A fost descoperit un antibiotic care poate distruge bacteriile rezistente la medicamente. „E prima dată când găsim ceva care funcționează așa”

A fost descoperit un antibiotic care poate distruge bacteriile rezistente la medicamente. „E prima dată când găsim ceva care funcționează așa”

Zosurabalpin a învins tulpini de pneumonie și septicemie la șoareci și oferă speranță pentru testele pe oameni, relatează publicația britanică The Guardian, citată de News.ro. Este vorba despre o nouă clasă de antibiotice despre care datele din acest moment arată că pot ucide una dintre bacteriile extrem de rezistente la medicamente.

Concret, Zosurabalpin a distrus tulpini ale Acinetobacter baumannii rezistente la carbapenem (Crab). Crab este considerat de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind un agent patogen critic de prioritate 1. Din aceeași categorie fac parte și bacteriile Pseudomonas aeruginosa (bacil piocianic – n.r.) şi Enterobacteriaceae.

„Crabul este o cauză semnificativă de infecţie în spitale, în special la persoanele care folosesc aparate de respiraţie artificială. (…) Deşi nu este un agent patogen agresiv, acesta este rezistent la mai multe antibiotice diferite, ceea ce îl face foarte dificil de tratat”, a explicat dr. Andrew Edwards, lector principal de microbiologie moleculară la Imperial College London, care nu a participat la cercetare.

Unele dintre infecțiile rezistente la antibiotice sunt provocate de grupul de bacterii Gram-negative, protejate de un înveliș exterior care conține lipopolizaharidă (LPS).

„LPS permite bacteriilor să trăiască în medii dificile şi, de asemenea, le permite să se sustragă atacului sistemului nostru imunitar”, a explicat dr. Michael Lobritz, şef al departamentului de boli infecţioase la Roche Pharma Research and Early Development din Basel, Elveţia, care a dezvoltat medicamentul.

Zosurabalpin a oprit transmiterea LPS către membrana externă a bacteriei și a distrus-o. Totodată, noul medicament a redus nivelurile de bacterii la șoarecii care sufereau de pneumonie indusă de Crab şi i-a ajutat să supraviețuiască pe cei cu septicemie provocată de Crab.

„Este pentru prima dată când găsim ceva care funcţionează așa, deci este unic în ceea ce priveşte compoziţia sa chimică şi mecanismul de acţiune”, a afirmat dr. Michael Lobritz, precizând însă că doar această moleculă nu va putea opri amenințarea infecţiilor rezistente la medicamente, dar poate fi o bază pentru cercetări viitoare.

Adăugând că este în curs de dezvoltare un alt antibiotic – murepavadin – care „s-a dovedit a fi activ împotriva unei bacterii numite Pseudomonas aeruginosa”, dr. Andrew Edwards subliniază că progresul acestor medicamente de la studiile pe animale la cele pe oameni poate fi foarte dificil.

În ultimii peste 50 de ani nu a fost aprobat niciun antibiotic care să vizeze bacteriile Gram-negative.

Rezultatele experimentelor legate de Zosurabalpin au fost publicate în revista Nature de profesorul Daniel Kahne de la Universitatea Harvard din Cambridge, SUA, şi de colegii lui.

Foto: 123rf.com

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *