Această iluzie optică a reușit să facă ordine în trafic. Șoferii se sperie când o văd și frânează de urgență

Această iluzie optică a reușit să facă ordine în trafic. Șoferii se sperie când o văd și frânează de urgență

Uneori, creierul nostru poate percepe anumite imagini în mod greșit, adică ceea ce vedem nu reflectă neapărat realitatea. Cele mai populare astfel de imagini sunt iluziile optice, care îi pot păcăli chiar şi pe cei mai vigilenţi dintre noi. Iată un exemplu concret.

În micul oraș pescăresc Ísafjörður, Islanda, a fost pictat un nou tip de trecere de pietoni 3D prin intermediul unei iluzii optice inteligent detaliate.

Nu numai că designul inovator oferă pietonilor impresia că ar merge pe aer, dar pictura 3D atrage și atenția șoferilor, care își încetinesc viteza odată ce vor observa „blocurile plutitoare”.

Comisarul pentru mediu Ralf Tryll a fost cel responsabil cu ideea de a încetini traficul folosind iluzii optice, dar, de fapt, ideea a fost implementată inițial în India.

 

De atunci, opera de artă a fost folosită în țări din întreaga lume ca o modalitate eficientă de a-i determina pe șoferi să încetinească. În ceea ce privește localitatea islandeză, comisarul Tryll a spus că a fost nevoie de câteva săptămâni pentru a obține permisele necesare pentru o singură trecere de pietoni. 

Cel mai vestit bucătar din lume a dat verdictul: Acestea sunt cele mai bune 3 feluri de mâncare de pe planetă. Unde le găsești

Ce este efectul Troxler

Probabil te întrebi cum este posibil ca ochii tăi să vadă culorile albe. Ei bine, este vorba despre efectul Troxler care a fost definit de către fizicianul suedez Ignaz Paul Vital Troxler. Mai exact, acest efect dezvăluie cum te poate induce în eroare uneori creierul tău.

Troxler a observat acum 200 de ani că anumite obiecte și culori încep să dispară din câmpul lui vizual. Astfel, a emis o ipoteză care spune că „atunci când ochii unei persoane rămân concentrați pe un stimul neschimbabil pentru o perioadă lungă de timp, detaliile viziunii periferice a acesteia încep să dispară”.

În cazul detaliilor încețoșate și cu contrast mic (precum în imaginea cu culori pastelate), procesul de dispariție este chiar mai rapid. Acest lucru se întâmplă datorită capacității creierului uman de a se adapta rapid la stimuli noi, conform oamenilor de știință.

Ca să înțelegi mai bine, gândește-te de exemplu la următoarea situație – în momentul în care îți pui pantalonii pe tine, simți materialul pe piele. Însă, după câteva secunde senzația dispare pentru că nu mai ești conștient de ea. Asta pentru că neuronii tăi s-au adaptat unui stimul neschimbabil, așa că au ajuns să îl pună în categoria informațiilor neimportante. Exact la fel se întâmplă și în cazul iluziei de mai sus.

Plaja pe care tot apar oase umane. Care este motivul acestor incidente sinistre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *