3 remedii sănătoase care te pot scăpa de tuse

3 remedii sănătoase care te pot scăpa de tuse

Tusea – nu e o boală, e simptomul unei probleme de sănătate; nu e gravă, dar e foarte deranjantă; nu o ignora, sperând să treacă de la sine, pentru că te vei chinui inutil și riști complicații. Cum se tratează tusea? Ei bine, aici avem o veste bună: tusea are unele dintre cele mai simple și mai gustoase tratamente. Sunt pe bază de ceaiuri, comprimate de supt și siropuri din plante, dulci, aromate, naturale. Pe unele le poți prepara și tu, în casă. Înainte de a alege tratamentul pentru tuse, hai mai întâi să stabilim cauza care a declanșat-o.

Știm că tusea este modalitatea organismului de a elimina substanțele iritante din căile respiratorii. Pot fi mucusul și secrețiile din timpul unei răceli, poate fi un alergen, o substanță chimică la care ești expus, de exemplu fumul de țigară. Vinovate ar putea fi unele medicamente pe care le iei, refluxul gastroesofagian, sau pur și simplu ți se irită gâtul de la aerul prea uscat din încăpere.

Tratamentul se stabilește, astfel, în funcție de cauză. Dacă este vorba despre alergii, răceli sau reflux gastroesofagian, e necesar să te concentrezi pe tratarea bolii de bază. Dacă sunt factori externi care îți provoacă tuse, elimină-i. În toate situațiile, vei avea nevoie și de remedii sănătoase care ușurează tusea și te scapă mai repede de ea. Atunci când le alegi, trebuie să ții cont și de tipul de tuse. Dacă e una seacă, iritativă, uscată, vei avea nevoie de remedii calmante, emoliente pentru gât. Dacă tusea e umedă, productivă, cu expectorație, trebuie să te orientezi spre un tratament care ajută la fluidificarea secrețiilor bronșice și stimulează eliminarea lor.

Nu trebuie să „calmezi”, să suprimi o tuse productivă, la fel cum nu trebuie să iei remedii fluidifiante într-o tuse uscată. Îți poate irita și mai mult gâtul. Dacă îți e greu să-ți evaluezi tusea sau dacă ea e una combinată, nu-ți face griji! Specialiștii Fares au creat remedii naturale care acționează pe ambele tipuri de tuse. Gama Plantusin conține ceaiuri, siropuri, comprimate de supt și capsule moi care vindecă atât tusea uscată, cât și pe cea productivă. Au fost combinate plante care nu se bat cap în cap, dimpotrivă, își potențează reciproc efectele. Iată care sunt plantele-vedetă recomandate în tuse și cum le poți folosi!

Remedii sănătoase pentru tuse: ceaiurile

Hidratarea este extrem de importantă în tuse pentru că menține gâtul umed și fluidifică secrețiile bronșice. Mai ales în răceală și gripă e esențial să te hidratezi mai mult din cauză că pierzi lichide prin transpirație, prin suflarea nasului. Călduțe, aromate, poate îndulcite cu miere, ceaiurile medicinale sunt, astfel, un remediu de bază.

–        Ceaiurile de tei, de lemn dulce, de nalbă mare, de salcâm, de lichen de piatră sau de pătlagină sunt indicate în tusea seacă, deoarece conțin mucilagii care formează o peliculă protectoare pe mucoasa tractului respirator, ameliorează iritația gâtului, având efect antiinflamator, antitusiv, balsamic.

–        Ceaiurile de cimbru, cimbrișor, muguri de pin, ghimbir, scai vânăt sau șovârv sunt bune în tusea productivă datorită conținutului lor de uleiuri esențiale ce subțiază mucusul.

Remedii sănătoase pentru tuse: siropurile

–        Sirop de pătlagină

Are atât efect expectorant, cât și emolient, antiinflamator, fiind ideal în ambele tipuri de tuse. Poți să-l iei gata preparat sau, dacă îți place să „bucătărești”, îl poți prepara în casă. Într-un borcan de sticlă pui frunzele de pătalgină spălate, șterse de apă, tăiate mărunt și miere în straturi alternative. Lași la temperatura camerei 7-14 zile, apoi strecori și ții siropul la rece.

–        Siropul de ridiche neagră

Acesta e recomandat doar în tusea productivă, având efect expectorant, fluidifiant. Se ia o ridiche neagră, se scobește la interior, apoi se umple cu miere și se lasă peste noapte, la căldură. Vei vedea că până dimineața se adună un suc pe care îl scurgi într-o sticluță. Ia 3-4 lingurițe pe zi.

–        Sirop cu hrean

Este excelent pentru gât, are proprietăți antibiotice și întărește imunitatea. Se dă un hrean pe răzătoare, se adaugă peste el puțină apă, se îndulcește cu miere și se păstrează la frigider.

–        Sirop cu ceapă

E un remediu naturist pentru tuse de pe vremea bunicilor. Se poate prepara în mai multe feluri: pui în cuptor două cepe mari, curățate de coajă, iar când s-au înmuiat, le scoți, le zdrobești, le amesteci cu miere și scurgi sucul rezultat. O altă metodă e să toci ceapa proaspătă, adaugi miere și lași la macerat.

Remedii sănătoase pentru tuse: delicii preparate în casă

După cum ți-ai dat deja seama, tusea are unele dintre cele mai gustoase tratamente. Măcar atâta consolare să avem, când ne chinuie cu săptămânile! Iar lista soluțiilor continuă cu alte remedii sănătoase și delicioase:

–        Dropsuri cu ghimbir și citrice

Ai nevoie de o lingură de ghimbir ras, 100 ml suc proaspăt stors de portocală, o lingură de suc de lămâie, coaja rasă de la o portocală (spălată în prealabil) și o ceșcuță de zahăr brut. Toate ingredientele se pun într-un vas, la foc mic, amestecând continuu timp de circa 20 de minute. Se va forma un sirop maroniu, pe care îl vei pune în cuburi de gheață de mici dimensiuni și da la congelator pentru 5-10 minute. E suficient cât să se întărească. Apoi le vei păstra în hârtie de pergament și savura de 2-3 ori pe zi.

–        „Ciocolată” cu scorțișoară

Un alt desert delicios pe care îl poți prepara rapid în casă este un amestec din scorțișoară (o lingură), cacao (o lingură), miere (o lingură). Rezultă o pastă cu gust și aspect de ciocolată, însă una sănătoasă, care ajută în caz de tuse, datorită proprietăților antimicrobiene, antivirale și antiinflamatorii ale ingredientelor.

–        „Budincă” de banane

Dacă ai poftă de ceva moale, ca o budincă, ia o banană coaptă, paseaz-o, adaugă peste ea puțină apă fierbinte și las-o la înmuiat 15-20 de minute. După ce s-a răcit, adaugă miere și amestecă. Crema călduță acționează ca un balsam pentru gâtul iritat, fiind un adevărat remediu naturist pentru tusea seacă.

În mod normal, cu ajutor și corect tratată, tusea ar trebui să treacă în 2-3 săptămâni. Dacă persistă de mai bine de o lună, nu se ameliorează sau revine atunci când credeai că ai scăpat de ea, mergi la medic pentru investigații. În caz contrar, riști să se cronicizeze și să dea complicații.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *