România, lovită de caniculă: azi în sud și vest, miercuri în toată țara. Zonele pentru care a fost emis cod portocaliu

România, lovită de caniculă: azi în sud și vest, miercuri în toată țara. Zonele pentru care a fost emis cod portocaliu

Sudul și sud-vestul țării se află astăzi, 18 iunie, sub cod galben de caniculă. Atenționările se extind mâine, 19 iunie, în toată țara, cu excepția litoralului, anunță Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Potrivit meteorologilor, în Banat, Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei, precum și în sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 32 și 35 de grade și local va fi caniculă.

În aceste zone, „disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) atingând și depășind ușor pragul critic de 80 de unități”, mai precizează ANM.

De asemenea, „local, noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade”, avertizează meteorologii.

Codul galben de caniculă este valabil marți, 18 iunie. Foto: meteoromania.ro.

Caniculă în toată țara

Miercuri, valul de căldură se va extinde în toată țara. Nordul Crișanei, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, Moldova, jumătatea estică a Munteniei și Dobrogea continentală se vor afla sub cod galben de caniculă.

În aceste zone, maximele termice vor fi cuprinse între 32 și 35 de grade și local va fi caniculă, iar, în timpul nopții, temperaturile vor fi în jurul valorii de 20 de grade.

În același timp, miercuri, se vor afla sub cod portocaliu Banatul, Oltenia, jumătatea de vest a Munteniei, sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei, unde maximele termice vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar noaptea va fi tropicală.

Meteorologii mai precizează că valul de căldură se va menține și în zilele viitoare în cea mai mare parte a țării, iar disconfortul termic va fi în continuare ridicat.

Atenționările cod portocaliu și galben de caniculă sunt valabile miercuri, 19 iunie. Foto: meteoromania.ro

Cum va fi vremea în București

ANM a emis și o prognoză specială pentru Capitală, valabilă în perioada 18 iunie, ora 10 – 20 iunie, ora 10.

În prima zi a intervalului, vremea va fi caniculară după-amiaza, temperatura maximă fiind de 33…35 de grade, iar cea minimă de 17…20 de grade. Spre seară vor fi condiții pentru averse și descărcări electrice.

Vreme va deveni și mai caldă miercuri, când valorile termice vor ajunge până la 35…36 de grade, îm timp ce minimele vor fi de 17…21 de grade.

  

  

Please follow and like us:
Pin Share