10.000 de știri într-un an. Cât de mult s-au văzut pe micile ecrane miniștrii Marius Budăi și Gabriela Firea. Ce televiziuni i-au promovat?

10.000 de știri într-un an. Cât de mult s-au văzut pe micile ecrane miniștrii Marius Budăi și Gabriela Firea. Ce televiziuni i-au promovat?

La nivel de expunere mediatică, Budăi a întrecut-o pe Firea, dar amândoi sunt la egalitate atunci când vine vorba de rezultate: „nu au făcut nimic bun”, scrie publicistul Petre Barbu, într-un nou articol de opinie pentru cititorii Libertatea.

Cele două mandate de ministru al Muncii, în guvernele Ciucă și Ciolacu, l-au propulsat pe Marius Budăi în fruntea topului celor mai mediatizați miniștri ai Coaliției pe televiziune și radio. Ministrul a avut foarte puține „realizări” în fruntea acestui minister, dar s-a bucurat de atenția presei audiovizuale. 

Interesul a fost justificat: pensii, salarii, ajutoare sociale. Dar balanța între realizările profesionale și expunere mediatică se înclină net în favoarea unei imagini de ministru preocupat „zi și noapte de situația seniorilor noștri, părinți și bunici”. Majoritatea covârșitoare a intervențiilor sale în programele TV au fost ambigue, demagogice și banale. Nimic memorabil, niciun element de concretețe și pragmatism. Despre viziune nu poate fi vorba în mandatul Budăi. Și totuși, televiziunile i-au acordat o atenție ridicată. 

Peste 7.000 de știri despre Budăi

În perioada 1 august 2022 – 13 iulie 2023, au fost difuzate 7.426 de materiale jurnalistice despre Marius Budăi și ministerul pe care-l conduce (știri, menționări, interviuri, referiri directe sau indirecte) de către cele 18 televiziuni monitorizate de compania mediaTRUST. Asta înseamnă că, în fiecare zi din perioada amintită (aproximativ un an), au fost difuzate în medie 21 de materiale de televiziune. Un veritabil „recital” Budăi. (Monitorizarea nu a făcut distincția dintre materialele favorabile și critice.) 

Cele mai multe materiale despre Marius Budăi au fost difuzate (asta s-a văzut și cu ochiul liber) de România TV: 1.493, reprezentând 20% din totalul de materiale transmise de cele 18 televiziuni (știri și generaliste). Pe locurile următoare, nu-i nicio surpriză, s-au plasat Antena 3 (1.204 materiale) și Realitatea Plus (1.027). 

Cele trei televiziuni de știri au avut o cotă cumulată de 50% din totalul materialelor, adică jumătate din „market-share-ul Budăi” a fost deținut aceste trei televiziuni. Interesul a fost justificat pentru că aceste televiziuni au un public cu vârste ridicate, peste jumătate din audiență depășește 65 de ani. Deci, pensiile și ajutoarele promise de Budăi au dat bine pe audiențele acestor televiziuni. 

Dar mai există și un aspect comercial legat de faptul că PSD își cumpără promovarea pe televiziuni.

Știri de genul: „Ministrul Muncii a promis…”

Pe celelalte televiziuni de știri, prezența ministrului a fost decentă: B1 TV (822 de materiale), Digi 24 (779), Euronews (737) și TVR Info (167). Televiziunea publică TVR 1 a difuzat 232 de materiale. 

Majoritatea știrilor legate de ministrul Muncii au fost de genul: „Ministrul Muncii a vorbit despre…”, „Ministrul Muncii a promis…”, „Ministrul Muncii a declarat…”, „Ministrul Muncii a precizat…”, „Ministrul Muncii a anunțat…”.  

Televiziunile comerciale de divertisment nu s-au îngrămădit să-l pomenească pe Marius Budăi în programele de știri: Pro TV (218), Antena 1 (166) și Kanal D (35). Dar nici nu l-au invitat să concureze la „Românii au talent”, „Chefi la cuțite” sau „Casa iubirii”. Nu-i timpul pierdut. 

Firea, mai puțin mediatizată, dar mai criticată

Gabriela Firea, în funcția de ministru al Familiei în guvernele Ciucă și Ciolacu, a beneficiat de o expunere de trei ori mai mică decât a colegului său demisionar, în perioada 1 august 2022 – 14 iulie 2023: 2.288 de materiale difuzate pe cele 18 televiziuni monitorizate de mediaTRUST. (Știri, menționări, interviuri, referiri pozitive sau negative). 

Dar ministerul condus de Firea a fost inventat pentru doamna Firea, ca să nu rămână fără minister, așa că n-a avut prea mare importanță atât în guvern, cât și în agenda presei. La fel ca și colegul său demisionar, Gabriela Firea nu s-a remarcat prin rezultate în fruntea ministerului Familiei.

Cele mai multe materiale a fost difuzate, surpriză!, de televiziunea B1 TV: 363. (Materiale critice, de altfel, legate în special de posibila candidatură la Primăria Bucureștiului.) Expunerea Gabrielei Firea a fost mai echilibrată decât a ministrului Budăi: România TV (352 materiale), Antena 3 (343), Digi24 (334) și Realitatea Plus (215).

Televiziunile publice TVR 1 și TVR Info au fost extrem de reținute cu ministrul Familiei: 45 de materiale, respectiv, 30. Aceeași situație s-a constat și în cazul televiziunilor comerciale: Pro TV (66), Antena 1 (68) și Kanal D (29).

După un an de expunere lejeră pe televiziuni, Gabriela Firea și Marius Budăi ies din funcțiile ministeriale cu imaginea boțită. În fapt, nu mai contează numărul de știri TV pozitive sau negative despre aceste personaje, ci lucrurile pe care le-au lăsat în urmă. Nimic bun.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *