Stoltenberg avertizează Europa să nu se bazeze doar pe ea însăşi pentru apărare: „80% din cheltuieli vin din afara UE”. Reacția vine după afirmațiile lui Trump despre NATO

Stoltenberg avertizează Europa să nu se bazeze doar pe ea însăşi pentru apărare: „80% din cheltuieli vin din afara UE”. Reacția vine după afirmațiile lui Trump despre NATO

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat miercuri, 14 februarie, Europa să nu încerce să se descurce singură în domeniul apărării, după ce afirmațiile lui Donald Trump au provocat o nouă dezbatere cu privire la faptul dacă țările de pe continent pot continua să se bazeze pe protecția din partea Statelor Unite, scrie Agerpres, preluând Reuters.

„Uniunea Europeană nu poate apăra Europa. Optzeci la sută din cheltuielile de apărare ale NATO vin de la aliaţi NATO din afara UE”, a afirmat Stoltenberg.

El a mai spus că este clar că securitatea Europei depinde nu doar de ea însăşi, ci şi de membri NATO precum Statele Unite, Canada, Turcia, Norvegia şi Islanda.

„La o simplă privire pe hartă, este evident că toate aceste state, aliaţi din afara UE, sunt vitale pentru protecţia Europei”, a spus secretarul general al NATO, într-un interviu acordat Reuters.

„Orice încercare de a deconecta Europa de America de Nord va diviza de asemenea Europa”, a adăugat șeful alianței militare.

Multe ţări europene, mai ales din Europa de Est, văd în SUA principalul lor garant de securitate şi s-ar opune oricărui gest de a schimba situaţia.

Fostul preşedinte american Donald Trump a declanşat critici aspre din partea unor lideri occidentali după ce a spus că SUA nu ar apăra țările membre NATO care nu au cheltuit suficient pentru apărare, şi chiar ar încuraja Rusia dacă le-ar ataca.

Mulţi politicieni europeni au spus că afirmaţiile lui Trump sunt un semnal de alarmă care ar trebui să acţioneze ca un impuls pentru Europa să facă mai mult pentru a se putea apăra singură.

Stoltenberg a mai afirmat că membrii europeni ai NATO trebuie să facă mai mult pentru a-şi întări capacităţile de apărare, şi că acţionează în această direcţie. Însă, a precizat el, aceasta ar trebui să se petreacă într-un cadru transatlantic.

18 ţări membre NATO vor aloca anul acesta cel puţin 2% din PIB pentru apărare, anunță Stoltenberg

Tot miercuri, șeful Alianţei Nord-Atlantice a mai anunțat că optsprezece state membre ale NATO vor atinge în 2024 ţinta alocării a cel puţin 2% din produsul intern brut (PIB) pentru apărare.

„Mă aştept ca în acest an 18 aliaţi să cheltuiască 2% din PIB-ul lor pentru apărare”, a spus Stoltenberg înaintea reuniunii miniştrilor apărării din ţările NATO. El a remarcat că în 2014 bugetul apărării era de 2% din PIB doar în trei state din NATO.

Înaltul oficial aliat a adăugat că statele europene membre NATO vor investi în total 380 de miliarde de dolari în apărare în acest an.

De asemenea, Jens Stoltenberg a subliniat că anul trecut s-a înregistrat o creştere „fără precedent” (11%) a cheltuielilor pentru apărare în Canada şi ţările europene din NATO.

„Facem progrese reale, aliaţii europeni cheltuiesc mai mult”, a spus Stoltenberg, care a precizat totuşi că „anumiţi aliaţi încă au un drum lung de parcurs”. „Ne-am pus de acord în timpul summitului (de la Vilnius) asupra faptului că toţi aliaţii ar trebui să investească 2% şi că aceşti 2% ar fi un minim”, a explicat el.

Doar 10 dintre cele 31 de membre ale NATO au atins obiectivul de 2% din PIB pentru apărare

Cerută de mult timp de Washington, majorarea cheltuielilor pentru apărare ale ţărilor europene a revenit în atenţie săptămâna trecută, când Donald Trump a evocat posibilitatea ca SUA să nu mai apere ţările Alianţei Nord-Atlantice a căror contribuţie financiară este insuficientă.

În timpul unui miting electoral desfăşurat sâmbătă, Trump, care îl va înfrunta probabil pe Joe Biden la alegerile prezidenţiale americane din noiembrie, a evocat o conversaţie pe care ar fi avut-o cu liderul unui alt stat membru al Alianţei, fără a-i dezvălui numele. „Unul dintre preşedinţii unei ţări mari s-a ridicat şi a spus: «Ei bine, domnule, dacă nu plătim şi suntem atacaţi de Rusia, ne veţi proteja?»”, a povestit miliardarul, pentru ca apoi să dezvăluie răspunsul lui: „Nu, nu v-aş proteja. De fapt, i-aş încuraja (pe ruşi) să vă facă ce vor. Trebuie să vă plătiţi facturile”.

Statele membre ale NATO au convenit începând din 2006 să cheltuiască pentru apărare cel puţin 2% din PIB-ul lor, însă numai câteva dintre ele au atins acest obiectiv. După ce în februarie 2022 Rusia şi-a extins invazia din Crimeea şi Donbas şi asupra restului teritoriului ucrainean, ţările membre NATO – în special Germania – şi-au reafirmat acest angajament.

Un raport publicat marţi de Institutul Internaţional pentru Studii Strategice din Londra (IISS) și citat de Agerpres arată că doar 10 dintre cele 31 de membre ale NATO au atins obiectivul alocării a cel puţin 2% din PIB pentru apărare, însă 19 ţări membre ale Alianţei şi-au sporit aceste cheltuieli.

Raportul relevă că Rusia şi China alocă peste 30% din cheltuielile lor publice sectorului militar, în timp ce occidentalii îşi sporesc „lent” producţia de rachete şi muniţii după ani întregi în care investiţiile au fost deficitare. La nivel global, cheltuielile militare au sporit anul trecut cu 9%, până la 2.000 de miliarde de euro, nivel record până acum. Raportul explică acest fenomen prin războiul din Ucraina şi tensiunile cu China, indicând că ţările NATO, cu excepţia Statelor Unite, sunt vizate în mod particular.

Pe de altă parte, secretarul general al NATO s-a referit miercuri și la „pierderile grele” suferite recent de marina militară rusă în Marea Neagră, evocând „un mare succes” pentru forţele ucrainene.

„Ucrainenii au fost capabili să cauzeze pierderi grele marinei ruse în Marea Neagră”, a spus Jens Stoltenberg, fără a se pronunţa în mod specific asupra navei militare ruse «Cezar Kunikov», pe care Kievul a anunţat miercuri că a distrus-o.

Citiți și:

Generalul Ben Hodges îl compară pe Trump cu un mafiot după declarațiile despre NATO și Rusia: „Este dispus să arunce totul în aer”
Istoricul „războiului” dintre Donald Trump și NATO. Reacții din Europa după ce fostul președinte a spus că nu va proteja de un atac al Rusiei țările care nu alocă 2% din PIB pentru apărare. Câte state îndeplinesc criteriul
Scholz vrea producţie de masă de armament în Europa şi promite că Germania va atinge ţinta NATO de 2% din PIB

Foto: Profimedia Images

  

  

Please follow and like us:
Pin Share