Un preot cu firmă de construcții, condamnat pentru corupție, a luat camera ascunsă și a descris într-o investigație Recorder mecanismul de mită din interiorul Bisericii și al politicii

Un preot cu firmă de construcții, condamnat pentru corupție, a luat camera ascunsă și a descris într-o investigație Recorder mecanismul de mită din interiorul Bisericii și al politicii

În cel mai recent documentar Recorder apar doi șefi județeni ai PSD și PNL, care promit să intervină pentru lucrări la biserici, contra serviciilor pe care constructorii să le aducă partidelor pentru campania electorală din 2024. Numai că, în realitate, „constructorul” acelor lucrări, este, de fapt, un fost preot care a purtat o cameră ascunsă.

Preotul Petrică Leașcu a devenit, cu peste 15 ani în urmă, om de afaceri. Firma sa s-a specializat în lucrări de construcții pentru biserici. A fost și condamnat, în 2020, la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru delapidarea unei sume. Apoi a dorit să descrie sistemul, în mod public.

Jurnalistul Alex Nedea, de la Recorder, a publicat în această săptămână, un documentar de aproximativ o oră. În documentar, preotul Leașcu a luat camera ascunsă și a mers atât la politicieni, cât și la înalți ierarhi și la biserici, ca să descrie publicului cum funcționează sistemul de mită și avantaje în unele investiții religioase.

Banii vin de la Secretariatul de Stat pentru Culte. Înscrierea și aprobarea, susține Leașcu, se bazează pe sprijin politic. El a mers la șeful PSD Neamț, Daniel Harpa, și cu șeful PNL Vrancea, Cătălin Toma. Leașcu a jucat rolul de constructor. Le-a vorbit despre construcțiile în parohii concrete, din județul lor. 

Ambii politicieni au „mușcat momeala” și au spus că se vor asigura la Secretariatul pentru Culte că dosarele se vor aproba și că lucrările se vor face.

Leașcu a vorbit despre posibilitatea de a fi recunoscător. Harpa, de la PSD, a fost mai reținut și a spus să țin legătura, că va fi bine. Toma de la PNL a spus că „mă enervează sponsorizările”, dar a descris un sistem la fel de toxic, potrivit lui Leașcu: ca omul de afaceri să organizeze evenimente pentru partid, plătite de el.

Falsul ofertant pentru construcții a mers și la biserici. A ajuns la Arhiepiscopia Tomisului, unde oferta de a returna bisericii 20%, comision, i-a fost acceptată. Urma să fie folosită o firmă de casă despre care știa chiar și Teodosie, liderul religios al Arhiepiscopiei Tomisului. Teodosie apare în înregistrările video când spune că înțelege și acceptă sistemul de 20% comision și că „sigur că avem o firmă”.

Investigația Recorder poate fi urmărită aici.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *