11 alpiniști, uciși de erupția unui vulcan în Indonezia. Mai mulți sunt dați dispăruți

11 alpiniști, uciși de erupția unui vulcan în Indonezia. Mai mulți sunt dați dispăruți

Cei 11 alpiniști decedați în urma erupției vulcanului Marapi din Sumatra de Vest, Indonezia, au fost găsiți luni de echipajele de intervenție. Alte 12 persoane sunt în continuare dispărute, iar trei oameni au fost găsiți în viață, relatează Reuters și The Guardian care citează AFP și AP.

49 de alpiniști au fost evacuați din zonă luni, iar mulți dintre ei au fost tratați pentru arsuri, a precizat purtătorul de cuvânt al agenției locale de salvare, Jodi Haryawan.

„Sunt 26 de persoane care nu au fost evacuate, am găsit 14 dintre ele, trei au fost găsite în viață și 11 au fost găsite moarte”, a declarat duminică Abdul Malik, șeful Agenției de căutare și salvare din Padang, adăugând că, sâmbătă, pe munte se aflau în total 75 de excursioniști.

„Unii au suferit arsuri, pentru că era foarte cald, și au fost duși la spital. Cei care sunt răniți au fost cei care s-au apropiat de crater”, a declarat pentru AFP Rudy Rinaldi, care conduce Agenția de atenuare a dezastrelor din Sumatra de Vest.

Earlier today, Indonesia’s Mount Marapi volcano in the West Sumatra province erupted. The volcano spewed volcanic ash as high as 9,843 ft into the air.This just confirms Hanke’s School Boy’s Theory of History: It’s just one damn thing after another.pic.twitter.com/P8YE8Fh9WW

— Steve Hanke (@steve_hanke) December 4, 2023

O mică erupție produsă luni a determinat suspendarea căutărilor, a spus Jodi Haryawan, citat de Reuters.

Vulcanul Marapi, înalt de 2.891 de metri și considerat unul dintre cei mai activi de pe insula Sumatra, a erupt duminică, aruncând nori de cenușă până la 3.000 de metri altitudine. Cenușa căzută a acoperit mai multe sate și a blocat lumina soarelui, a precizat purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale de Management al Dezastrelor, Abdul Muhari.

Autoritățile au distribuit măști și au îndemnat locuitorii din apropiere să poarte ochelari pentru a-și proteja ochii de cenușa vulcanică.

Două rute de escaladă au fost închise după erupția de duminică, iar oamenii care trăiesc pe versanții muntelui au fost sfătuiți să stea la o distanță de 3 km de gura craterului din cauza potențialelor scurgeri de lavă, a spus Ahmad Rifandi, oficial de la Centrul de vulcanologie și atenuare a riscurilor geologice din Indonezia, aflat la postul de monitorizare Merapi.

Aproximativ 1.400 de persoane locuiesc pe versanții Merapi, cele mai apropiate sate aflându-se la cinci-șase kilometri de vârf.

Merapi a erupt și la începutul acestui an. Cea mai gravă erupție a sa avut loc în aprilie 1979, când au murit 60 de persoane.

Indonezia se află pe așa-numitul „Inel de Foc” al Pacificului și are 127 de vulcani activi, potrivit agenției de vulcanologie.

Foto: Profimedia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *