Video. Grindina uriașă a făcut prăpăd în mai multe județe: ”Mai mare ca oul de găină”. Județul lovit de furtuna supercelulară

Video. Grindina uriașă a făcut prăpăd în mai multe județe: ”Mai mare ca oul de găină”. Județul lovit de furtuna supercelulară

Grindina uriașă căzută în cursul zilei de marți, 4 iunie, în județe din nordul Transilvaniei și Moldova a făcut prăpăd. Culturile oamenilor au fost distruse, iar mașinile parcate în aer liber s-au ales cu daune serioase.

Grindina de mărimea unei mingi de tenis a făcut ravagii în nordul țării: mașini avariate și culturi distruse

România s-a aflat și marți sub alerte de furtuni puternice. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis la orele dimineții un cod galben de ploi în cea mai mare parte a Moldovei și în zona Carpaților Orientali, valabil în intervalul 12:00 – 23:00.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp”, anunța ANM.

Din nou, previziunile specialiștilor s-au adeverit. Din păcate, multe județe au fost măturat de furtunile însoțite de grindină. Gheața de mari dimensiuni a făcut prăpăd în judeţele Bistrița-Năsud, Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ, Bacău şi Vaslui.

În județul Iași, la Răducăneni, ploile torențiale au adus și grindină de mărimea unei mingi de ping-pong pe DN 28. Aici a plouat torențial, iar în aproximativ jumătate de oră grindina a provocat pagube însemnate atât la nivelul culturilor, cât și al autoturismelor.

A fost prăpăd și în Bistrița-Năsăud. Aici, grindina a avut dimensiuni asemănătoare cu cele ale oului de găină. Mai multe culturi au fost distruse. În satul Chiuza, grindina s-a așternut pe pământ precum un strat de zăpadă.

A fost mai mare ca oul de găină. Totul a fost lovit de grindină, unele acoperișuri fiind smulse de vânt“, au spus localnicii din această zonă de nord a Transilvaniei.

Județul afectat de furtuna supercelulară

Un fenomen mai rar întâlnit s-a petrecut luni seară în județul Gorj. Aici, o furtună supercelulară a fost surprinsă deasupra orașului Rovinari. O astfel de furtună este un fenomen meteo extrem de rar, dar foarte periculos, fiind cel mai rar tip de furtună.

Ea este caracterizată prin curenți ascendenți adânci care se rotesc persistent, de aceea sunt numite frecvent furtuni rotative. Aceste manifestări pot genera ploi torențiale, vânt puternic, descărcări electrice de lungă durată și căderi masive de grindină. Mai rar, pot determina și formarea de tornade.