Roman, un băiețel de 8 ani, a supraviețuit atacului rusesc cu rachete de la Vinnîțea și a trecut prin 31 de operații: „Este visul meu pentru mama pe care am pierdut-o”

Roman, un băiețel de 8 ani, a supraviețuit atacului rusesc cu rachete de la Vinnîțea și a trecut prin 31 de operații: „Este visul meu pentru mama pe care am pierdut-o”

Roman Oleksiv, 8 ani, și-a pierdut mama în timpul atacului rusesc asupra Vinnîțea, vestul Ucrainei, și a suferit arsuri pe aproape jumătate din corp. La început, speranțele pentru recuperarea lui era minime. Dar băiatul a supraviețuit, după ce a trecut prin calvarul a 31 de operații, relatează Blesk. Acum visează să organizeze un concert în memoria mamei sale, în care să cânte la acordeon alături de Kalush Orchestra.

Roman s-a întors acasă după mai bine de un an de tratament în Germania. „Explozia m-a aruncat și m-a lipit de de perete. M-am ridicat și am văzut foc peste tot. Nu îmi mai simțeam brațul stâng și piciorul drept”, a rememorat copilul ziua de 14 iulie 2022, într-un interviu emoționat acordat Radio Europa Liberă.

Mama își programase copilul la un consult medicale. Rachetele trase de ruși au lovit clădirea în care afla cabinetul. Mama, doctorul și alte 25 de persoane au murit. Roman s-a ales cu arsuri pe 45% din suprafața corpului.

În timpul atacului cu rachete, mama lui Roman a murit. Inițial, copilul a fost transferat de la Vinnîțea la un spital din Lviv.

„A sosit într-o stare foarte gravă. Critică. Am făcut tot ce am putut. Am sperat că va supraviețui”, a spus Lesia Strika, specialist în arsuri. 

Medicii au fost nevoiți să-l stabilizeze și să-l pregătească pentru transportul la Clinica Universitară din Dresda, unul dintre cele mai mari spitale de arși din Germania, pentru tratament special. După o săptămână, Roman a plecat în Saxonia.

I posted yesterday about Roman Oleksiv, a boy who got severe burns in a Russian missile strike on Vinnytsia last year.This video shares more about his story. Roman is very strong and dedicated. Wishing him a full recovery!📹: Radio Svoboda pic.twitter.com/b0vuxxKKw2

— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) September 21, 2023

Iaroslav, tatăl lui Roman, a explicat că micuțul a trebuit să sufere 31 de intervenții chirurgicale, dintre care 27 au fost grefe de piele.

În Germania, a fost operat de trei ori pe săptămână. Din picior i-au fost îndepărtate țesuturi neviabile, sticlă și bucăți de mușchi. I-au înlocuit timpanul și i-au făcut o serie de transplanturi de piele.

Iaroslav Oleksiv:

Băiatul ale cărui șanse de supraviețuire erau minime și-a revenit. La Dresda, pentru prima dată de când a fost rănit, a deschis ochii și a făcut primii pași.

Acum, după un an, băiatul s-a întors în Ucraina, unde continuă recuperarea.

Atenție, imagini care vă pot afecta emoțional!

Viața lui nu mai este în pericol, dar trebuie să poarte o mască specială de compresie pentru a minimiza cicatricile. 

După cum a spus Anton Gerașcenko, un consilier al ministrului ucrainean de interne, o echipă de medici lucrează din greu pentru a reface brațul și piciorul băiatului. 

„Roman e pasionat de acordeon și visează, când se ca recupera complet, să organizeze un concert pentru medicii săi și în memoria mamei sale”, a spus Gerașcenko.

Roman joacă tenis de masă pentru a-și recupera mobilitatea mâinilor.

Și face antrenamente zilnic.

A reînceput început să cânte și la acordeon, „gimnastica mea pentru degete”.

Sâmbătă, copilul s-a întâlnit cu membrii trupei ucrainene Kalush Orchestra, câștigătorii de Eurovision.

„Se ține foarte bine. Este curajos”, a spus tatăl lui Roman, care a completat:  „Va trebui să treacă printr-o mulțime de tratamente și urmează și mai multe operații, dar va fi bine”.

Foto: Facebook Roman Oleksiv

  

  

Please follow and like us:
Pin Share