Orașul în care “plouă” cu pești vii. Sute de exemplare ajung pe străzi. Care sunt explicațiile acestui fenomen misterios

Orașul în care “plouă” cu pești vii. Sute de exemplare ajung pe străzi. Care sunt explicațiile acestui fenomen misterios

Orașul în care “plouă” cu pești vii, iar sute de exemplare ajung pe străzi. Oamenii de știință au explicat de ce au loc astfel de fenomene neobișnuite. Care este, de fapt, cauza acestora?

Orașul în care “plouă” cu pești vii. Sute de exemplare ajung pe străzi

Deși pare un scenariu desprins din filmele SF sau chiar de groază, există un oraș în care, în loc de stropi normali de apă, a plouat cu pești. Cum a fost posibil un astfel de fenomen?

Locuitorii din Yasuj, un oraș din vestul Iranului, au văzut astfel de scene în realitate. Fenomenul s-a petrecut pe 3 mai 2024. Fenomene asemănătoare s-au înregistrat și în trecut.

Totuși, cu mulți ani în urmă, astfel de precipitații s-ar putea să nu fi fost cercetate suficient. În trecut, fenomenele de acest fel erau atribuite darurilor sau pedepselor zeilor.

În ziua de astăzi, însă, oamenii de știință au posibilitatea de a găsi o explicație logică pentru un asemenea fenomen, care a fost înregistrat și în Yoro, Honduras, sau în Alicante, Spania.

Potrivit meteorologului Mar Gómez, sunt anumite situații în care se formează trombe marine, adică fenomene asemănătoare cu tornadele, dar produse în apă, conform National Geographic. Aceste trombe aspiră animalele mici, precum peștii sau broaștele.

Animalele ajung să fie prinse în vârtej și, în momentul în care furtuna nu mai este forte puternică, sunt expulzate împreună cu ploile abundente.

Cu toate acestea, orașul Yasuj se află la aproape 250 de kilometri de coasta Golfului Persic, de unde a pornit tromba de apă. Cum este, totuși, posibil ca tornada să parcurgă o distanță atât de mare?

Explicația acestui fenomen misterios

John Knox, cercetător în domeniul atmosferei la Universitatea din Georgia, a spus, pentru pentru revista Smithsonian Institution, că acest lucru depinde de trei factori principali. Este vorba despre “forma, greutatea și vântul”.

Specialistul a demonstrat, în studiile sale, că elementele cele mai ușoare pot fi transportate pe distanțe mari. Acest lucru s-a întâmplat cu anumite fotografii imprimate, care au ajuns să călătorească aproximativ 320 de kilometri la bordul unei furtuni.

Un pește de aproximativ 30 de centimetri, asemănător cu dimensiunea speciei care a căzut în Iran luna trecută, are o greutate de 380 – 400 de grame. Ținând cont de aceste detalii, nu este ceva surprinzător faptul că ploaia a ajuns atât de departe.

În 2007, o ploaie de broaște, care aveau aproximativ 2 centimetri, i-a luat prin surprindere pe locuitorii din El Rebolledo. Logica specialistului se aplică și în acest caz, petrecut în 2007,

În Yoro, Honduras, ploile cu pești nu reprezintă ceva atât de neobișnuit. Acestea se produc în fiecare an, între lunile mai și iunie, atunci când e sezonul ploios. Locuitorii din acest oraș au chiar un eveniment intitulat Festival al Ploilor de Pești.

Ploaia de acolo este, însă, diferită deoarece nu pare că peștii au căzut din cer, deși inundă străzile din oraș după furtuni. Animalele ar putea proveni din râuri sau din caverne subterane și pot apărea pe sol din cauza revărsărilor provocate de ploile abundente, după cum a precizat Mar Gómez.

Așa se poate explica de ce peștii nu rămân pe acoperișurile caselor sau pe mașinile parcate. Acest lucru s-a întâmplat, însă, în orașul din Iran.

Please follow and like us:
Pin Share