Volodimir Zelenski, discurs în Bundestag: „Vremea compromisurilor a trecut, Putin ne-a ars orașele”

Volodimir Zelenski, discurs în Bundestag: „Vremea compromisurilor a trecut, Putin ne-a ars orașele”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ținut marți, 11 iunie, un discurs în Bundestag, camera inferioară a Parlamentului german, în care și-a expus viziunea asupra păcii și a îndemnat Rusia să se „vindece” prin asumarea responsabilității istorice.

În opinia lui Zelenski, Ucraina nu va avea pace atât timp cât o parte a teritoriului său va fi ocupată de Rusia. „O Europă divizată nu a fost niciodată paşnică. Iar o Germanie divizată nu a fost niciodată fericită. Ştiţi aceasta din experienţă. Facem absolut totul pentru a preveni ridicarea unui zid între diferitele părţi ale ţării noastre”, a declarat șeful statului ucrainean, ovaţionat în hemiciclul Bundestagului de deputaţi şi oficiali de rang înalt, printre care cancelarul Olaf Scholz şi preşedintele Frank-Walter Steinmeier.

Zelenski a reiterat ca pacea să se încheie în condițiile stabilite de Ucraina, țara agresată. Ucrainenii care şi-au apărat casele şi şi-au pierdut membri ai familiilor lor merită „un sfârşit demn al războiului, un sfârşit care să nu lase niciun fel de dubiu cu privire la cine a câştigat”, a spus el, citat de agenția de presă EFE, preluată de Agerpres.

Președintele ucrainean a exclus orice compromis cu Rusia condusă de Vladimir Putin, un lider de stat care nu este obișnuit decât cu „subjugarea”. „Vremea compromisurilor a trecut în momentul în care Putin ne-a ars oraşele”, a afirmat Zelenski, cerând ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru crimele sale.Potrivit lui Zelenski, Rusia se poate „vindeca” doar dacă îşi asumă responsabilitatea istorică şi că, dacă vor rămâne rămăşiţe ale conflictului pe undeva, „războiul se va întoarce”.

La fel ca în cazul căderii Zidului Berlinului, despre care mulţi au crezut că va dura pentru totdeauna, permanenţa lui Putin este o „iluzie”, a spus preşedintele ucrainean. Sfârşitul puterii sale depinde de „leadershipul oamenilor politici şi de voinţa oamenilor”, a insistat Zelenski, afirmând totodată că este în interesul tuturor ca „Putin să piardă personal”.Referindu-se la summitul de pace programat la sfârșitul acestei săptămâni în Elveția, Volodimir Zelenski a subliniat că vrea să „dea o şansă diplomaţiei”. „Ucraina nu s-a bazat niciodată doar pe forţa armelor”, a afirmat el.În timpul discursului, cei zece deputaţi ai Alianţei Sahra Wagenknecht (BSW), apărut în urma sciziunii partidului radical de stânga Die Linke, au absentat din sală în semn de protest faţă de „escaladarea” războiului, pe care nu o atribuie celui care a declanșat ostilitățile militare, Vladimir Putin, ci lui Volodimir Zelenski, șeful unei țări nevoite să se apere.

Deputații partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) au fost de asemenea absenţi, cu excepţia a patru dintre ei, după ce liderii grupului parlamentar i-au sfătuit să nu asiste la discurs.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *