Anunț major pentru toți pensionarii din România. Cum pot afla ce pensie vor lua după recalculare

Anunț major pentru toți pensionarii din România. Cum pot afla ce pensie vor lua după recalculare

În viitorul apropiat, pensionarii din România pot afla extrem de ușor ce pensie vor lua după recalculare. Nu vor trebui să facă niciun drum la vreo instituție. Totul se va rezolva online.

Românii vor putea afla ce pensie vor lua după recalculare. Anunț major pentru toți pensionarii

Vineri, 17 mai, Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) a făcut mai multe anunțuri extrem de importante și așteptate de cei aproape 5 milioane de pensionari din România.

În primul rând, acesta a spus că recalcularea pensiilor este un proces în plină desfășurare. În paralel, Casa Națională de Pensii își dorește un sistem integrat care să vină în sprijinul tuturor.

Prin urmare, în Monitorul Oficial numărul 454 din 16 mai 2024 fost publicată Hotărârea de Guvern numărul 496 privind aprobarea Notei de fundamentare referitoare la necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții “Noul Sistem Informatic Integrat al Casei Naționale de Pensii Publice“.

Actualul sistem informatic va fi modernizat din punct de vedere arhitectural, tehnologic și structural, oferind servicii complete și integrate beneficiarilor noștri, pensionarii și asigurații sistemului public de pensii”, a declarat președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu.

Acest nou sistem informatic integrat al CNPP va oferi o multitudine de beneficii pensionarilor și celor care cotizează la sistemul național. În primul rând, crearea Spațiului Privat Virtual (SPV) pentru pensionari și asigurați, utilizatori ai portalului CNPP, unde se vor primi informații privind stagiul de cotizare, talonul de pensie, decizia de pensionare, etc.. Aici se vor depune documente în format electronic spre soluționare, cum ar fi: cereri privind acordarea unui bilet de tratament, cereri privind acordarea ajutorului de deces, inclusiv dosarul de pensie în format electronic.

IMPORTANT! Acest nou sistem vine cu un simulator privind calculul pensiei. Astfel, fiecare pensionar din România va avea posibilitatea calculului estimativ al propriei pensii, ”având o predictibilitate asupra viitorului statut de pensionar”, anunță Baciu, pe Facebook.

Aplicația care emite talonul de pensie în format electronic

O aplicație pusă în practică de CNPP, e -Talon, va emite automat, în format electronic, talonul de pensie pentru fiecare pensionar. Acest talon electronic va avea aceeași valoare juridică cu talonul de pensie în format letric.

”Este un pas important pe care-l facem privind digitalizarea serviciilor pe care le oferim către pensionari și asigurați, eliminând pe cât posibil disconfortul pe care-l avem cu toții când mergem la ghișeu.

Suntem pe drumul cel bun, facem pași importanți privind reforma sistemului public de pensii mult-așteptată de către toți românii”, a mai spus Daniel Baciu în online.

Please follow and like us:
Pin Share