120 de ani de la nașterea academicianului Cornel Cărpinișan

Rmag Breaking News

 

Cornel Cărpinișan a fost un strălucit chirurg şi cadru universitar, specialist în patologia şi terapeutica chirurgiei toracice. A fost, de asemenea, inițiatorul chirurgiei toracice clinice şi experimentale în România și, totodată, întemeietorul catedrei la Institutul medico-farmaceutic din București. 

Cornel Cărpinișan s-a născut la 5 aprilie 1904 în Orăștie. Urmează cursurile gimnaziale la Colegiul mic („Kis Kollegium”), ca apoi să facă parte din primele promoții de elevi ai Liceului „Aurel Vlaicu” din localitatea natală, cursuri încununate cu examenul de maturitate susținut în anul 1922.

Cariera universitară începe la Facultății de medicină din Cluj, unde în anul 1938 susține teza doctorală „Criptorhidia”  titlu de doctor în științele medicale.

În anul 1935 este medic primar chirurg, apoi, în perioada 1938-1940 devine chirurg principal la Sanatoriul de tuberculoză din Moroeni, ca între anii 1941 şi 1948 este chirurg la Serviciul de chirurgie pulmonară din Spitalul din Braşov.

Se dedică chirurgiei, pe care a practicat-o în cea mai mare parte sub îndrumarea ilustrului doctor docent Liviu Câmpeanu (elev al marelui Iacob Iacobovici), la Brașov, în Spitalul Mârzescu. Împreună cu acesta abordează toată patologia de chirurgie generală, și tot împreună cu acesta abordează primele intervenții în chirurgia toracică (plăgi, toracoplastii, etc.). Pe parcurs, fără a renunța complet la chirurgia generală, se dedică din ce în ce mai mult chirurgiei toracice, pe care o va efectua la Spitalul de boli pulmonare din Brașov, cât și în mai multe sanatorii din țară.

Continuă să opereze, atât în această unitate cât și în Sanatoriile Moroieni, Toria și altele, unde merge o dată sau de două ori pe săptămână, ducându-și geanta cu instrumente de chirurgie toracică, unele dintre instrumente fiind imaginate de dânsul și lucrate în diferite ateliere din țară. A efectuat mai întâi operația Jacobeus, apoi frenicotomii și toracoplastii, punând astfel baza noii specialități în țara noastră – chirurgia toraco-pulmonară.

Face parte din echipa ce pune bazele Institutului de Ftiziologie în 1949. Academicianul  Marius Nasta (directorul institutului) îl alegea, pentru meritele sale, să conferențieze la catedra de Ftiziologie. La Institutul de Ftiziologie, este conferențiar în perioada 1949-1955. Apoi, între 1955 şi 1969, este profesor, predând chirurgia toracică la Universitatea de Medicină din Bucureşti. În 1957 ,devine primul profesor de chirurgie toracică din țara noastră.

Activitatea operatorie a profesorului dr. Cărpinișan însumează peste 10.000 de operații de chirurgie generală și peste 12.000 de operații pe torace.

Progresiv, pe măsură ce s-a acumulat experiență, prof. dr. Cărpinișan a stabilit principiile fundamentale ale chirurgiei toracice, a codificat tehnica, tactica și strategia în majoritatea bolilor chirurgicale toracice, punând astfel bazele chirurgiei toracice în țara noastră.

Cine l-a văzut operând și-a putut da seama de blândețea și siguranța gestului operator, de pătrunderea cu ușurință în planurile de clivaj, ce nu rup și nu produc sângerare, de menajarea țesuturilor, de tehnica desăvârșită a unui mare chirurg, în care se reflecta atât talentul cât și experiența.

Are meritul de a fi creat o școală de chirurgie toracică. Alături de el și-au însușit această grea chirurgie numeroși elevi. Practic, aici s-au format toți chirurgii specialiști în toracică din țara noastră (începând din 1949), chirurgi care în 1970 depășeau numărul de 160, fiind răspândiți în spitalele și sanatoriile din toată țara. Profesorul a sprijinit și îndrumat dezvoltarea acestor centre. De îndată după moartea sa, s-a putut constata lipsa acestui sprijin și a îndrumărilor sale.

Profesorul Cărpinișan a participat la o seamă de congrese internaționale – la Praga, Leipzig, Copenhaga, Moscova etc.

A avut o bogată activitate ştiinţifică, concretizată în peste 300 de lucrări, tratate, monografii, studii şi articole.

Cornel Cărpinișan avut contribuții importante în dezvoltarea medicinei din România, acestea fiind legate de dezvoltarea tratamentului operator al tuberculozei pulmonare, lucrări în domeniul chirurgiei pericardului, introducerea unor noi tehnici operatorii şi perfecţionarea instrumentarului şi aparaturii folosite în chirurgia toracică. A fost membru  al Academiei de Științe Medicale.

A trecut în eternitate la data de 5 martie 1970, la București, fiind înmormântat la Brașov, orașul unde și-a început activitatea chirurgicală.

 

The post 120 de ani de la nașterea academicianului Cornel Cărpinișan appeared first on Cotidianul RO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *