Mașinăria românească ce culege singură un lan de lavandă în doar o oră. Cât costă

Mașinăria românească ce culege singură un lan de lavandă în doar o oră. Cât costă

Apreciată pentru frumusețea sa, dar și pentru numeroasele întrebuințări, lavanada este la mare căutare. Astfel, pentru a fi recoltată mai ușor și mai rapid, niște români au construit o mașinărie inovatoare.

Mașinăria românească ce culege singură un lan de lavandă în doar o oră. Cât costă

Mașinăria românească a fost construită pentru a înlocui recoltarea manuală a florilor de lavandă. Această invenție remarcabilă a fost dezvoltată de o echipă dedicată din Cluj-Napoca.

Combina pentru lavandă a fost creată de Grupul de Acțiune Locală GAL Napoca Porolissum. Aceștia au lucrat foarte strâns cu cultivatori de lavandă și cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Proiectul în cauză a fost denumit MIRELA C, acronim pentru Metode Inovative în Recoltarea Lavandei și Adaptabilitatea Culturilor. Scopul său a fost să ofere o soluție inovatoare fermierilor care se confruntau anual cu dificultăți în recoltarea lanurilor de lavandă.

După cum știm, lavanda înfloreşte în lunile iunie-iulie și are o perioadă scurtă de recoltare. Trebuie culeasă doar într-o anumită perioadă a zilei, atunci când florescența este mare și când uleiurile sunt în cantitate maximă.

De obicei, recoltarea lavandei se face manual, ceea ce creează dificultăți pentru cultivatori din cauza lipsei de forță de muncă din țară.

„Forța de muncă știți că se găsește din ce în ce mai rar și este o problemă nu numai în cultura de lavandă, ci în agricultură în general. Atunci ne-am gândit și a pornit ideea de a veni în sprijinul fermierilor. Impreună cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, am gândit un echipament semi-autonom de recoltat lavandă care să le ușureze munca cultivatorilor”, ne-a declarat Adina Pășcoiu, Președinte GAL Napoca Porolissum, potrivit agrointel.ro.

Cum funcționează și care este prețul combinei de recoltat lavandă

Combina poate fi lăsată singură în câmp pentru a recolta mai multe hectare de lavandă. Sistemul de pilotare poate să fie autonom sau semi autonom, fiind operat de la distanță.

„Este dotat cu camere video, identifică straturile de lavandă și poate să-și adapteze mecanismele în funcție de variațiile care se află în câmp. La fel, identifică ceea ce se recoltează, iar când sistemul în care se recoltează este plin, se deplasează singur într-un punct unde trebuie să descarce ceea ce a fost recoltat, apoi se întoarce înapoi în lanul de lavandă și în același loc, continuă recoltarea. Este un sistem care este operat electric pe bază de baterie, deci prietenos cu mediul”, a explicat profesorul Stelian Brad din cadrul Universități Tehnice Cluj-Napoca, care a construit mașinăria alături de o echipă de doctoranzi.

Prețul unei mașinării de recoltat lavandă este aproximativ 10.000 de euro. Combina a fos concepută pentru a fi cumpărată de cât mai mulți cultivatori de lavandă. Unii dintre ei nu dispun de un buget foarte ridicat.

Totodată, aceasta este folosită pentru pentru restrânse. Într-o singură cursă de 1-2 ore, poate recolta 100 de kilograme de lavandă.

”Așa cum au dorit și beneficiarii, am dezvoltat acest sistem încât să poată recolta 100 de kilograme de produs la o singură cursă. Are autonomie de câțiva kilometri în lanul de lavandă. Practic un lan de lavandă de câteva hectare poate să fie recoltat în decurs de câteva ore”, a explicat profesorul.

Please follow and like us:
Pin Share