentru produsele care conțin zahăr s-a mărit, românii au sesizat, totuși, că se simte serios și la buzunar.

Dar vestea proastă pentru iubitorii de dulce este că scumpirile pe care ei le-au observat până acum nici măcar nu sunt cele corecte. De fapt, ciocolatierii români au avut stocuri suficiente pentru a nu ridica prea mult prețul.

Iar de la finalul verii, vine un alt val de creșteri. Ciocolata artizanală are prețuri cuprinse între 100 și chiar 350 de lei pe kilogram – atunci când vorbim despre specialități, la momentul actual. Din toamnă, însă, lucrurile se vor schimba.

„Prețul deja a crescut la ciocolată foarte mult. Din decembrie anul trecut până acum, prețurile aproape s-au dublat, iar până în septembrie – octombrie mai urmează o creștere. În momentul acesta nu știe nimeni exact ce se întâmplă, toată lumea dă vina pe sustenabilitate și pe lipsă de materie. Însă, realitatea nu o știe nimeni. Cert este că e o lipsă de materie primă în piață și asta duce la un preț mărit.

Nu știu consumatorul final cum o să primească această poveste. Din ianuarie, prețurile la ciocolată artizanală s-au modificat datorită TVA-ului, de la 9 la 19%. Atunci când este o piață mare, evident că sunt și bani în joc”, a dezvăluit Marian Anghel, CEO al unei firme ce distribuie materii prime pentru cofetării, ciocolaterii și brutării în întreaga țară, în cadrul Chocolate Saga

„În iulie – august vom termina stocurile pe care le avem”

Specialistul este de părere că piața se va stabiliza, după câteva fluctuații, la nivelul actual. De altfel, ciocolata nu este mai scumpă doar în România, ci este o situație prezentă pe piața mondială.

„Eu cred că piața de ciocolată se va stabiliza. Noi am avut, într-adevăr, prețuri mult mai prietenoase. Dar cred că piața se va stabiliza aici. Evident, în perioada următoare vor mai fi niște creșteri, dar cred că impactează consumul și la un moment se va echilibra piața. Și nu mă refer aici la nivel de România, ci mă refer la nivel mondial.

Ciocolata, în România, de fapt nici nu a crescut la nivelul la care a crescut, cu adevărat, la nivel de bursă. Pentru că distribuitorii, importatorii, cei câțiva care construiesc această piață, au susținut aceste modificări de preț prin contractele pe care ei le-au făcut, prin contractele pe care noi le-am făcut. Și de abia din luna iulie vor veni modificări importante. Noi avem modificări de preț din luna martie. Suntem stocați și nu am modificat prețul la nivelul corect.

Lucrul acesta se va termina din iulie – august, când vom termina stocurile pe care le avem. Noi am fi vrut să avem mai multe stocuri, dar din păcate, cei care produc ciocolata nu ne-au sprijinit să ne dea cât am avut noi nevoie”, a adăugat Marian Anghel.

Ciocolata este mai scumpă. Fermierii nu mai vor să cultive cacao

Carmela Dragomir, fondatoarea unui lanț de ciocolaterii cu renume, a mărturisit că este normal ca ciocolata să fie mai scumpă. Nu doar pentru că munca pe care o depun în laboratoare este uriașă și durează ore întregi obținerea unui singur kilogram de produs finit, dar și pentru că fermierii de cacao și-au dorit să renunțe.

„Am participat la o prezentare din partea unui fermier. Și la un moment ni s-a pus următoarea întrebare. Eram în Belgia. ‘Aveți 10 cenți în buzunar?’. 10 cenți este salariul unui fermier care aduce ciocolata, care muncește ca să producă boabele de cacao.

Și m-a impresionat foarte mult. Faptul că noi la acea oră plăteam în jur de 26 – 30 de lei pe kilogram, la noi, după atâta traseu și acei oameni primeau 10 cenți… Efectiv, ei, ca fermieri, nu-și mai doreau să cultive în continuare boabele de cacao.

Era infim. Era dezastruos. Ceva ce nouă ne aduce foarte multă fericire, acei oameni erau foarte neapreciați. Și, din punctul meu de vedere, ciocolata, la fel ca și toate celelalte materii prime, ar trebui să coste un pic mai mult.

Pentru că traseul este destul de lung de la fermieri și până la noi. Și noi ca să le prelucrăm și să aducem un gust care pentru dumneavoastră să fie wow și să fiți încântați, ne străduim și muncim cu drag, cu bucurie, pentru că altfel nu v-am aduce acea bucurie”, a povestit Carmela Dragomir.

Cât va ajunge să coste ciocolată

De altfel, în exclusivitate pentru FANATIK, Carmela ne-a dezvăluit că nu s-a mirat nicio clipă atunci când a aflat de creșterea prețurilor. „Eu personal știam ce o să urmeze. Știam de fenomenul El Nino care o să afecteze culturile de cacao. Știam că fermierii nu prea își mai doresc foarte mult să lucreze în domeniu.

Și acum, era necesar să se schimbe prețul, ca să avem fermieri în continuare. Și care să producă ciocolată, boabele de cacao care să ajungă la noi. Cât avem stocuri, prețurile vor rămâne acestea. Eu estimez că o ciocolată normală, o să fie undeva la 60-70 de roni/ kilogramul, materia primă”, ne-a spus Carmela despre prețurile mai ridicate la ciocolată.

Chiar dacă înțelege de ce e necesar ca prețul să fie mai mare, Carmela se teme că românii nu vor înțelege mecanismele din spate și se vor supăra: „De câte ori pui un pic, parcă te simți vinovat față de client. Nu-mi doresc să zic că îi mai iau un leu din portofel. Chiar nu-mi doresc să se supere pe mine. Clienții noștri ne-au apreciat mult, ne-au iubit mult. Și automat întotdeauna răspunzi cu aceeași monedă. Îți iubești clienții, dorești să rămână ai tăi”.

Românii se pot îndulci la Chocolate Saga

Până când vor crește prețurile, românii se pot bucura de ciocolată artizanală delicioasă, la Chocolate Saga. Festivalul se află deja la a treia ediție. Începând de pe 14 iunie, timp de trei zile acesta se desfășoară la Sala Palatului din București.

În cadrul evenimentului sunt prezente 65 de branduri, nu doar de ciocolată, dar și de înghețată, vin sau alte gustări. „Am zis să îmbin două lucruri, unul care îmi place și unul pe care știu să îl fac. Îmi place ciocolata de mor. Am stat foarte mulți ani în Elveția, una de am mâncat un alt tip de ciocolată, o altă calitate.

Și știu să fac evenimente. Și atunci am zis să fac un eveniment pe sufletul meu. Și am zis că o-i mai găsi alte suflete care să aibă aceeași dragoste de ciocolată ca și mine. Și uite că n-am greșit”, a declarat pentru FANATIK Adina Istrate, organizatoarea festivalului de ciocolată, despre ideea de a organiza un astfel de eveniment.

Surprize pentru vizitatori

Nu doar ciocolată vor găsi vizitatorii, ci și multe surprize, ateliere pentru cei mici și cei mari deopotrivă. „Suntem în Sala Palatului. Suntem foarte mândri că am reușit să intrăm în Sala Palatului și că avem spațiu pentru mai mulți ciocolatieri, spațiu pentru produse conexe noi, spații mai mari pe care ni i-au cerut marii furnizori, ca întotdeauna. Și faptul că pot să pun scenă pentru copii, pentru Zurli. Am zonă mai mare de ateliere.

Surprizele de anul acesta sunt pe mai multe categorii. Avem o zonă de business to business pentru prima oară, în care oamenii pot găsi furnizori de materii și materiale prime necesare în industria de cofetărie, ciocolaterie și așa mai departe.

Avem trei tipuri de ateliere și pentru prima oară avem ateliere și pentru adulți, care pot să-și facă felicitări, telegrame către cei iubiți. Mai avem mascotele Zurli în show gratuit.

Și ca produse, avem noutăți care înseamnă: trufe cu urdă, trufe cu pătrunjel, trufa care a luat premiul internațional pentru cea mai bună trufă din lume, trufa cu cătină, făcută la Câmpina și avem pentru prima oară pralina care scade glicemia”, ne-a mai spus Adina Istrate.