Zelenski presează NATO să livreze Ucrainei 7 sisteme Patriot. Alianța promite ajutor suplimentar, inclusiv obuze de artilerie

Zelenski presează NATO să livreze Ucrainei 7 sisteme Patriot. Alianța promite ajutor suplimentar, inclusiv obuze de artilerie

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) trebuie să demonstreze Ucrainei că este “aliatul” ei în războiul împotriva Rusiei, accelerând “cât mai rapid posibil” livrările sale de arme şi muniţii, i-a îndemnat vineri, 19 aprilie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe membrii Alianţei, potrivit AFP și Agerpres.

Discursul său prin videoconferinţă în faţa NATO a avut loc cu o zi înainte de votul-cheie al Congresului american asupra unui pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari, aşteptat de Kiev de luni de zile.

Preşedintele rus Vladimir “Putin trebuie readus pe pământ şi cerul nostru trebuie să redevină sigur”, a declarat şeful statului ucrainean, ale cărui declaraţii au fost raportate de biroul său de presă.

“Iar aceasta depinde pe deplin de alegerea voastră. Alegerea de a determina dacă suntem cu adevărat aliaţi”, a spus Zelenski.

Pe teren, Ucraina se confruntă cu penurii de muniţii şi dificultăţi în a-şi apăra toate oraşele şi infrastructurile energetice, vizate în mod regulat de armata rusă de mai multe săptămâni.

Kievul le cere fără încetare partenerilor săi mai multe muniţii şi sisteme de apărare antiaeriană pentru a contracara aceste atacuri ruse, în timp ce divizările din Europa şi mai ales la Washington au încetinit livrările în domeniul militar.

“Importanță vitală”

“Anul acesta, nu mai putem aştepta să fie luate decizii. Vă cer să luaţi în considerare cererile noastre cât mai curând posibil”, a declarat Zelenski, pe un ton presant.

Votul din Congresul american prevăzut să aibă loc sâmbătă este “de o importanţă vitală” pentru Ucraina, a subliniat Zelenski.

Preşedintele ucrainean a cerut, între altele, şapte sisteme antiaeriene moderne Patriot suplimentare, “o cifră minimă”, potrivit lui, şi a criticat lentoarea livrărilor de obuze. “Ele trebuie în sfârşit să ajungă pe front”, a spus el.

Zelenski recunoaște că Rusia “are avantajul” pe front

Vineri, Volodimir Zelenski a recunoscut de asemenea “limitele” armatei sale, care luptă “cu mare curaj” în faţa trupelor ruse, mai numeroase.

“Este evident că acum, atât timp cât Rusia are avantajul în aer şi se poate sprijini pe teroarea cauzată de drone şi rachete, capacităţile noastre la sol sunt din nefericire limitate”, a admis Zelenski, după eşuarea contraofensivei Kievului din vara lui 2023.

Nu în ultimul rând, preşedintele ucrainean a precizat că, de la începutul acestui an, Ucraina a fost vizată de “aproape 1.200 de rachete ruse” şi “peste 1.500” de drone explozive de tip Shahed.

Acord în NATO pentru ca aliații să trimită Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană și obuze de artilerie

Tot vineri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că statele membre ale alianței au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot.

“NATO a verificat capacităţile existente în sânul Alianţei şi există sisteme care pot fi disponibilizate pentru Ucraina. Mă aştept aşadar în curând la noi anunţuri despre sisteme de apărare antiaeriană”, a declarat Jens Stoltenberg la finalul reuniunii Consiliului NATO-Ucraina, în care a vorbit mai devreme și Volodimir Zelenski.

“În plus faţă de Patriot, există alte arme pe care aliaţii le pot livra, printre care (sistemul francez) SAMP/T, şi mulţi alţii, care nu au sisteme disponibile, au promis să furnizeze sprijin financiar pentru a le achiziţiona pentru Ucraina”, a adăugat Stoltenberg în faţa presei, la Bruxelles, potrivit Agerpres și Reuters.

“Nu voi da cifre precise, dar lucrăm cu aliaţii pentru a asigura că ei iau deciziile bune pentru a furniza noi baterii Patriot”, a subliniat fostul premier norvegian.

Un diplomat din NATO a precizat că în timpul reuniunii de vineri nu a fost făcut niciun angajament oficial.

La scurt timp după reuniunea Consiliului NATO-Ucraina, Olanda a anunţat, prin vocea ministrului apărării Kajsa Ollongren, că va furniza sprijin militar adiţional în valoare de peste 200 de milioane de euro pentru apărarea antiaeriană şi muniţii de artilerie.

În timpul reuniunii Consiliului NATO-Ucraina, miniştrii au căzut de acord pentru furnizarea suplimentară de obuze de calibru 155 mm, indispensabile artileriei ucrainene, rachete de cu rază lungă de acţiune şi drone, a mai anunțat Jens Stoltenberg.

Republica Cehă a indicat că a strâns peste 500.000 de obuze de artilerie pentru Ucraina graţie unei iniţiative luate în urmă cu câteva săptămâni pentru a furniza aproximativ 800.000 de obuze Kievului.

Săptămâna trecută, Germania a promis să îi livreze Ucrainei o a treia baterie de rachete Patriot din stocurile armatei sale.

Statele Unite au cele mai multe sisteme Patriot în dotarea forţelor lor armate; în Europa, ţări precum Spania şi Grecia deţin baterii Patriot.

Înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe din ţările G7 desfăşurate joi în insula italiană Capri, Jens Stoltenberg a insistat că Ucraina are o “nevoie urgentă şi importantă de apărare antiaeriană suplimentară”.

“Sunt încurajat de angajamentul şi hotărârea aliaţilor NATO de a apăra Ucraina”, a spus Stoltenberg, care a evocat votul prevăzut pentru sâmbătă în Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA în legătură cu pachetul de asistenţă pentru Kiev în valoare de 61 de miliarde de dolari.

Potrivit secretarului general al NATO, “este de o importanţă vitală ca membrii Alianţei să-şi menţină şi consolideze sprijinul” pentru Kiev, în contextul în care situaţia din teren este ”dificilă” din cauza bombardamentelor ruse asupra oraşelor şi infrastructurii energetice ucrainene.

Citiți și:

Stoltenberg anunță că NATO depune eforturi pentru a trimite Ucrainei apărare antiaeriană suplimentară, în special sisteme Patriot

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *