50 de pacienţi cu boli de inimă congenitale au nevoie de operaţie, dar sunt bani numai pentru 2. Cardiologul spitalului Fundeni reclamă subfinanțarea

50 de pacienţi cu boli de inimă congenitale au nevoie de operaţie, dar sunt bani numai pentru 2. Cardiologul spitalului Fundeni reclamă subfinanțarea

Șeful secţiei de Cateterism Cardiac de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „CC Iliescu” din Capitală, prof. dr. Dan Deleanu, reclamă subfinanțarea pentru intervențiile în cazurile pacienților cu afecțiuni cardiace, spunând că medicii sunt „forţaţi să nu rezolve cazurile cum ar trebui”.

Finanțarea este mult inferioară față de cea din țările vecine României

El a spus, citat de Hotnews, că finanţarea a fost dintotdeauna deficitară, mult inferioară faţă de ţările din jurul României, inclusiv Republica Moldova. De exemplu, în Moldova se decontează de două ori şi jumătate mai mult decât în România pentru o angioplastie coronariană.

„Astfel, prin acest lucru, noi suntem forţaţi cumva să nu rezolvăm cazurile cum ar trebui, de multe ori, şi alegem cazurile. Nu vorbesc numai de noi, vorbesc în general, în ţară, sunt situaţii, de exemplu, că astea sunt cele mai frecvente, de angioplastii coronariene, deci pacienţii cu dureri în piept, angină pectorală, infarct miocardic şi aşa mai departe.

Banii care vin pe programul de PCI, de dilatări coronariene, sunt foarte puţini. Adunaţi cu finanţarea din DRG vin un fel de până într-o mie de euro practic. Şi sunt intervenţii care costă şi 5 mii de euro.

Pentru că, dacă vrei să faci dilatări mai complexe, la pacienţi care nu pot fi operaţi şi cărora, dacă nu le faci nimic, mor, trebuie să foloseşti mai multe materiale, mai multe stenturi, imagistică intracoronariană, tot felul de lucruri care costă.

Şi noi primim 1.000 de euro pentru un caz, sigur, poţi să faci un caz simplu cu 1.000 de euro, dar sunt cazuri la care foloseşti o ablaţie imagistică, fiecare costă 1.500 de euro şi poţi să ajungi la 5.000 de euro liniştit, de exemplu.

Şi atunci, bun, ce faci? Poţi să faci un caz, două, din acestea complexe după care te opreşti. Fie te opreşti şi nu mai faci nimic şi ceilalţi pacienţi mor sau nu mai pot fi trataţi sau aşteaptă nedefinit, fie te limitezi şi lucrezi doar cazurile banale, elementare, la care pui un stent şi ai terminat.