Bătaie pe salariile uriașe de la super-agenția statului. Candidații, incapabili să demonstreze că au noțiuni de Word și Windows

Bătaie pe salariile uriașe de la super-agenția statului. Candidații, incapabili să demonstreze că au noțiuni de Word și Windows

Tristețe mare printre candidații la funcțiile plătite regește de guvern. Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Întreprinderilor Publice (AMEPIP) face angajări pe bandă rulantă, dar unii solicitanți nu au putut dovedi că dețin cunoștințe tehnice pe care le are un elev în clasa a doua.

Word și Windows, pietre de moară pentru viitorii ”super-agenți” ai statului

La data de 20 august 2024, super-agenția statului, așa cum a AMEPIP a ajuns să fie cunoscută în presă a organizat proba scrisă pentru ocuparea unor funcții publice de execuție vacante: consilier juridic clasa I, grad superior și principal în cadrul direcției juridice.

Candidații aveau nevoie de o diplomă de studii universitare în domeniul științelor juridice, cunoștințe operare și procesare text, cunoștințe de utilizare a computerului și o vechime de minim 7 ani în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice.

Din cei 13 candidați înscriși la concurs, aproape jumătate au fost respinși încă din faza selectării dosarelor. Aceștia nu au putut face dovada că stăpânesc cunoștințe de bază în domeniul tehnologic (Word și Windows).

Greu și cu limba engleză pentru candidații la concurs

”Dovada cunoștințelor specifice”, așa cum se arată în concursul de recrutare înseamnă, de fapt, o banală adeverință care să ateste că respectivii funcționari au absolvit un curs de operare, care să fie atașată la dosar. Pentru că la stat, nu te așază nimeni în fața calculatorului pentru a-ți putea demonstra cunoștințele tehnice.

Printre candidații declarați respinși, unul singur a fost trimis acasă pentru că s-a înscris la concurs fără o adeverință care să ateste starea de sănătate corespunzătoare sau avizul psihologic. În schimb, candidații rămași în concurs, care vor lua un punctaj bun la proba practică, vor trebui să dea și un interviu decisiv cu viitorul angajator.

O situație la fel de dramatică s-a petrecut în luna mai, atunci când super-agenția statului a scos la concurs patru posturi de execuția la Direcția monitorizare.

Aici s-au înscris 41 de doritori care și-au depus dosarele, însă doar jumătate din ei au trecut mai departe. Dintre cei respinși, au existat candidați care nu au putut dovedi că dețin studii universitare în domeniile științelor sociale, economice, juridice sau administrative. În alte șase cazuri, candidații nu au făcut dovada stăpânirii limbii engleze la nivel mediu, iar doi dintre respinși nu aveau vechimea necesară. Toate contestațiile au fost respinse pe motiv că unele dintre documentele solicitate au fost depuse prea târziu.

Președintele super-agenției statului, salariu de 38.000 de lei pe lună

Afluxul de cereri de angajare la AMEPIP nu reprezintă deloc o surpriză, în condițiile în care guvernul oferă salarii uriașe celor care vor prinde un post aici. Noua super-agenție urmează să aibă 88 de angajați, la care se adaugă un președinte, doi vicepreședinți și un secretar general, cu tot cu personalul de cabinet. În total vor fi 95 de oameni.

Salarizarea urmează să fie la nivelul maxim prevăzut pentru funcțiile publice, majorat cu 50% printr-o decizie a Executivului. La nivelul conducerii, președintele ar urma să câștige peste 38.000 de lei pe lună, iar vicepreședinții – în jur de 34.500 de lei, potrivit unor calcule realizate de Europa Liberă România.

În iulie 2024, întreaga conducere a AMEPIP și-a prezentat demisia, la presiunea Comisiei Europene, care a acuzat România că numirile au fost politizate.

Președintele Mihai-Călin Precup și cei doi vicepreședinți, Victor Moraru și Ciprian Cătălin Hojda au părăsit pozițiile de bugetari de lux. Potrivit informațiilor FANATIK, atribuțiile de președinte al super-agenției statului sunt asigurate de Cipiran Cătălin Hojda până la data expirării termenului maxim de preaviz, de 45 de zile lucrătoare.

Please follow and like us:
Pin Share