Viktor Orban a primit o ofertă de nerefuzat pentru a-l susține pe Mark Rutte. Viitorul șef al NATO e decis în proporție de peste 90%

Viktor Orban a primit o ofertă de nerefuzat pentru a-l susține pe Mark Rutte. Viitorul șef al NATO e decis în proporție de peste 90%

Premierul olandez Mark Rutte a promis că îi va oferi omologului său maghiar, Viktor Orbán, opțiunea de a nu participa la activitățile NATO care sprijină Ucraina. Budapesta, în schimb, ar trebui să renunțe la veto-ul său legat de șefia Alianței și să-l accepte pe Mark Rutte drept succesor al lui Jens Stoltenberg.

Ungariei i se va permite să stea deoparte de războiul din Ucraina

Mark Rutte este susținut de 29 din 32 de state membre în acțiunea sa de a deveni secretar general, iar printre ţările care îi sunt alături se numără cele mai importante țări ale Alianţei, precum SUA, Regatul Unit, Franța și Germania. Până acum câteva zile numirea sa era blocată de premierul maghiar Viktor Orban, liderul cel mai pro-rus dintre membrii NATO și ai Uniunii Europene, după cum îl descrie Financial Times.

Orban și Rutte s-au contrat de mai multe ori în trecut, iar acum s-au întâlnit în marja dineului liderilor Uniunii Europene de luni seară, de la Bruxelles, iar imediat după întâlnire au crescut speranța că numirea lui Rutte la NATO ar putea fi în sfârșit accelerată. Pentru decizia de numire a secretarului general al alianței este necesară o unanimitate a membre, și exact la asta a lucrat Rutte.

Premierul Olandei a promis că în timpul mandatului său, Ungaria va avea dreptul să se autoexcludă din activitățile alianței în sprijinul Ucrainei, susțin doi interlocutori bine informați. “Ar trebui să fie o ofertă pe care Orban nu o poate refuza”, susţin experţii consultaţi de Financial Times.

Purtătorul de cuvânt al Executivului de la Haga a confirmat că Orban și Rutte au vorbit și a evaluat conversația ca fiind foarte bună. De altfel, încă de săptămâna trecută Stoltenberg i-a spus lui Orban că este posibil ca Ungariei să i se permită să nu participe la activitățile NATO de sprijinire a Ucrainei.

Viktor Orban nu a mai insistat să primească scuze

Totuşi, potrivit publicaţiei britanice, Rutte nu și-a cerut scuze lui Orban la întâlnirea de luni seară pentru remarcile sale anterioare făcute împotriva acestuia. De-a lungul timpului, Rutte s-a certat de mai multe ori cu Orbán din cauza opiniilor sale despre homosexualitate și reforma justiției maghiare.

Potrivit canalelor olandeze NOS și RTL, la întâlnirea de luni seară Viktor Orbán nu și-a reiterat cererea anterioară de a primi scuze scuze, pe care o făcuse luna trecută, din cauza opiniei lui Rutte despre Ungaria. Asta în condiţiile în care scuzele fuseseră anterior o condiție pentru ca Ungaria să susțină nominalizarea lui Rutte ca succesor al lui Jens Stoltenberg.

În afară de Ungaria, Slovacia și România sunt singurele ţări care nu și-au declarat încă sprijinul pentru susţinerea lui Mark Rutte la şefia NATO. Potrivit surselor televiziunii publice olandeze, este de aşteptat ca acum România să renunțe la poziţia sa, după ce Viktor Orbán şi-a schimbat opţiunea de a-l susţine pe Klaus Iohannis, în timp ce rezistența Slovaciei a fost doar de formă, fără un scop bine definit formei. “Sprijinul lui Orbán face ca numirea lui Rutte să fie un pas uriaș spre numirea în fruntea NATO”, transmite televiziunea publică olandeză.

În ceea ce-l priveşte, Klaus Iohannis, a anunțat în luna martie că intenționează să candideze pentru funcția de conducere a NATO, subliniind că statele est-europene au nevoie de o mai mare reprezentare în rolurile de conducere euro-atlantice, iar Ungaria a susținut inițial nominalizarea preşedintelui României. Actualul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, va demisiona din funcţie la data de 1 octombrie 2024.

Please follow and like us:
Pin Share