72% dintre cetățenii europeni spun că țara lor a beneficiat de apartenența la UE. Interes mai mare pentru alegerile din 2024 decât în urmă cu cinci ani

72% dintre cetățenii europeni spun că țara lor a beneficiat de apartenența la UE. Interes mai mare pentru alegerile din 2024 decât în urmă cu cinci ani

În România, 69% dintre cetățeni consideră că statutul de membru al Uniunii Europene ne aduce beneficii, în vreme ce 49% dintre români au o imagine pozitivă despre UE, arată datele sondajului Parlemeter 2023, realizat în toamnă și dat publicității miercuri de Parlamentul European.

Mai bine de șapte din zece cetățeni ai blocului comunitar european (72%) cred că țara lor a beneficiat de statutul de membru al UE. În România, 69% dintre cetățenii intervievați consideră că statutul de membru al UE aduce beneficii țării nostre, ușor sub media europeană, arată un sondaj dat publicității de Parlamentul European miercuri.

Principalele beneficii invocate de respondenții din România sunt noile oportunități de lucru aduse de UE (42%), îmbunătățirea nivelului de trai (28%), urmate de contribuția UE la menținerea păcii (25%) și cooperarea cu alte state europene (25%).

Pentru participanții din întregul bloc comunitar motivele principale sunt contribuția UE la menținerea păcii și consolidarea securității (34%), precum și îmbunătățirea cooperării dintre țările Uniunii (34%).

Sondajul arată că imaginea UE în ochii cetățenilor europeni a rămas stabilă din martie 2023, data ultimului sondaj. Mai exact, 45% dintre cetățenii Uniunii Europene au o imagine pozitivă despre UE, 38% au o imagine neutră și 16% au o imagine negativă.

Potrivit sondajului, 49% dintre români au o imagine pozitivă despre UE – peste media UE, 35% au o imagine neutră și 14% au o imagine negativă.

Ce așteptăm de la Parlamentul UE

Analiza arată că 70% dintre cetățenii UE (și 60% dintre cetățenii români) consideră că acțiunile blocului comunitar au un impact asupra vieții lor de zi cu zi.

Mai mult de o treime dintre cetățenii UE consideră că lupta împotriva sărăciei și excluziunii sociale (36%) și sănătatea publică (34%) reprezintă principalele subiecte cărora Parlamentul European trebuie să le acorde prioritate.

Teme importante pentru cetățenii UE sunt și acțiunile de combatere a schimbărilor climatice (29%), sprijinul pentru economie și crearea de noi locuri de muncă (29%).

Migrația și azilul (18%) este tema care a crescut cu șapte puncte procentuale față de toamna anului trecut.

În opinia cetățenilor români participanți la sondaj, prioritățile Parlamentului European ar trebui să fie sprijinul pentru economie și crearea de noi locuri de muncă (42%), sănătatea publică (35%) și lupta împotriva sărăciei și excluziunii sociale (34%).

Problemele socioeconomice afectează încă mulți europeni, un lucru evidențiat și de acest sondaj, dar indicatorii sunt ușor mai optimiști decât în primăvară.

Potrivit analizei, 73% dintre respondenți (cu șase puncte procentuale mai puțin decât în primăvara anului 2023) consideră că nivelul lor de trai va scădea în anul următor.

Peste o treime dintre europeni (37%) întâmpină dificultăți în a plăti facturile uneori sau de cele mai multe ori, iar proporția cetățenilor români care întâmpină dificultăți la plata facturilor uneori sau de cele mai multe ori este de 57%.

Interes pentru alegerile europarlamentare

În contextul alegerilor europene de anul viitor, majoritatea europenilor (53%), inclusiv a cetățenilor români (59%) doresc ca Parlamentul European să joace un rol mai important, o opinie majoritară în 21 de state membre.

Majoritatea europenilor (57%) sunt interesați de alegerile viitoare pentru Parlamentul European, un rezultat stabil în comparație cu primăvara anului 2023, dar cu șase puncte procentuale mai mare decât în toamna anului 2018, într-un moment similar anterior ultimelor alegeri europene.

În jur de 60% dintre români, ușor peste media UE, se declară interesați de alegerile europene din 2024.

Aproximativ 68% dintre europenii care au participat la sondaj spun că ar putea vota dacă alegerile europene ar avea loc într-o săptămână – cu nouă puncte procentuale mai mulți decât în toamna anului 2018. Prezența la vot la alegerile europene din 2019 la nivelul UE a fost de 50,66%.

Dintre cetățenii români care au răspuns sondajului, 75% au spus că ar merge să voteze dacă alegerile europene ar avea loc într-o săptămână. Prezența la vot la alegerile europene din 2019 în România a fost de 51,2%.

Sondajul Eurobarometru al Parlamentului European din toamna anului 2023 a fost realizat de agenția de cercetare Verian (fosta Kantar Public) între 25 septembrie și 19 octombrie 2023 în toate cele 27 de state membre ale UE.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *