Un petrolier care are legături cu Israelul a fost capturat în largul coastelor Yemenului. La bordul navei se află 22 de oameni

Un petrolier care are legături cu Israelul a fost capturat în largul coastelor Yemenului. La bordul navei se află 22 de oameni

Atacatori înarmați au capturat un petrolier care are legături cu Israelul în largul coastei Aden, din Yemen, afirmă administratorii navei și o firmă privată de intelligence, relatează The Associated Press, potrivit The Times of Israel.

Deși nicio grupare nu a revendicat până acum responsabilitatea pentru capturarea navei, acest lucru vine în contextul în care cel puțin alte două atacuri maritime din ultimele zile au fost legate de războiul dintre Israel și Hamas, în special de rebelii houthi susținuți de Iran.

Atacatorii au capturat “Central Park”, petrolier gestionat de Zodiac Maritime, în Golful Aden, spun compania și firma privată de intelligence Ambrey.

Zodiac Maritime a catalogat atacul drept “un incident suspect de piraterie”.

“Prioritatea noastră este siguranța celor 22 de membri ai echipajului de la bord”, afirmă Zodiac, într-un comunicat.

“Nava cu pavilion turcesc are un echipaj multinațional alcătuit din cetățeni ruși, vietnamezi, bulgari, indieni, georgieni și filipinezi. Nava transporta o încărcătură completă de acid fosforic”, precizează compania Zodiac Maritime.

Zodiac mai spune că nava este deținută de Clumvez Shipping Inc. deși alte documente fac legătura directă cu Zodiac ca proprietar.

Zodiac Maritime, cu sediul la Londra, face parte din grupul Zodiac al miliardarului israelian Eyal Ofer.

În registrele corporative britanice figurează doi bărbați cu numele de familie Ofer ca actual și fost director al Clumvez Shipping.

Duminica trecută, nava cargo “Galaxy Leader”, sub pavionion Bahamas, care naviga în Marea Roșie, a fost capturată de către milițiile Houthi și dusă lângă coasta statului Yemen. Nava este deținută de britanici și era operată de japonezi. Ministerul Afacerilor Externe de la București a transmis că „printre membrii echipajului s-ar afla și un cetățean român”. Ulterior, gruparea rebelilor Houthi din Yemen a publicat luni, 20 noiembrie, imagini video despre care spun că îi arată pe luptătorii săi înarmați cum coboară dintr-un elicopter și îi iau ostatici pe oamenii aflați la bordul navei cargo „Galaxy Leader”.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Israel și Hamas

  

  

Please follow and like us:
Pin Share