Cea mai scumpă vacă din lume trăiește la o fermă din Brazilia. Viatina este păzită de un gardian înarmat | VIDEO

Cea mai scumpă vacă din lume trăiește la o fermă din Brazilia. Viatina este păzită de un gardian înarmat | VIDEO

Brazilia are sute de milioane de vaci, dar una în special este extraordinară. Masivă, albă ca zăpada, bovina este supravegheată de camere de securitate, un medic veterinar și un gardian înarmat. În valoare de 4,1 milioane de dolari, Viatina-19 FIV Mara Movéis este cea mai scumpă vacă vândută vreodată la licitație, conform Guinness World Records, relatează AP.

Vaca a fost vândută la licitaţie cu 4,1 milioane de dolari, de trei ori mai mult decât anteriorul record, care nu mai fusese bătut din 1985.

Crescătorii din regiune pariază foarte mult pe faptul că Viatina și alte bovine uriașe sunt esențiale pentru creșterea producției în Brazilia, care este deja cel mai mare exportator de carne de vită din lume.

Climatologii sunt de părere că oamenii trebuie să consume mai puțină carne de vită, industria zootehnică fiind una dintre cele mai mari surse de poluare a mediului.

Dar, în același timp, industria vitelor este o sursă majoră de dezvoltare economică braziliană, iar guvernul se străduiește să cucerească noi piețe de export. Cel mai mare exportator de carne de vită din lume vrea ca toată lumea să mănânce carne de vită.

Rasa, obținută din embrioni modificați genetic

Viatina-19 are o valoare estimată la 4,1 milioane de dolari și a fost numită oficial de Cartea Recordurilor cea mai scumpă vacă din lume. Animalul a fost obținut prin implantarea unor embrioni modificați genetic într-o vacă surogat. Astfel de vaci sunt vândute la licitații, iar cele mai impresionante exemplare sunt clonate. 

Ney Pereira, proprietarul animalului, spune: „Nu sacrificăm vite de elită, ci le creștem. Iar la final, poate vom reuși să hrănim întreaga lume”.

Acesta plănuiește să exporte materialul genetic al Viatinei-19 și în alte țări care se vor arăta interesate. 

Crescută pentru carne, nu pentru lapte

Viatina-19 aparține rasei Nelore, care este crescută pentru carne, nu pentru lapte, și reprezintă cea mai mare parte din stocul Braziliei, potrivit sursei citate.

Medicul veterinar care o monitorizează spune că Viatina este atât de valoroasă pentru că îmbină frumusețea rasei, capacitatea de reproducere și cuceririle geneticii.

De asemenea, crescătorii apreciază postura, forța, docilitatea, capacitatea maternă și frumusețea. Cei dornici să îmbunătățească genetica animalelor pe care le cresc trebuie să plătească în jur de 250.000 de dolari pentru a obține o colectare de ovule de la Viatina-19.

„Ea cea mai apropiată de perfecțiune. Este o vacă completă, are toate caracteristicile pe care le caută toți proprietarii”, a spus medicul veterinar.

Astfel de animale costă atât de mult, încât oamenii cumpără și vând proprietatea parțială, iar compania Napemo Agriculture a lui Pereira a plătit aproape 800.000 de dolari într-o licitație din 2022 pentru un pachet de 50% din Viatina-19. Un alt fermier a păstrat cealaltă jumătate, astfel încât cei doi să ia împreună decizii importante și să împartă veniturile.

FOTO: Profimedia

  

  

Please follow and like us:
Pin Share