Guvernul modifică ordonanța testelor antidrog. Ciolacu: „Dacă rezultatul nu vine în maxim 72 de ore, șoferii primesc carnetele înapoi”

Guvernul modifică ordonanța testelor antidrog. Ciolacu: „Dacă rezultatul nu vine în maxim 72 de ore, șoferii primesc carnetele înapoi”

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, înaintea ședinței de Guvern, că ordonanța de urgență privind securitatea rutieră va fi modificată, după controverse privind testele antidrog. „Dacă rezultatul nu vine în maxim 72 de ore, șoferii primesc carnetele înapoi”, a spus Ciolacu.

Controverse în jurul testelor antidrog

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, înaintea ședinței de Guvern, că ordonanța de urgență privind securitatea rutieră va fi modificată. Măsura vine în urma controverselor legate de testele antidrog, mulți acuzând și că aparatele Drugtest folosite de poliție au o rată mare de rezultate fals pozitive.

„Așa cum am anunțat, modificăm ordonanța de urgență privind siguranța rutieră: mă refer în special la suspendarea permisului de conducere până la finalizarea testelor antidrog în laboratoarele de medicină legală. Dacă rezultatul nu vine în maxim 72 de ore, șoferii primesc carnetele înapoi”, a declarat Marcel Ciolacu.

„Nu trebuie să-i pedepsim pe români”

Premierul a precizat și că a solicitat Ministerului de Interne să țină cont de observațiile din spațiul public, pentru că românii nu trebuie „pedepsiți” dacă statul este incapabil să aplice coerent și eficient testele. Ciolacu a admis că este important să fie luate măsuri împotriva conducerii sub influența drogurilor, dar că acestea „nu pot afecta drepturile și libertățile cetățenești”.

„Am cerut Ministerului de Interne să țină cont de observațiile societății civile pentru că așa este firesc. Dacă statul nu are capacitatea administrativă de a rezolva problema testării într-un termen rezonabil, nu trebuie să-i pedepsim pe români. Măsurile luate pentru a preveni dramele cauzate de consumul de droguri la volan sunt foarte importante, dar nu pot afecta drepturile și libertățile cetățenești”, a declarat premierul.

„Predoiu să nu mai pună căruța înainta cailor”

Marcel Ciolacu a mai informat că Guvernul va monitoriza cu atenție chestiunea testelor antidrog, cu obligația Ministerului Sănătății și Ministerului Afacerilor Interne de a raporta lunar cu privire la respectarea termenului de 72 de ore. Totodată, Ciolacu și-a avertizat ministrul de Interne, pe Cătălin Predoiu, ca, pe viitor, „să nu mai pună căruța înaintea cailor”.

„Vom monitoriza foarte atent în continuare problema testării antidrog: doar așa putem preveni tragedii precum cea de la 2 Mai. Ministerele Sănătății și Afacerilor Interne vor prezenta lunar o analiză comună despre capacitatea de respectare a termenului de 72 de ore. Pregătim inclusiv norme privind recoltarea, depozitarea și transportul mostrelor în vederea testării antidrog, vor fi gata în 5 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență de azi. Sper că domnul ministru Predoiu și-a învățat lecția și, în viitor, nu va mai pune căruța înaintea cailor”, a spus Marcel Ciolacu.

Please follow and like us:
Pin Share