Comisia Europeană, sesizată cu privire la azilele groazei. USR: „E nevoie de intervenţie de la nivel european”

Comisia Europeană, sesizată cu privire la azilele groazei. USR: „E nevoie de intervenţie de la nivel european”

Didier Reynders, comisar european cu atribuții privind justiția, și Vera Jurova, vicepreședinta Comisiei Europene pentru valori europene și transparență, au fost sesizați printr-o scrisoare semnată de europarlamentarul USR Vlad Botoș, care a semnalat „situația gravă cu care se confruntă unele persoane instituționalizate din România, în contextul anchetei privind azilele groazei din Voluntari”.

Europarlamentarul USR a cerut activarea mecanismelor Uniunii Europene prin care se poate impune respectarea drepturilor omului, dar și respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, a transmis partidul condus de Cătălin Drulă.

„Bătrânii noștri suferă din cauza unui sistem inechitabil de pensii. Acum, cei care nu mai pot să aibă grijă de iei înșiși mai trebuie să trăiască și cu groaza că pot ajunge într-o casă condusă de asemenea monștri. E nevoie de soluții urgente pentru monitorizare și intervenție de la nivel european în cazul sistemului caselor de bătrâni, ca o garanție în plus pentru siguranța acestor persoane”, a spus europarlamentarul Vlad Botoș.

Ce s-a întâmplat în „azilele groazei”

Bătrânii din trei azile din Ilfov au fost găsiți în condiții inumane: bătuți, fără medicamente și obligați să muncească fără să primească hrană. „Oamenii au fost exploatați prin constrângere și violență, prin muncă neremunerată, erau lăsați flămânzi și supuși unor tratamente degradante și inumane”, a spus comisarul-șef de poliție Georgian Drăgan.

Pe 5 iulie, DIICOT a anunțat că 24 de persoane au fost reținute pentru 24 de ore, iar alte două au fost plasate sub control judiciar, în urma perchezițiilor la căminele din Voluntari, unde bătrânii erau ținuți în condiții inumane și abuzați.

În acest context, premierul Marcel Ciolacu a cerut demiterea șefilor ANPIS și AJPIS Ilfov, a șefilor DGASPC-urilor locale și a președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități și a anunțat controale în azilele din țară, iar Marius Budăi a dat vina pe DGASPC Ilfov și a evitat să dea un răspuns privind demisia din funcția de ministru al muncii.

Abuzurile au fost dezvăluite în urmă cu cinci luni de o investigație jurnalistică realizată de Buletin de București și Centrul de Investigații Media. Investigația a fost publicată inclusiv în Libertatea. 

Citește investigația despre abuzurile din centrele de bătrâni:

Ploșnițe și miros de urină și fecale în centrul „Armonia” pentru persoane cu dizabilități, administrat de apropiații Gabrielei Firea. DGASPC Ilfov nu vede nicio problemă
Lagărele Cristinei: vârstnici bătuți, lăsați în fecale și cu răni până la os. Condițiile inumane dintr-un centru social din Voluntari
Interceptări cu angajații: „Stai dracului cuminte, că te bat!”
  

  

Please follow and like us:
Pin Share