Prețul ouălor, în scădere, dar nu și pe rafturile magazinelor. Câți bani vor trebui să scoată din buzunar românii, în perioada Paștelui, pentru a le cumpăra

Prețul ouălor, în scădere, dar nu și pe rafturile magazinelor. Câți bani vor trebui să scoată din buzunar românii, în perioada Paștelui, pentru a le cumpăra

Comisia Europeană precizează că prețul ouălor este în scădere cu 15 procente în majoritatea țărilor. Totuși, prețul final este însă stabilit în magazine.

La ferme, ouăle costă între 40 și 60 de bani bucata

 

Prețul ouălor este în scădere de câteva săptămâni, motivul fiind prețul redus al furajelor. La ferme, acestea se vând cu prețuri cuprinse între 40 și 60 de bani pe bucată, în comparație cu anul trecut, când ouăle au avut cele mai mari prețuri din ultimul deceniu, conform datelor Comisiei Europene.

 

Fermierii argumentează scăderea prețurilor este legată de costul furajelor folosite pentru hrănirea găinilor, deoarece aproximativ 80% din prețul unui ou depinde de acestea. Prețul unui kilogram de grâu sau porumb a atins chiar și 50 de bani, astfel că agricultorii au redus prețurile și promit că ouăle vor fi mai accesibile în perioada Paștelui.

„Consumatorul va putea să achiziționeze ouă din magazine la 0,65 – 0,7 bani. Pe acolo va fi o medie. Ceea ce este un lucru foarte bun pentru că dacă vom cumpăra un ou din piața agroalimentară, în momentul de față, acolo o să îl găsiți la 1,2, din datele pe care noi le-am colectat la începutul acestei săptămâni”, a explicat Florin Panfile, reprezentantul unei fabrici de prelucrare ouă.

Prețul redus nu a ajuns și pe rafturile magazinelor

Cu toate că prețurile ouălor au scăzut, unii comercianți nu au redus încă prețurile, astfel că un cofraj cu 10 ouă poate costa încă 13 lei, potrivit Știrile ProTv.

„Din punctul meu de vedere și al crescătorilor, cei mai mulți bani îi fac, ca întotdeauna, retailerii. Nu îi fac nici transportatorii, nici producătorii. Supermarket-urile au o formulă de calcul foarte interesantă, după cum știți. Ei nu merg pe adaos comercial de 20%, 10%, 15%. Ei merg pe marjă de profit”, a explicat Leonard Stafie, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *